20 noiembrie 2010

Václav Klaus: Note pentru Summit-ul NATO de la LisabonaNote pentru Summit-ul NATO de la Lisabona

Domnule Secretar General, dragi colegi,

Permiteţi-mi să spun, foarte pe scurt, câteva cuvinte despre subiectele propuse pentru această cină de lucru de către Secretarul General.

Republica Cehă s-a pregătit pentru un alt sistem de apărare anti-rachetă în ultimii ani, dar sprijinim noul sistem de apărare antirachetă organizat de NATO şi controlat de NATO. Suntem pregătiţi să luăm parte activ la dezvoltarea sa. Suntem convinşi că sistemul de apărare antirachetă coordonat de NATO este indispensabil pentru menţinerea securităţii zonei nord-atlantice.

Suntem, deasemenea, în favoarea consolidării cooperării NATO cu Rusia în domeniul apărării antirachetă şi în alte domenii de interes comun. Am fost încântaţi că preşedinţii Obama şi Medvedev au semnat un tratat de dezarmare important la Praga la inceputul acestui an. Salut faptul că în timpul acestei summit are loc Consiliul NATO-Rusia. Ne confruntăm cu aceleaşi tipuri de provocări de securitate şi prin dialog şi cooperare practică putem construi un grad mai mare de încredere reciprocă cu Rusia. Apreciez că acest lucru a fost una dintre priorităţi pentru Secretarul General Rasmussen. Dar trebuie să adaug un comentariu. În ţara mea, o ţară ex-comunistă, sunt considerat ca cel care vorbeşte în favoarea unei relaţii raţionale şi pragmatice cu Rusia. Dar, auzind aici declaraţii prea simple şi prea neîntemeiate cu privire la parteneriatul cu Rusia, cred că trebuie să găsim argumente mai puternice şi mai profunde.

Václav Klaus, cină de lucru NATO, Fiera Internacional de Lisboa, Portugalia, 19 noiembrie 2010

http://www.klaus.cz/clanky/2720

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce inseamna sa fii un politician si un diplomat extraordinar in acelasi timp !!!!Am vazut pe Hotnews despre ceva schimburi de replici Basescu Sarkozy

Riddick spunea...

E dat dracu' moş Klaus... :)))

Crystal Clear spunea...

Asa e !
:)))


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Hunor Kelemen, 2012: "Sigur, vorbim despre Statele Unite ale Europei şi eu, din acest punct de vedere, pe termen lung, văd o ieşire din situaţia actuală prin crearea acestei structuri. Atunci şi România, ca stat, va avea o autonomie în interiorul Statelor Unite ale Europei, în interiorul „statului mare". Trebuie să tindem către aceste lucruri şi să discutăm foarte sincer şi foarte deschis".

Postări populare: