20 mai 2012

Regionalizarea precede crearea statului federal România



... iar odată federalizată România, se cam pot intui pașii următori.

Deputatul Știrbeț (PDL, ex-PnL), care a compus un proiect de regionalizare despre care am scris aici, vine cu precizări (Expunere de motive):
Menționez că, în viziunea mea, soluția ideală a regionalizării României ar fi constituirea unui număr de cinci regiuni, delimitate după conturul marilor regiuni istorice ale României.

Nu cred că acest ideal ar putea fi atins într-o perspectivă apropiată, oricât de mari eforturi s-ar depune pentru atingerea lui. Etapa care trebuie parcursă în drumul spre realizarea acestui deziderat, consider că este soluția celor 14 regiuni propusă în prezentul proiect.

Probabil că numai într-un orizont de timp, pe care îl apreciez la aproximativ 20 de ani, putem să ne gândim la această schimbare, dacă evoluția economico-socială a României va avea aceleași direcții ca cele din prezent.
Proiectul lui Știrbeț este lăudat de Valeriu Sssstoica. Deci, se merge pe sistemul pașilor mici, dar în aceeași direcție. Un mesaj e dat și prin heraldica folosită la stema României:




Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: