17 aprilie 2013

"Stângiştii și liberalii se tem de o schimbare conservatoare la nivel european"


Traducerea articolului apărut la Free Poland Info, Hungarian intellectuals' dramatic letter ("Scrisoarea dramatică a intelectualilor din Ungaria"):

 
Un grup de câteva sute de intelectuali unguri au semnat o scrisoare deschisă dramatic intitulată "Către cetățenii Europei", despre falsificarea realității, minţirea opiniei publice, crearea de amenințări non-existente, și mai presus de toate - despre amenințarea cu bau-baul regimului de dreapta. Faptele prezentate în scrisoare sună foarte familiar pentru noi, polonezii. Mai jos, textul scrisorii :

Scrisoare deschisă către cetățenii Europei

Dragi prieteni,

De la alegerile din 2010 a fost pornită o campanie sistematică de defăimare îndreptată împotriva Ungariei, prin care ziare de mare circulație, emisiuni de televiziune și alte mijloace media răspândesc în mod tendenţios știri false și care o discreditează sistematic, zi de zi. Aceste știri încearcă să convingă opinia publică, care nu este familiarizată cu realitatea ungară, că democrația a fost subminată în Ungaria, că minoritățile sunt persecutate, că presa nu este liberă, că oamenii obișnuiți trebuie să se teamă, că a erupt un antisemitism și nişte prejudecăți furibunde, și că o elită de extremă dreapta se pregătește să introducă o dictatură totalitară.

Aceste relatări nu au nicio legătură cu realitatea. Există democrație în Ungaria, nimeni nu este discriminat din cauza originii sale și fiecare este liber să-şi publice propriile opinii. Noua lege fundamentală a Ungariei, care a înlocuit fosta constituție stalinistă, cu o întârziere de douăzeci de ani după eliminarea dictaturii socialiste, este în conformitate cu standardele europene și cu cele mai bune tradiții din cei peste o mie de ani de statalitate ungară.

Dragi prieteni,

Noi urmărim aceste reportaje cu o îngrijorare tot mai mare, pentru că secolul al XX-lea ne-a învățat de multe ori că campaniile de defăimare prin mass-media față de țările stigmatizate ca vinovate au fost uneori urmate de intervenții militare reale. Noi nu dorim să împărtășim soarta țărilor declarate "vinovate", așa că vă rugăm să vă informaţi cu privire la starea actuală de lucruri din Ungaria personal, sau, în cazul în care nu este posibil, prin oameni de încredere, și din cât mai multe surse posibil.

Tabăra conservatoare de centru-dreapta a câștigat o victorie din care a rezultat cea mai mare majoritate, de două treimi, prin alegeri democratice care au avut loc în Ungaria în 2010. Această victorie a existat fiindcă marea majoritate a societății s-a săturat de dezastrul cauzat de conducerea de stânga și liberală post-comunistă.

Noi numim această mare schimbare spirituală "revoluția de două treimi", deoarece aceasta a dus la o revoluție socială care a permis închiderea epocii temporare post-comuniste printr-un cadru constituțional. Această epocă extrem de ambivalentă a fost dominată de o stângă al cărei motto a fost: "N-o fi moral, dar este legal".

Dragi prieteni,

Din ce în ce mai mulţi dintre colegii noștri unguri care au emigrat în trecut în Germania, Anglia și în alte țări, inclusiv în Statele Unite, ne spun că sunt întrebaţi acolo aproape în fiecare zi despre evenimentele din Ungaria și li se cer explicații privind veştile groaznice pe care ziarele locale le răspândesc. Noi nu putem răspunde la fiecare dintre aceste afirmații false, parţial pentru că nu am avea suficient timp, și parțial pentru că aceste instituții mass-media nu sunt dispuse să ofere spaţiu pentru opiniile noastre.

Ar trebui să înțelegeţi, totuși, că nu este o cruciadă împotriva Ungariei. Aceasta cruciadă este reacția intelectualilor de stânga și a celor liberali, care domină mass-media internațională, faţă de înfrângerea devastatoare pe care alegătorii unguri le-au administrat-o, și faţă de revoluția conservatoare din Ungaria. Stângiştii și liberalii se tem de o schimbare conservatoare la nivel european, acesta este motivul pentru care doresc să anuleze rezultatele schimbării din Ungaria și au lansat o campanie de defăimare împotriva noastră.

Am spus, în perioada cea mai critică, că "noi credem în puterea dragostei și unității". Această credință ne-a permis nu numai să închidem haotica epoca post-comunistă după douăzeci de ani, o dată pentru totdeauna, dar, de asemenea, sa ne apărăm rezultatele deciziilor noastre. La marșurile la care au participat un milion şi jumătate de oameni, un număr extraordinar în termeni europeni, am depus un jurământ să apărăm guvernul, pe care noi l-am ales, împotriva atacurilor externe.

Dragi prieteni,

Vă rugăm să ne credeți că oamenii revoluției din 1956 știu și astăzi că munca grea, democrația corectă, independența națională, toleranța și înțelegerea reciprocă sunt capabile de lucruri miraculoase.

Vă rugăm să vă convingeţi personal de veridicitatea declarațiilor noastre.

În încheiere, vă rugăm să transmiteţi mesajul ungurilor către toţi cetățenii din Uniunea Europeană: "Vom continua să credem cu fermitate în puterea dragostei și a unității".

Budapesta, aprilie 2013

Semnatarii

Dr. Andrasofszky Barna, Albert Gábor, Balassa Sándor, Bandy Péter, dr. Bardi László, Bayer Zsolt, dr. Békeffy Magdolna, Bencsik András, Bencsik Gábor, dr. Bíró Zoltán, Callmeyer Ferenc, Császár Angela, Csete György, Csizmadia László, dr.. Csókay András, Dörner György, Erkel Tibor, Fricz Tamás, dr. Galgóczy Gábor, dr. Gedai István, dr. Gyulay Endre, dr. Hámori József, Hampel Katalin, Huth Gergely, Jókuthy Zoltán, Juhász Judit, dr.. Kellermayer Miklós, dr. Kisida Elek, Kondor Katalin, dr. Kováts-Németh Mária, dr. Körmendi Béla, dr. Lentner Csaba, dr. Marton Ádám, May Attila, Méry Gábor, Monspart Sarolta, Náray-Szabó Gábor, Osztie Zoltán, Palkovics Imre, dr. Papp Lajos, Pataky Attila, Pozsgai Zsolt, Pozsonyi Ádám, Schulek Ágostonné, dr. Szabó József, dr. Szakter Mátyás, Szalay Károly, Szarka Eszter, Szarka István, dr. Szijarto István, Szőnyi Kinga, Szűcs Julianna, Takács Zsuzsa, Tamás Menyhért, Tóth Gy. László, dr. Tóth Kálmán, Turcsány Péter, Weinwurm Árpád, dr. Weinzierl Tamás, Zárug Péter, Zsoldos Ferenc

și alte 2.000 de semnături ale reprezentanților intelectuali implicați în Mișcarea Spirituală de Apărare a Statului, creată la inițiativa Forumului Solidarității Civice, CÖF.

9 comentarii :

Riddick spunea...

Noua Constituţie a Ungariei - o Constituţie a normalităţii

http://riddickro.blogspot.ro/2011/04/noua-constitutie-ungariei-o-constitutie.html

Gogu spunea...

Oare de ce aceasta agentie, nationala, specializata pe politica externa, are o astfel de rubrica, extrem de ''bogata'' in informatii ?
http://www.agerpres.ro/media/index.php/regionalizare-2013.html

Riddick spunea...

Agerpres nu e specializată pe politică externă. Aia e o rubrică de propagandă pro-regionalizare. Nu văd niciun articol contra regionalizării pe acolo.

Gogu spunea...

Pai de aceea am si facut remarca ! Propaganda ''pro'' pe toate caile si in toate directiile !
Numai ca ''materialul'' difuzat e PROST, lipsit de continut si de sens.
NU SINT IN STARE SA SPUNA, NOUA SI LUMII, CA DE AIA FOLOSESC SI AGENTIA OFICIALA DE PRESA A STATULUI, DE CE VOR SA FACA ASTA, LA CE NE FOLOSESTE, CE CISTIGAM SI CU CE COSTURI ETC.
Mai nou vad ca vorbesc DESCHIS de adoptarea MODELULUI GERMAN DE REGIONALIZARE .
Adica recunosc deschis ca vor FEDERALIZARE.
Iar Dragnea zicea ca regiunile vor putea, printre altele, sa negocieze direct cu UE atragerea de fonduri europene. Adica, fiecare cu ...mama lui, nu mai e nevoie de Stat sau de Bucuresti.
Necrofagii dracului !

Crystal Clear spunea...

Asta ar fi singura solutie .

Altfel se ajunge la preluarea Europei de catre Rusia...

Crystal Clear spunea...

Felicitari pentru traducere !

Gogu spunea...

http://www.frontpress.ro/2013/04/noua-dreapta-noi-vrem-romania-mare-nu-regionalizare.html

Riddick spunea...

Gogu, Noua Dreaptă să facă naibii odată partidul ăla...

Mulţumesc, Crystal Clear !

Crystal Clear spunea...

:)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: