02 noiembrie 2017

Ăsta-i "răspuns", cică...


Titlul articolului de la Adevărul pretinde că s-ar fi dat un răspuns la acuzaţiile că se folosesc gaze româneşti pentru interese externe României.
EXCLUSIV Cum răspunde Comisia Europeană acuzaţiei că prin gazoductul BRUA se golesc resursele de gaze naturale ale României

Care sunt avantajele concrete de care ar putea
să beneficieze cetăţenii europeni prin existenţa unui hub energetic, mai ales cei din Estul Europei, regiune care este dependentă de o singură sursă de gaze naturale?


O piaţă care să funcţioneze bine şi să fie şi integrată sunt două condiţii prealabile pentru ca România să profite din plin de piaţa comună şi de Uniunea Energetică care o conectează la întreaga regiune. Datorită amplasării sale strategice şi a resurselor naturale, aceasta poate juca într-adevăr un rol crucial. Este important, totuşi, să integrăm în continuare piaţa energetică a României cu restul Europei, mai ales în ceea ce priveşte gazul natural.

Ce le spuneţi politicienilor care afirmă că BRUA nu este decât un mod de a goli resursele de gaze naturale ale României şi că, de fapt, este un proiect gândit mai mult pentru export?

Coridorul bidirecţional Bulgaria-România-Ungaria-Austria, aşa-numitul BRUA, este un exemplu pozitiv al cooperării sub umbrela CESEC - în sine un exemplu de poveste de succes, care demonstrează că solidaritatea este o soluţie. România progresează bine în pregătirile BRUA şi am încredere că lucrările efective pot fi finalizate până la sfârşitul anului 2019.

Ce înseamnă BRUA pentru securitatea energetică a Europei Centrale şi de Est, inclusiv din perspectiva României, care are cel mai mic grad de dependenţă de gaze ruseşti din regiune?

Are o dimensiune regională şi europeană importantă. Europa Centrală şi de Est este probabil cea mai vulnerabilă regiune din Europa, în ceea ce priveşte securitatea energetică - aşa cum s-a arătat în testele de stres din 2014. Dar cu cât vedem că
vor creşte cantităţile de energie care traversează frontierele europene, cu atât mai multe surse de aprovizionare devin disponibile pentru consumatorii noştri. Şi cu cât sunt disponibile mai multe surse de aprovizionare, cu atât mai sigură şi mai rezilientă este aprovizionarea noastră. De aceea, investiţiile în infrastructura regională de gaze naturale reprezintă un aspect cheie al Uniunii Energetice.
Citindu-l, vedem că avem un non-răspuns (la a doua întrebare), şi că preocuparea celor doi este securitatea energetică a altor state, inclusiv pe baza gazelor româneşti. Resursele României la dispoziţia intereselor altora. "Europa Centrală şi de Est este probabil cea mai vulnerabilă regiune din Europa" - dar chiar jurnalistul recunoaşte că "România are cel mai mic grad de dependenţă de gaze ruseşti din regiune".

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: