27 octombrie 2010

Zâzania





Crearea unui mecanism permanent de soluţionare a crizelor pentru ţările din zona euro va fi discutată la summit-ul european, joi şi vineri, în urma unor cereri franco-germane pentru schimbarea Tratatului UE ("de la Lisabona"), pentru a permite ţărilor din zona euro să lupte cu deficitele. The Daily Mail şi Express scriu despre unele comentarii dinspre Downing Street cum că David Cameron ar putea fi de acord să se schimbe tratatul, în schimbul unei îngheţări timp de un an a bugetului pentru 2011 al UE, comentarii care au atras critici din rândurile parlamentarilor conservatori, care i-au solicitat lui Cameron să "repatrieze puteri" de la Bruxelles către Marea Britanie. Open Europe este citat de Euractiv spunând că perspectiva unui nou tratat constituie "o oportunitate o dată într-o generaţie, pentru a renegocia relaţia dintre Marea Britanie şi UE" şi a aduce înapoi puterile de la Bruxelles.
 

Comisarul UE pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a declarat ieri : "Comisia ar prefera "de departe" introducerea unui mecanism permanent de soluţionare a crizelor, fără a schimba tratatul. El a adăugat că propunerea Germaniei de a suspenda drepturile de vot în cadrul Consiliului pentru ţările care încalcă normele UE privind deficitul şi datoria "nu este neapărat în concordanţă cu ideea de uniune tot mai strânsă".

Într-un interviu pentru Die Welt, comisarul UE pentru justiţie, Viviane Reding, a spus că apelurile franco-germane pentru schimbare tratatului sunt "iresponsabile". Reding este citată în Le Figaro spunând că "deciziile [în UE] nu sunt luate la Deauville, ci pe 27 [octombrie], şi în unanimitate". Ea declară: "Franţa şi Germania sunt cele două ţări care au abandonat prima versiune a Pactului [de creştere şi de stabilitate] în 2004 şi 2005. Moneda euro a suferit o criză severă după aceea, dar se pare că cineva nu a priceput încă lecţia ... Noi trebuie să oprim distrugerea celor propuse de instituţiile UE".

Ministrul francez pentru Afaceri Europene Pierre Lellouche este citat de AFP spunând că declaraţiile comisarului Reding sunt "inacceptabile": "Când eşti un comisar european, şi în plus vicepreşedinte al Comisiei, este admisibil să-i numeşti pe preşedintele Republicii Franceze şi pe cancelarul Republicii Federale Germania "iresponsabili" ?"

Focus citează pe vicepreşedintele partidului de opoziţie german SPD Axel Schaefer spunând că planurile privind schimbarea tratatului sunt un "miraj", fiindcă toate cele 27 de state membre trebuie să de acord cu ele. În WSJ, un articol scrie: "Un mecanism permanent de gestionare a crizei ar putea împiedica o altă ameninţare mortală la proiectul eurozonei."

Un articol în Die Zeit sugerează că din moment ce Franţa şi Germania conduc adesea Europa, "care este scopul, dacă motorul in doi timpi merge atât atât de repede încât distruge vehiculul UE ?" Ziarul compară propunerea franco-germană cu "încercarea de a convinge un grup de alcoolici nu numai să se abţină, ci să înţeleagă, deasemenea, necesitatea de a plăti amendă, dacă ar bea din nou."

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Rusia a bagat zazania la Deauville, iar Germania si Franta au reactionat de graba...

Crystal Clear spunea...

Off topic.
Ce zice TRU despre societatea civila:

"Însă eșecul opoziției politice și incapacitatrea ei de a formula o brumă de soluții lizibile, a fost și e însoțit de autismul agresiv al presei, al societății civile (dacă pot numi un organsim în continuare neatestat) "

http://traianungureanu-tru.blogspot.com/2010/10/dupa-motiune-inainte-putem-evita.html#comments

Riddick spunea...

Sunt curios ce vor face Anglia şi România.

Aia cu îngheţarea bugetului UE e ca şi cum i-ai spune unui interlop că eşti de acord să-i laşi lui casa dacă nu creşte anul viitor taxa de protecţie.

La presă nu e autism, este subordonare.

Crystal Clear spunea...

Exact la asta ma gandeam si eu :pozitia lui Cameron nu este OK. O scalda urat


Nu stiu daca nu cumva este subordonare si la "societatea civila" care participa la astfel de organizari:
http://www.echipadeimagine.ro/otpdl/academia-politica-a-isp.html

Riddick spunea...

Aici nu este vorba chiar de "societate civilă", e o chestie politică.

Crystal Clear spunea...

Ma refeream la faptul ca majoritatea lectorilor sunt din societatea civila.

Whatever.. e amestecata


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: