12 septembrie 2013

Turma de europarlamentari din România a votat o rezoluție favorabilă "armatei UE"


Fără niciun vot "contra". Voturile "pentru" s-au dat conform directivelor de vot ale grupurilor (PPE, S&D, ALDE). 
  • Lista de vot (click pe "All Member States", apoi pe "Romania")
Apar că n-au votat: Elena Băsescu (PPE/PDL), Ramona Nicole Mănescu (ALDE/PnL), Theodor Dumitru Stolojan (PPE/PDL), Renate Weber (ALDE/PnL) și Silvia-Adriana Țicău (S&D/PSD). Probabil că sunt două greșeli, Ramona Mănescu și-a dat demisia din Parlamentul European (Silaghi și Hellvig încă n-au fost validați ca înlocuitori), iar Elena Băsescu am îndoieli că a ajuns la Strasbourg atât de repede după naștere.
Raportul a trecut în comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European cu 33 de voturi "pentru" și 11 voturi "contra".

Votul pe grupuri ("pentru"/"contra"/"abțineri" - 403/178/37): 

ALDE (liberali): 55 - 4 - 11
ECR (conservatori): 2 - 39 - 0
EFD (eurosceptici):  3 - 17 - 5
EPP (populari):  214 - 1 - 0
Greens/EFA (ecologiști+stânga iredentistă): 0 - 26 - 1
GUE-NGL (eurocomuniști):  1 - 47 - 1
NI (independenți, neafiliați):  7 - 14 - 3
S&D (eurosocialiști):  121 - 28 - 16

Am mai scris
(#1,#2) pe tema "armatei UE", nu mai reiau acum ce ar însemna așa ceva. O diferență importantă față de NATO ar fi că dacă în cazul NATO statele membre au drept de veto sau se pot abține, în cazul "armatei UE" trupele alocate acestei structuri sunt sub comandă supranațională.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: