22 decembrie 2013

Cărtărescu, angrenat în lobby-ul care cere o "reglementare internaţională" a Internetului


Sub masca "protejării vieţii private" se duce un atac pe mai multe planuri: contra serviciilor secrete din statele occidentale (cu trimitere la SUA, mai ales după "dezvăluirile" lui Snowden), contra cooperării şi încrederii dintre aliaţii occidentali, şi contra libertăţii Internetului, cerându-se o reglementare a sa la nivel internaţional.

Pe 10 decembrie (Ziua Internaţională a Drepturilor Omului) s-a lansat petiţia A STAND FOR DEMOCRACY IN THE DIGITAL AGE (O LUARE DE POZIŢIE PENTRU DEMOCRAŢIE ÎN ERA DIGITALĂ), semnată de câteva sute de "scriitori independenţi" (de fapt, stângişti şi globalişti, unii cu vechi ştate de militantism). Printre ei şi Mircea Cărtărescu, care afirmase că iese din viaţa publică (nu şi din coteriile ICR, că de acolo-i mai iese... mălai).

Chestiunea este ambalată cam aşa:
[...] CEREM DREPTUL tuturor oamenilor de a hotărî, în calitate de cetăţeni democraţi, în ce măsură datele lor personale pot fi legal colectate, stocate şi procesate, şi de către cine; de a obţine informaţii despre locul în care sînt stocate datele lor şi despre cum sînt folosite; de a obţine ştergerea acestor datelor în cazul în care au fost colectate şi stocate ilegal. 
FACEM APEL LA TOATE STATELE ŞI CORPORAŢIILE să respecte aceste drepturi.
FACEM APEL LA TOŢI CETĂŢENII să se ridice şi să apere aceste drepturi.
CEREM NAŢIUNILOR UNITE să recunoască importanţa centrală a protejării drepturilor civile în era digitală şi să creeze o Cartă Internaţională a Drepturilor Digitale.
CEREM GUVERNELOR să semneze şi să adere la o astfel de convenţie.
Iar pe 13 decembrie s-a reunit (la Londra) The Panel on Global Internet Cooperation and Governance Mechanisms, adică un fel de organism ad-hoc care ar urma să ţină reuniuni periodice (asta a fost doar prima) pe tema reglementării la nivel global a Internetului.

Prin toamnă, aceleaşi preocupări şi la ONU. Şi acelaşi pretext - "protejarea datelor private".

Un comentariu :

Riddick spunea...


Cărtărescu mai apare (2012) pe lista de semnături care susţin manifestul eurofederalist al lui Daniel Cohn-Bendit, împreună cu Pleșu și Herta Müller: "Scopul fiind aici de a democratiza democraţiile naţionale cu scopul de a reconstrui Europa pe baza acestui strigăt de reunificare: “Nu întrebaţi ce poate face Europa pentru voi, ci ce puteţi face voi pentru Europa – Faceţi Europa!”. Dorind “adunarea cetăţenilor obişnuiţi care acţionează independent” iniţiatorii textului fac din proiectul lor “un act de autocreare datorită căruia Europa ar obţine o nouă constituţie ‘de jos’”.

http://riddickro.blogspot.ro/2012/06/plesu-si-cartarescu-semnatari-ai.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: