05 iunie 2013

Regionalizarea pâş-pâş


PnL (USL) recunoaşte că are o agendă mai extinsă decât actuala (eventuală) revizuire, adică eliminarea judeţelor (PDL şi FC o susţin deschis), chestiune care acum n-ar trece de un referendum nefraudat. 

Un indiciu clar că regionalizarea este ceva impus din exterior, fără vreo legătură cu dezbaterea internă.

  
Document PnL - Programul Statul liberal - a doua modernizare a României
Capitolul 2 - Administrația și afacerile interne

„A fost, într-adevăr, proiectul meu, de a face regionalizarea prin redesenarea şi reducerea, practic, a numărului judeţelor. Propunerea ne permitea să facem regionalizarea fără să mai fie necesară modificarea Constituţiei pentru asta. Dar, cum în acest moment oricum se face o revizuirea mai amplă a Constituţiei, e absolut în regulă să se opereze şi această modificare şi să se introducă regiunile", a spus Uioreanu. El apreciază că, în timp, se va putea renunţa la judeţe. „Rămân judeţele, nu e nici o problemă, important e să vedem ce atribuţii vor avea regiunile şi ce atribuţii vor avea judeţele. E posibil să se facă o regionalizare în doi paşi, adică în prima fază înfiinţăm regiunile, urmând ca, treptat, să eliminăm judeţele. Dar mai întâi să vedem cum funcţionează", a explicat Uioreanu.

Membru al comisiei pentru revizuirea Constituţiei, senatorul PDL Alin Tişe este un susţinător al instituţionalizării regiunilor ca structuri administrativ-teritoriale, dar este adeptul desfiinţării judeţelor. „A fost şi propunerea noastră (a PDL - n.red.), introducerea regiunilor ca entităţi distincte în Constituţie e absolut în regulă. În privinţa menţinerii judeţelor părerile sunt împărţite: USL doreşte să le păstreze, în vreme ce noi suntem pentru desfiinţarea judeţelor, dar cum noi nu contăm la vot, judeţele vor rămâne. Nu ştiu, însă, cum vor funcţiona, în acest fel, regiunile, cum se vor constitui - ca asociaţii de judeţe, ca uniuni de judeţe? - şi care va fi relaţia juridică dintre judeţele dintr-o regiune şi dintre judeţe şi regiune", a comentat Tişe.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: