25 februarie 2020

Dacă Ponta se va separa de PSD după "noile evoluţii", ăsta va fi semnul că PSD face ce trebuie


Decontând pe termen scurt dar acumulând în perspectivă. La PSD este cam ultimul moment pentru mutarea decisivă, detaşarea de eurosocialişti şi asumarea profilului naţionalist.

"Centrala" PSD reacţionează în ton cu îngrijorările exprimate de eurobăsistul Lăzăroiu. Care vede cu stupoare cum echipa CholaqUE pierde teren, în loc "să stârpească PSDragnea". Mai mult, divulgă în clar tactica eşuată a PSD-ului euroreformat, care dăduse rasol în mod expres în sesizarea la CCR. Dar acolo i-a fost contracarată (7 la 2, şi două abţineri nu voturi contra!). Rezultatul este grav pentru tabăra haştag-Iohannis-CholaqUE.
Poate că unii nu văd legătura între nominalizarea lui Șerban Nicolae la șefia Senatului din partea PSD și decizia de ieri a CCR.
Uite care e și ce arată ea.
Ambele întâmplări arată că Ciolacu a pierdut partidul înainte să-l preia la congres.
Sesizarea PSD la CCR a fost făcută special ca să fie declarată inadmisibilă. Dar asta grație lui Ciolacu. În mod normal, CCR trebuia să respingă ca inadmisibilă cererea de constatare a conflictului, așa cum au observat mulți jurnaliși cu experiență chiar înainte să se pronunțe Curtea. Și totuși, s-a întâmplat ceva pe parcurs. Cine a intervenit la judecătorii CCR? Gruparea Dragnea din partid, cea pe care Ciolacu se chinuie să o extirpe, dar se dovedește că nu poate. Iordache și Șerban Nicolae, cum vă povesteam într-o postare mai veche, sunt cu adevărat brokerii cu lumea juridică. Ei știu judecători, procurori, ei fac și desfac, și cu asta se laudă în partid atunci când se cer pe liste. De data asta, nu le-a cerut nimeni, au luat pe cont propriu traficul de influență la CCR, ca să-și salveze fundurile și să-l torpileze pe Ciolacu.
Faptul că Șerban Nicolae a câștigat nominalizarea partidului pentru șefia Senatului arată că gruparea Dragnea are încă susținere puternică în PSD.
Care sunt consecințele? Pe de o parte, ar trebui să fie bine pentru frontul anti-PSD. Partidul e slăbit și divizat. Pe de altă parte, PSD e un monstru scăpat din hățuri și nu există cineva anume cu care să negociezi. Mișcări bruște în parlament, cum ar fi un vot masiv, populist (mărirea tuturor salariilor cu 200% la bugetari, ca exemplu), sunt foarte posibile. Așa că temeți-vă de un partid în plină destrămare, dar cu voturi în Parlament, mai mult decât de coronavirus.
Proba de foc pentru Ciolacu, un om cu intenții ambițioase, este scoaterea din joc a celor doi urzitori. Până acum pare că nu va reuși.
Update: Un argument în plus este declarația de azi a lui Nicolae în răspăr cu poziția lui Ciolacu, de ieri, referitoare la asumarea guvernării de către PSD.
https://www.facebook.com/sebastian.lazaroiu/posts/3793262017365470

2 comentarii :

Anonim spunea...

Da' ce l-a facut pe Lazaroiu sa iasa la rampa... taman acum ? Intrebare : Liviu Dragnea , chiar face puscarie asa cum crede prostimea sau... este doar asa la harneala ? Daca ar face puscarie asa cum crede prostimea ca-i puscaria , chiar n-ar putea face nimic oricati sustinatori ar avea in PSD { doar nu-i Mandela } iar dac-o face la harneala , cum dracu de , Orban Ludovic si liberalii , au ajuns sa faca ce vor ei cu tara asta de KKT ?

Riddick spunea...

Lăzăroiu este exasperat, vede că PSD nu intră uşor în capcana "reformelor".

Mă aştept la "scoaterea" lui Dragnea, chiar anul ăsta. Om vedea...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: