04 iunie 2012

"Hai să vorbim deschis" (zice tovarășa Zoe Petre)Comentariul fostului consilier prezidențial Zoe Petre la o postare de pe un blog pro-USL:
Dragă Lilick, votul uninominal NU e neconstituțional. E relativ nedemocratic, dar e la fel de constituțional ca și votul pe listă - cel mai favorabil partidelor - sau ca votul în două tururi. Hai să vorbim deschis: USL vrea sa reducă la mazimum prezența PDL în Parlament și să țină PP-DD înafară. Mulți sîntem de acord cu aceste obliective, chiar dacă nu ne prea place metoda. Poate că data viitoare se va reveni la votul pe liste. Nu țin să publici acest comentariu, dar nici nu mă supăr dacă o vei face. Cu afecțiune, Zoe Petre
 Greșelile de scriere îi aparțin. Tot Zoe Petre, acum o lună (reiese agenda eurocartelului):
"Am preferat votul pe liste fiindcă am considerat întotdeauna că partidele de la noi nu au forţa şi identitatea necesară pentru un alt tip de sistem electoral. Dar, unul dintre argumente pro-uninominal, explicate de Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, mi-a trezit interesul: anume că un astfel de vot nu permite intrarea formaţiunilor anti-sistem în Parlament. Sau, oricum, aceste puterea acestor partide nu devine mare. În contextul în care Europa se află într-o stare de nedumerire, ideea ca noi să ne pricopsim cu un Parlament plin de dani diaconeşti, mă înspăimântă. Totodată, îmi repugnă total posibilitatea unei guvernări PDL-Dan Diaconescu, după alegeri. Ar fi o catastrofă. Dacă se vrea prevenirea a aşa ceva, prin uninominalul pur, este foarte bine".
PDL este complice la asta, a inițiat (alături de parlamentari USL) uninominalul cu un singur tur la alegerile locale, iar acum mimează contestația la CCR. Textul "contestației" a apărut doar la blogul lui Iosif Buble de la Antena 3, în rest Sulfina Barbu ne aburea la televizor cu referendumul din 2009.

PDL nu contestă explicit nereprezentativitatea parlamentului ales într-un singur tur de scrutin, ci orice altceva, chestiuni colaterale. Ce nu se contestă nu poate fi declarat drept prevedere neconstituțională. Invocă referendumul din 2009 ("parlament unicameral și maxim 300 de parlamentari"), dar îl face uitat pe cel din 2007, care cerea alegeri cu două tururi de scrutin. Nu-i exclus chiar și un blat, Ponta "nu a vrut" redesenarea colegiilor, care ar deveni acum posibilă după un verdict favorabil contestației. 

Constituția României
Articolul 2.1. :  Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum.

Articolul 61.1. :  Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării.
Grecia - democrație ajustată pentru oligarhie (cum legea electorală trucată din Grecia manufacturează majoritățile).

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: