05 iunie 2013

Regionalizarea pâş-pâş


PnL (USL) recunoaşte că are o agendă mai extinsă decât actuala (eventuală) revizuire, adică eliminarea judeţelor (PDL şi FC o susţin deschis), chestiune care acum n-ar trece de un referendum nefraudat. 

Un indiciu clar că regionalizarea este ceva impus din exterior, fără vreo legătură cu dezbaterea internă.

  
Document PnL - Programul Statul liberal - a doua modernizare a României
Capitolul 2 - Administrația și afacerile interne

„A fost, într-adevăr, proiectul meu, de a face regionalizarea prin redesenarea şi reducerea, practic, a numărului judeţelor. Propunerea ne permitea să facem regionalizarea fără să mai fie necesară modificarea Constituţiei pentru asta. Dar, cum în acest moment oricum se face o revizuirea mai amplă a Constituţiei, e absolut în regulă să se opereze şi această modificare şi să se introducă regiunile", a spus Uioreanu. El apreciază că, în timp, se va putea renunţa la judeţe. „Rămân judeţele, nu e nici o problemă, important e să vedem ce atribuţii vor avea regiunile şi ce atribuţii vor avea judeţele. E posibil să se facă o regionalizare în doi paşi, adică în prima fază înfiinţăm regiunile, urmând ca, treptat, să eliminăm judeţele. Dar mai întâi să vedem cum funcţionează", a explicat Uioreanu.

Membru al comisiei pentru revizuirea Constituţiei, senatorul PDL Alin Tişe este un susţinător al instituţionalizării regiunilor ca structuri administrativ-teritoriale, dar este adeptul desfiinţării judeţelor. „A fost şi propunerea noastră (a PDL - n.red.), introducerea regiunilor ca entităţi distincte în Constituţie e absolut în regulă. În privinţa menţinerii judeţelor părerile sunt împărţite: USL doreşte să le păstreze, în vreme ce noi suntem pentru desfiinţarea judeţelor, dar cum noi nu contăm la vot, judeţele vor rămâne. Nu ştiu, însă, cum vor funcţiona, în acest fel, regiunile, cum se vor constitui - ca asociaţii de judeţe, ca uniuni de judeţe? - şi care va fi relaţia juridică dintre judeţele dintr-o regiune şi dintre judeţe şi regiune", a comentat Tişe.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: