16 mai 2012

Václav Klaus despre derogările irlandeze la Tratatul de la Lisabona



Declaraţia preşedintelui privind negocierea Protocolului guvernului irlandez la Tratatul de la Lisabona

Pe ordinea de zi a Guvernului Republicii Cehe din data de 16 mai este inclus documentul intitulat "Propunere de negociere a Protocolului privind preocupările poporului irlandez în legătură cu Tratatul de la Lisabona". Unii îşi vor aminti că cetăţenii din Irlanda au respins la un referendum, în iunie 2008, Tratatul de la Lisabona. Statele membre ale Uniunii Europene - în scopul de a pune în aplicare acest acord - au încheiat un angajament politic prin care oferă garanţii Irlandei, ca răspuns la preocupările care ar fi contribuit la respingerea acestui acord de către Irlanda. Acesta se referă mai ales la protejarea dreptului la viaţă (chestiunea anti-avort), suveranitatea fiscală şi neutralitatea Irlandei. Protocolul irlandez şi garanţiile conţinute în el au intrat în vigoare odată cu Tratatul de aderare a Republicii Croaţia la Uniunea Europeană.

În calitate de preşedinte al Republicii Cehe am înțelegere față de preocupările irlandezilor privind posibilele consecinţe negative ale Tratatului de la Lisabona, şi, prin urmare, nu am niciun motiv de a nu sprijini cererile lor. De aceea - dacă guvernul ajunge la un acord privind Protocolul - îl împuternicesc imediat pe ambasadorul Republicii Cehe, doamna Vicenova, să semneze acest Protocol.

Dar eu consider că este necesar să se amintească faptul că, chiar și Republica Cehă a negociat înainte de ratificarea Tratatului de la Lisabona, protocolul adiţional care garantează inviolabilitatea status quo-ului financiar de după război în ţara noastră [problema sudeților/decretele Beneš]. Spre deosebire de irlandezi, care sunt capabili să își afirme interesele şi priorităţile lor, în cazul nostru parlamentul național a adoptat un document similar complicat.

Prin urmare, în acest context, fac apel la autorităţile constituţionale şi la reprezentarea politică a statului, nu cu o cerere de susţinere a intereselor altei ţări, cu toate că este pe deplin justificată, ci cer să fim capabili să promovăm și să protejăm interesele țării noastre pe scena internaţională.

Václav Klaus, 15 mai 2012

http://www.klaus.cz/clanky/3097

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: