28 octombrie 2010

"Asistenţă" vs. presiuni



The Independent: Rusia ridică preţul său pentru salvarea NATO din mlaştina afgană

Rusia stabileşte termeni mai duri pentru NATO, în schimbul asistenţei în Afganistan, cu cererile ca Alianţa să limiteze numărul de trupe cu baze în ţările foste membre ale Pactului de la Varşovia. Moscova a fost de acord, în principiu, să furnizeze "câteva zeci" de elicoptere militare şi a început instruirea forţelor de securitate afgane. Discuţiile sunt, deasemenea, în curs de desfăşurare privind posibilitatea ca NATO să transporte arme şi muniţii pe teritoriul Rusiei ca o alternativă la o rută pakistaneză, care a ajuns sub atacuri repetate ale talibanilor.

Dar ministrul de externe rus Serghei Lavrov se spune că a cerut NATO să renunţe la desfăşurarea de "forţe militare semnificative" în ţări care au aderat la Alianţă după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, susţinând că prezenţa lor nu ar fi utilă unei relaţii de încredere.

Ştirea vine înainte de summitul NATO de luna viitoare de la Lisabona, la care va participa preşedintele Dmitri Medvedev şi unde se aşteaptă anunţuri spectaculoase privind Afghanistanul şi apărarea antirachetă.

Limitările sub presiunile Moscovei privind ceea ce NATO poate desfăşura vor duce în mod sigur la proteste din partea noilor state membre din Europa de Est. Trupele ruseşti au rămas în Osetia de Sud şi Abhazia de la războiul cu Georgia de acum doi ani, iar NATO a fost în imposibilitatea de a-l convinge pe preşedintele Medvedev să le retragă.

Ruşii şi-au retras unele trupe din Georgia şi au anunţat că nu vor fi suplimentate cele din Abhazia şi Osetia de Sud. În acelaşi timp, au căutat în mod repetat să separe criza georgiană de un tratat cu NATO privind armamentul.

Protestele vehemente ale Moscovei l-au convins deja pe preşedintele Barack Obama să renunţe la planurile de amplasare a scutului de apărare antirachetă în Polonia şi Republica Cehă. NATO a fost de acord ca Rusia să fie consultată cu privire la sistemul alternativ. Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO, va vizita Rusia înainte de summitul de la Lisabona.

Relaţia în încălzire a fost parţial compromisă ieri, când Mihail Gorbaciov a avertizat că victoria în Afganistan este "imposibilă".

Fostul lider sovietic, care a retras forţele ţării sale din Afganistan în 1989, a declarat că Statele Unite se vor confrunta cu un alt Vietnam, dacă vor refuza să pună capăt conflictului actual.

Rusia s-a plâns, deasemenea, că NATO a fost lent în a acţiona în urma informaţiilor despre producţia de droguri din Afganistan, manifestându-şi îngrijorarea profundă cu privire la comerţul cu heroină din Asia Centrală.



REUTERS: Russia wants troop limit in new NATO states: report

Telegraph: Russia and Nato plan joint initiative in Afghanistan 

7 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Eu am inteles ca talibanii din Afganistan sunt sprijiniti de rusi sa atace trupele NATO.In conditiile astea ,"Asistenta ruseasca" este ca si cum ai pune lupul paznic la oi.

Domnul Rasmussen este oare o persoana de incredere ?

Riddick spunea...

Nu sprijin direct (deşi nu cred că a mai rămas muniţie calibrul 14,5 mm şi de RPG-7 încă din 1989).

Iranul SIGUR ajută tehnic şi logistic, Pakistanul asigură adăpost chiar lângă frontieră.

Este o capcană ceea ce vor ruşii să propună. Rasmussen a făcut unele afirmaţii ciudate (prin glasul lui s-a rostit invitaţia către Rusia de a "participa la efortul de a asigura securitatea în Europa").

Nu ştiu ce să zic.

Crystal Clear spunea...

Nasol....

Riddick spunea...

Ruşii au făcut pe proştii: "aşteptăm să vedem concret despre ce ofertă este vorba" (privitor la asocierea Rusiei la un sistem de protecţie antirachetă).

Crystal Clear spunea...

Rusii speculeaza orice Sunt intr-o ofensiva puternica in acest moment.
Trebuie neaparat opriti

Anonim spunea...

din compromis in compromis, pana cand vom realiza ca vorbim ruseste fara sa ne dam seama de ce...orice urma de slabiciune, orice cedare in fata rusilor va duce la slabirea nato....

Riddick spunea...

La NATO mai funcţionează - încă - regula unanimităţii. Om vedea...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: