03 noiembrie 2014

Pomăduri, odicoloane, liubemuri


Naţional:

Fereasca Dumnezeu de asa personaje, personulitati cu valoare, cu titluri, cu titulatura, cu fonctii! Doamnelor si domnilor, stimati telespectatori, ziaristi, numeros public, mai urmau „vii si furtunoase aplauze, animatie in sala”!

Ca asa arata, dar ca o sala de mese dintr-o cantina de masterchef de-ala, idioti de-aia de se dau bucatari, fosti curatatori de cartoafe pe vasele comerciale si prin bufetele de gara, deveniti peste noapte si peste rand ospatari. Ca si Cucos, „chelner de bacsisuri mici” sarit direct la beregata bacsisurilor grosolane! Ati vazut ce le poate astora mintea in discutia elevata cu alde Chirieac-Motorola sau in sputa si disputa lui Moraru, prostul satului care are de nu ma insel ospel, nu se stie cu ce ocazie! Dar ai din anii socialismului urbanizat din mers aveau ceva mai multa scoala, macar scoala vietii, chiar daca la seral. Unii, nu toti, ca pana si A. Toma a tras o traducere la Ubu, ca si a lui nea Romica Vulpescu, destul de aproape extrem de eminenta!

Omuletii respectivi chiar au ajuns sa se ia in serios, chiar cred ca sunt cineva, nu doar personaje, si astea episodice sau de decor, de fundal, figuranti amarati pe scena Istoriei. Am vazut trecand o roaba cu o remorca dupa dansa din care guita o voce de patefon cum ca madama Gherghina cu pricina, sau Gherghinescu, fata de securist de ambasada si de prefesoara cu IP 3 la o scoala medie, inventase DDT-ul sau alt organism cu nume de insecticid. Aiurea in tramvaiul cinspe, ala de urca la Crematoriu si la Adesgo: ascultati si luati aminte la neica, stabelimentul e propus direct din blocul operator al CIAnurei definita stiintific! Si, ca orice imperiu mediatizat medular si subliminal, se elimina pianele dezarticulate si se pastreaza partiturile asortate. O vreme, pana li se gaseste si astora o cheie falsa si sunt aruncate dupa folosire. Precum batistutele de hartie tamponata ! Sau am vazut si auzit pitifelnici falnici si falosi nevoie mare ca activeaza oparit sau acoperit in presa de peste douazeci de ani! Cati ani pierduti degeaba, ca astia nu inseamna nimic! A doua zi a disparitiei lor dupa stecla ii uita pana si ecarisajul! Valoarea lor consta doar in locul pe care l-au ocupat temporar cu japca. Sau l-am auzit pe soferul de vapoare esuate ca nu-l convinge nimeni ca Maresalul ESTE vinovat de razbel! Ca asta era ideea principala, spre aiasta batea saua iepei care nu pricepea! Daca nu te convinge nimeni, e semn rau, de Balaceanca! Presupune, cum ar veni, ca ai idei fixe si destul de putine! Asa sunt toate dezbaterile de apa in piua, fiecare vine cu vopseaua si cu maladia personale si nu se face nici macar schimb de retete. Dialogul, comunicarea, inseamna un comert de vorbe si de pareri, nicidecum autism protocolar! Orice alternativa are doua fete, ca la LP-urile de odinioara. Nu va mai amintiti ca NU exista varianta la ciopartirea lefurilor? Ne-o spunea si gagauta asta si Hopa-Piticul ala gonflabil si balos, cazut in cap, la propriu si in direct! Numai prostii marunti cred ca au dreptate si numai boul e consecvent!

Chiar asa, de ce s-or umfla pitifelnicii astia de doua parale? De ce le-o placea sa se faca de ras? De ce or uita de unde au purces in existenta lor efemera? Suspensorii unei catindate nu cred sa aiba liceul, sunt vehementi, holbati si agresivi ca sutii de buzunare. Tipul clasic e unul cu blugi jupuiti si cu mintea innoptata, unu’, Visnu sau Visan! Unde mai pui ca insasi catindata vine de la coada vacii, odrasla de femeie de serviciu si de sofer, neamul lui Manivela de la Mandravela! De ce nu utilizeaza „reteta” lui Negruzzi, sa-si faca autobiografia sau Siviul in fata noastra? Le e rusine cu ceea ce sunt si vor sa para a fi altceva, altcineva. Ce de mai complexate si de complexati, bre! De parca nu se stie totul si nu se vor da in vileag toate nazbatiile!? Sigur ca nu conteaza biografia, dar la scriitori si numai in cazul in care totul e substituit de opera, sau ma rog, de opereta. La noi, cam totul este butaforie si opereta! Mai degraba vodevil, ca si opereta are regulele ei!

Si mai e una ! Domnilor, multi dintre astia par dopati sau indopati! Cu exceptia aluia de pare impaiat. Nu li se pune, bre, macar fiola inainte sa daschiza gura? Ca numai prostii ingalbenite debiteaza, numai caractere ciupercoase etaleaza, fara frana, iar cand ii apuca pandaliile rag cat ii tin bojocii ca gondolierii la nota de plata cand te depun pe terra ferma! Sa hie faza a treia a bolii lumesti adusa de spanioli din Lumea Noua? Si ce cauta astia in post si in postura de gestionari si de gospodari? Postura, impostura, acolo! Smecherii galopante si manipulatorii, monser!

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

ce mişto " STOP CADRU "... :)

Si cât de adevărat !

Riddick spunea...

Autorul (Nicolae Iliescu) e de stânga, dar e gen Everac, "verde-n faţă". Niciodată nu va scrie aşa ceva un deontolog "de centru-dreapta".

Crystal Clear spunea...

Încă mai răsar geniile prin România.. Îmi creşte inima..

În rest ce mi-e "stânga" şi ce mi-e "centru-dreapta ? Tot un drac !

Eu vreau DREAPTA.

Riddick spunea...

La fel şi eu.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: