În urma declaraţiei lui Obama, care citase Ungaria printre statele care "atacă valorile democratice", ministerul ungar de externe l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul ad-interim al SUA (cu statut de chargé d'affaires), Andre Goodfriend.
La noi, se duc şefi de partide, demnitari şi miniştri la convocarea "interimarului" de la ambasada SUA (şi la alte ambasade). La Budapesta, "interimarul" a fost primit de secretarul de stat adjunct al ministerului (adică, de "adjunctul adjunctului" ministrului de externe).
Goodfriend declarase la o televiziune că ambasada SUA de la Budapesta este cea care furnizează informaţiile pentru guvernul SUA, privind situaţia societăţii civile din Ungaria.
Purtătorul de cuvânt al MAE ungar a declarat despre afirmaţiile lui Obama: "Nu este în conformitate cu spiritul de alianță dintre Ungaria și SUA ca partea americană să includă Ungaria printre țările care sunt în mod evident într-o categorie diferită în ceea ce privește modul de funcționare a societății civile și a democrației. Declarațiile din SUA care oferă o imagine distorsionată, descriind doar un singur caz de procedură juridică drept o intimidare a sectorului civil, nu vor ajuta la purtarea unui dialog bazat pe fapte, pentru care pledează Ungaria, ci dau loc unor interpretări ca fiind presiuni politice."
AGERPRES traduce destul de corect declaraţiile lui Viktor Orbán, făcute ieri la o reuniune a partidului aliat la guvernare, KDNP ("Ungaria are nevoie de o guvernare creștin-democrată, nu de o democrație liberală"). Termenul exact ar fi trebuit să fie "conservatoare". Iar în afirmaţia că Uniunea Europeană - ca proiect - este nefinalizată "până când continentul nu va reuși să revină la rădăcinile sale creștine", face abstracţie de dimensiunea anticreştină a "proiectului". Eu cred că Orbán încă nu realizează clar cine-s inamicii; sau poate doar dă această impresie:
Despre Schuman şi Adenauer ("întemeietorii UE"): "Ideile lor nu mai sunt considerate astăzi corecte politic. Din acest motiv, creștin-democrația nu trebuie să fie îngrijorată dacă marii preoți ai sectei liberale cer și mai vocal excomunicarea noastră."
"O democrație liberală nu ar fi putut să taxeze multinaționalele, furnizorii de servicii de energie sau băncile. Nu ar fi fost posibile salvarea consiliilor locale din capcana datoriilor sau reînnoirea sistemului fiscal. Un alt lucru ce nu ar mai fi fost posibil este stabilirea obiectivului de a elimina șomajul."
2 comentarii :
Ungurii faptuiesc si noi ne punem intrebari ''grave'':
http://www.sentinta.ro/articole/editorial/view/ne-sinucidem-cu-ajutor-american-text-republicat
Fiindcă avem în parlament partide de trădatori, de-aia.
Trimiteți un comentariu