10 octombrie 2012

Un text halucinant. Și greoi.


Băsescu nu trădează - cum susține autorul, Viorel Roman (un lobbyist pro-UE, pro-Berlin și pro-Vatican) - "lagărul ortodoxo-comunist, a treia Romă, Moscova", ci statul român, interesele cetățenilor români și încrederea celor care l-au votat.


Trădarea lui Băsescu (II)
Tarile ortodoxe Grecia, Bulgaria si Romania (cu exceptia Transilvaniei si Banatului) nu au facut parte niciodata din Sfantul Imperiu Roman / Liga Crestina, azi UE / NATO, si fireste au mari dificultati in a se adapta la normele, legile codului canonic romano-catolic, azi codul comunitar al Europei occidentale.
Dezbaterea, conflictul dintre provestici si nationalistii ortodocsi in legatura cu pozitia fata de orientarea pro si antioccidentala a inceput in secolul XIX in Rusia si a continuat in tarile balcanice independente in secolul  XX. Provesticii rusi, slavi urmaresc o deschidere, o colaborare cu occidentul la nivel cultural, la nevoie chiar cu intermediari evrei sau protestanti si spera ca astfel vor promova panslavismul si panortodoxia mai eficient decat se poate face cu mesajul primitiv, provincial al nationalistilor pravoslavnici.

Ortodocsilor le lipseste dimensiunea catolica, universala. Ei accepta, din cand in cand, sa deschida fereastra spre vest, ca apoi sa o inchida repede. Provesticii ar tine mai tot timpul fereastra deschisa. Fara unitatea crestina, pravoslavnicii se folosesc de carjele, paleative culturale si intermediari straini pentru a tine cat de cat pasul cu lumea. Exista o vasta literatura la rusi pe aceasta tema. Vezi si Lucian Boia, Nationalisti si democrati, evrei si antisemiti, in: Capcanele istoriei. Elita romaneasca, 1930-1950, p. 48-94.
Dupa izolarea ortodoxo-comunista, integrarea Romaniei in lumea occidentala se face pe baze fragile, materialiste, culturale, fara evreii interbelici, care au emigrat in masa. Si din nou avem un conflict intre provestici si nationalisti la Bucuresti. Lipsa de dialog cu Roma, dupa debutul atat de promitator al Fericitului papa Ioan Paul II in ajunul integrarii in Europa, a generat o grava criza duhovniceasca si soborniceasca in randul moldo-valahilor debuzolati, materializata intr-un puci parlamentar al partidei nationaliste FRN, PMR, PCR, FSN, PDSR, USL impotriva presedintelui provestic Traian Basescu.
Din punct de vedere ortodox, deschiderea, integrarea in Europa internationalista este o tradare. Din 1789, de la Revolutia Franceza, se stie ca este o contradictie intre Europa imperiala romano-catolica si asa zisa eliberare revolutionara a natiunilor. De aceea episcopatul francez a refuzat binecuvantarea statului, care s-a declarat laic. Ortodocsii sunt in simfonie cu statul, o structura suprastatala, cum este Sfantul Imperiu / UE este atat de straina sensibilitatii lor incat se simt subjugati, in loc sa vada perspectivele pe care numai UE/NATO le poate oferi: Libertate (si materiala!), Dreptate si Pace.
Din perspectiva randuielilor duhovnicesti si sobornicesti orientale nationaliste si cadrul contractual al codului canonic romano-catolic, codul comunitar al UE este limpede ca Traian Basescu tradeaza lagarul ortodoxo-comunist, a treia Roma, Moscova, pentru care s-au jertfit Nicolae si Elena Ceausescu, pentru care a facut un echilibru intre cele doua lumi Ion Iliescu. Basescu este provestic, dar nu are curajul se depaseasca impasul spiritual milenar. Nationalistii moldo-valahi n-au avut nici o legatura directa cu Sfantul Imperiu Roman, de aceea au mai multa incredere in a treia Roma, Moscova, pe cand ardelenii sunt familiarizati cu lumea contactului occidental, ei sunt orientati spre Roma.
Ceausescu a modernizat, Iliescu a moderat, Constantinescu l-a primit pe papa Ioan Paul II, Basescu e provestic si urmasul sau va merge desigur pe acelasi drum al emanciparii nationale si sociale in Europa / UE. De mii de ani, toate drumurile duc la Roma, chiar daca pentru nationalistii ortodocsi moldo-valahi acesta este mai lung.



*   *   *

Viorel Roman (Duplicitatea moldo-valahă): 

"Este normal ca greco-ortodocşii după cinci sute de ani de cea mai coruptă şi stupidă administraţie din lume, cea turco-fanariotă, nu au cum avea un stat compatibil cu Europa occidentală. Promovarea prim-miniştrilor evrei Roman şi Ungureanu sau a ţiganilor romi Iliescu, Năstase, Vanghelie, plus clanurile lor Butoane, Vişinel, Cămătaru, Fane Spoitoru nu pot ascunde faptul că nu ei sunt de vină că statul şi societatea moldo-valaha sunt în derivă. Folosindu-se de invazia de ţigani spre vest, statul întregeşte acuma „Casa lui Ceauşescu” cu cea a „Mânuirii Neamului”, modelul de urmat al moldo-valahilor, nu a românilor. Vor reuşi valahii să marginalizeze modelul Şcolii Ardeleane orientat spre Roma? Cei care n-au cunoscut niciodată o politică raţională, sunt numai individual competitivi în Europa, asta pentru că preşedinţii moldo-valahi: Ceauşescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu... se pregăteşte Antonescu, secondaţi de fideli lor Patriarhi, Teoctist şi Daniel, sunt în lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei constantinopolitane şi moscovite, după o expresie interbelică. Când va trece Carpaţii Biserica Unită ? Când aderă romanii la UE ?"

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Chiar ca halucinant:
"Ortodocsii sunt in simfonie cu statul, o structura suprastatala, cum este Sfantul Imperiu / UE este atat de straina sensibilitatii lor incat se simt subjugati, in loc sa vada perspectivele pe care numai UE/NATO le poate oferi: Libertate (si materiala!), Dreptate si Pace."

Riddick spunea...

Individul scria și prin România Mare, prin anii '90, mult timp (cred că și după 2000), obsesiv, despre trecerea românilor la catolicism, ca fiind "unica șansă" (pe atunci nu zicea prea des de UE).

Riddick spunea...

E ciudat cum de e găzduit de siteuri de-astea, "neaoșiste" (filiera ruso-germană ?).

Crystal Clear spunea...

S-au "infratit" ca sa-si indeplineasca visul de marire..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: