29 august 2014

Ilie Şerbănescu: "Avem o structură economică ce nu poate genera creşterea PIB"


BURSA:

Modul în care este construită economia noastră, respectiv din capital majoritar străin care subzistă în România, nu va permite niciodată obţinerea unei creşteri economice, este de părere analistul economic Ilie Şerbănescu.
     Domnia sa consideră că "trebuie să decolonizăm economia, în caz contrar toţi banii produşi la noi pleacă în alte ţări".
     Toate punctele noastre strategice sunt în mâna capitalului străin, susţine analistul, care ne-a spus că, dacă resursele, distribuitorii de energie şi băncile nu vor fi din nou ale noastre, "tot circuitul banilor va fi la străini".

     Ilie Şerbănescu ne-a declarat: "Şi până acum creşterea economică era imposibil de obţinut în România. Acest lucru poate fi observat doar dacă ne uităm la cifrele INS legate de aşa zisa creştere de anul trecut şi la alţi indicatori raportaţi tot de INS. Nu văd cum am fi putut avea creştere de 3,5% în 2013 în condiţiile în care investiţiile private şi cele publice au scăzut cu 9%, toate consumurile primare de energie (electricitate, gaze, carburanţi) au scăzut pe linie, cererea internă a stagnat, iar pe rolul Instanţei sunt aproape 150.000 de insolvenţe, care totalizează o cifră de afaceri de 15-20 miliarde euro. Nu iese din punct de vedere matematic".

     *  Mediul de afaceri îşi continuă activitatea fără a renunţa la investiţii
     Mediul de afaceri îşi continuă activitatea fără a renunţa la investiţii şi la contracte, chiar dacă economia şi-a încetinit creşterea, ne-a spus analistul economic Ionel Blănculescu.
     Domnia sa ne-a precizat: "Normal că investitorii au fost afectaţi de anumite evenimente, cum ar fi introducerea accizei suplimentare la carburanţi sau de taxa pe construcţii speciale, dar ei nu şi-au stopat activitatea, ci dimpotrivă".
     Potrivit lui Ionel Blănculescu, în urma aprobării măsurii de scutire a profitului reinvestit, unele companii şi-au repus pe tapet proiecte de investiţii abandonate cu mai mulţi ani în urmă: "În multe state există o tendinţă - este un fel de lege nescrisă - potrivit căreia, la o unitate de măsură monetară acordată de stat investitorilor, aceştia din urmă răspund activ cu 4-8 unităţi monetare".
     Analistul ne-a mai spus că, până în prezent, chinezii nu au făcut investiţii importante la noi pentru că nu au primit garanţii de la statul român.
     *  Managerii nu intenţionează să facă angajări aproape în niciun sector economic
     Potrivit opiniilor exprimate în luna august de managerii societăţilor comerciale, pentru perioada august-octombrie 2014, în raport cu cele trei luni anterioare, se conturează o tendinţă de creştere moderată a activităţii în sectoarele de comerţ cu amănuntul şi servicii şi o relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi în construcţii.
     În majoritatea domeniilor, este estimată o stagnare în rândurile angajaţilor.
     Referitor la acest aspect, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a spus, recent, că managerii nu mai au curajul să angajeze personal: "Dincolo de activitatea din economie, numărul locurilor de muncă nu creşte, ceea ce înseamnă că investitorii nu mai au curajul să facă angajări".
     În cadrul anchetei de conjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS) în luna august, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei, a preţurilor produselor industriale, precum şi a numărului de salariaţi.
     În acelaşi timp, în comerţul cu amănuntul, va fi înregistrată o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale. Angajatorii prognozează, de asemenea, o creştere moderată a numărului de salariaţi şi a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
     Pe piaţa serviciilor, cererea va cunoaşte o creştere moderată, în timp ce numărul de salariaţi şi preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor se vor menţine relativ stabile.
     O evoluţie relativ stabilă este preconizată şi pentru volumul producţiei din activitatea de construcţii, aceeaşi evoluţie urmând să o aibă şi stocul de contracte şi comenzi, dar şi preţurile lucrărilor de construcţii.
     În luna iulie au fost eliberate 3.807 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 0,4% faţă de luna iunie şi cu 7,5% faţă de iulie 2013, anunţă INS.
     În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2014, au fost eliberate 21.556 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 0,2% faţă de perioada similară din 2013. 

2 comentarii :

Riddick spunea...


Ilie Şerbănescu: "Realizarea de profit de către capitalul străin şi dezvoltarea României sunt procese care nu se suprapun. Numai cine nu vrea să vada acest lucru nu vede! " 

"Poti face zeci de strategii de atragere a capitalului strain si poti adopta sute de facilitati in acest scop si se poate ca mult asteptatul capital strain chiar sa si vina, si totusi dezvoltarea tarii sa nu se produca! Pentru ca pur si simplu dezvoltarea - care nu este un proces spontan, ci unul indus - nu este treaba capitalului strain. Treaba acestuia este realizarea de profit. Nu este vreun repros, ci o realitate. Dar realizarea de profit in Romania de catre capitalul strain - si daca acesta n-ar realiza profit, ar pleca! - nu inseamna neaparat un lucru conjunctural bun pentru Romania si, cu atit mai putin, pentru dezvoltarea Romaniei. Dezvoltarea tarii presupune resurse uriase, costuri grele, chiar sacrificii umane si materiale, pe care oricum nu si le asuma investitiile straine, si nu din vreun alt motiv decat din acela ca nu este treaba lor."

http://riddickro.blogspot.ro/2012/12/ilie-serbanescu-dezvoltarea-pe-baza.html

"De unde sa mai vina dezvoltarea economica in asemenea conditii?! Este clar ca statul roman nu este considerat in stare sau, chiar daca ar mai fi considerat in stare, deja nu mai poate fizic sa faca ceva in stadiul in care a fost adus. De la capitalul privat autohton nimeni nu prea asteapta in mod obiectiv cine stie ce, in masura in care este relativ slab financiar si tehnologic. Si atunci, ambele programe dau un raspuns la unison. Se asteapta totul de la investitiile straine, de la capitalul strain.

Acesta este intr-adevar minunat, eficient si performant. Numai ca nu-i treaba lui dezvoltarea Romaniei! Singura lui treaba este sa faca profit. De aceea si vine in Romania. Si asta si face! Nu discutam aici cum si cat. Nu este insa nimic de incriminat. Asta este treaba lui si asta face! Dezvoltarea Romaniei este insa altceva. Realizarea de profit de catre capitalul strain si dezvoltarea Romaniei sunt procese care nu se suprapun. Numai cine nu vrea sa vada acest lucru nu vede!

A astepta mantuirea de la capitalul strain este o biata iluzie! Sau, mai degraba spus, cai verzi pe pereti! Aportul capitalului strain poate fi un puternic factor adjuvant pe calea dezvoltarii. Cu conditia insa in care exista o tesatura interna a dezvoltarii si un factor intern care sa promoveze constructia acestei tesaturi. In conditiile programelor USL si ARD, dezvoltarea pe seama capitalului strain - si nu exista nici un exemplu in lume in acest sens! - va veni abia la calendele grecesti."

http://riddickro.blogspot.ro/2012/11/ilie-serbanescu-de-ce-programele-usl-si.html

Riddick spunea...


Iar îl citez pe Ilie Şerbănescu, la 15 ani de la lansarea Ziarului Financiar (2013, lansarea în 1998): "de ce e tot rău, dacă economia a ajuns pe mâini private ?"

“În aceşti 15 ani s-a întâmplat un transfer uriaş de la stat, acum cam totul e la privat. Că acceptăm sau nu, că e bine sau nu, asta e situaţia. Vreau să atrag atenţia că din acest transfer uriaş, 80% au fost cu mijloace ilegale. 20% au fost privatizări. Grosul a fost prin suprafacturare când statul a fost achizitor şi subfacturare când statul a fost vânzător. Restul a fost evaziune fiscală”.

“Acum ne aflăm cam cu totul la privat şi mai nimic la stat. Ce se întâmplă în această situaţie? De ce nu ne e mai bine, dacă statul nu mai e administrator?”

“Nu ne e mai bine pentru că România tot subdezvoltată a rămas şi tot codaşa Europei. Oricât ne-am dezvolta, tot la coadă suntem. Tot bătaia de joc a Europei. Asta să fie foarte clar. De ce? Dacă am făcut această mutare”.

“Faptul că s-a făcut pe baze ilegale are altă semnificaţie pentru viitor. Sistemul privat din România nu are cum să fie performant şi eficient. Îi mai trebuie 10-20 de ani ca să devină aşa”.

“Nefericirea e că şi capitalul străin s-a stricat aici, a învăţat tot să ceară de la stat”.

“Acum, administratorul trebuie să trăiască într-un stat fără stat. Eu ştiu că cei care s-au dezvoltat au făcut-o cu mâna statului. Statul acum nu mai are resurse şi pârghii”.

“România a devenit în aceşti 15 ani o colonie, dintr-o economie subdezvoltată şi extrem de ineficientă, o colonie a unui stăpân colectiv, nu unic. Stăpânul unic s-ar fi comportat cum se comportă faţă de o proprietate a lui. Aşa, fiecare taie din bucata asta cât poate, şi nimeni nu dă peste mână celorlalţi. E de luat de la stat. Asta e important pentru viitor”.

“Aş spune că în acest viitor colonialismul va fi piesa centrală. Întotdeauna când e criză şi în post-criză cei puternici se reped la cei slabi. La noi vor fi mai mulţi care se vor îndrepta asupra prăzii. Mi se pare că ce se întâmplă cu Schengen e cel mai bun exemplu şi cel mai bun semnal. Nu facem parte din lumea lor. Urmează să se stabilească din ce lume facem parte. Putem deveni colonia cuiva, putem deveni o zonă tampon. Numai că nu participăm cu nimic la această chestiune, vom prelua consecinţele”.

“Dacă s-a pus problema cum ne dezvoltăm, spun că important e să aflăm cine să mai dezvolte România? Capitalul străin ne-a adus în situaţia asta”.

http://riddickro.blogspot.ro/2013/11/ilie-serbanescu-transferul-activelor-de.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: