18 iunie 2014

PDL nu le poate explica românilor de ce a acceptat realegerea lui Isărescu, dar se pregăteşte de reclamaţii la BruxelBună-rea, politica este a parlamentului şi a guvernului care au rezultat din vot. Nu cred în bănci centrale care să fie simultan şi "independente", şi utile acelui stat. Şi mai ales nu cred într-un fel de guvern paralel reprezentat de BnR, care cu tupeu şi-a cerut noi norme constituţionale, printre care şi "independenţa totală" de orice instituţie a statului român ("În exercitarea prerogativelor sale, BNR nu poate solicita sau primi instrucţiuni de la nicio autoritate sau instituţie a statului").

Ni s-a "servit" candidatura unică şi realegerea guvernatorului BnR ca fiind "ceva de la sine înţeles", niciun partid neavând obiecţii (doar 9 voturi împotrivă din 386, la vot secret !).

PDL se bagă într-un mare rahat apucându-se de reclamaţii la Bruxel privind "politizarea" BnR. De-abia că dă (iar !) apă la moară stângii eurosocialiste, care se va prezenta ca "apărând interesul naţional".

Iar dacă într-adevăr noua componenţă a consiliului de administraţie al BnR "va avea drept rezultat îndepărtarea României de obiectivul său de a adera la moneda euro în anul 2019", atunci ar fi singurul (dar importantul) punct pozitiv pentru România dat de existenţa guvernului Ponta-PSD. Dacă aveam un guvern ca-n Ungaria sau o situaţie constituţională ca-n Polonia, era şi mai bine - scăpam pe termen lung (poate chiar definitiv) de acest implant nefast numit "moneda comună europeană".

Comunicat PDL:

Andreea Paul: 'Politizarea fără precedent a BNR pune în mare pericol economia României. Îmi este teamă că Victor Ponta vrea să își acopere incompetența prin emitere de monedă ceea ce ar fi o catastrofă pentru țară'


PDL analizează posibilitatea de a sesiza autoritățile europene privind intervenția politică fără precedent a Guvernului Ponta în politicile monetare naționale prin trimiterea a doi dintre membrii săi direct în Consiliul de Adminstrație al BNR, a anunțat prim-vicepreședintele PDL Andreea Paul.

Victor Ponta și PSD și-au permis să facă acest lucru în disprețul solicitărilor repetate ale Comisiei Europene ca Executivul să demonstreze, prin modificarea cadrului legal, că nu va influența politicile Băncii Naționale. Prim-vicepreședintele PDL Andreea Paul consideră că 'numirea unor reprezentanți politici în CA al BNR, în detrimentul unor profesioniști independenți, va transmite un semnal prost către Bruxelles și va avea drept rezultat îndepărtarea României de obiectivul său de a adera la moneda euro în anul 2019'.

Andreea Paul atrage atenția că influența pe care Victor Ponta și PSD o au în Consiliul de Administrație al BNR este extrem de periculoasă. 'Victor Ponta tocmai se pregătește să reducă CAS, fără a ne fi convins că măsura este luată cu cap și nu de dragul voturilor. Pe de altă parte, toate cele 36 de taxe și impozite noi sau mărite introduse în peste doi ani de Guvernare PSD nu a dat rezultate la încasări. Îmi este teamă că Victor Ponta și PSD, lipsiți de scrupule cum îi știm, vor fi tentați să recurgă la emiterea de monedă pentru a acoperi minusul generat de propria incompetență. Controlul politic al BNR poate genera inflație, că tot se lăuda Ponta că este la cel mai scăzut nivel, instabilitate a piețelor financiare, întârzieri în calendarul de aderare la moneda euro și efecte economice greu de reparat', consideră Andreea Paul.

Prim-vicepreședintele PDL arată că există deja semnale puternice de neîncredere și îngrijorare în piața financiară. 'Premierului Ponta nu îi este suficient că a făcut praf toate companiile de stat prin numirile politice din consiliile de administrație. Acum, și-a mutat interesul pe principalele instituții financiare și de control: BNR, ASF și Curtea de Conturi'.

Andreea Paul amintește, în plus, că Guvernul Ponta trebuia să modifice legea de funcționare a BNR nr 312/2004 și nicidecum să politizeze și mai tare instituția. 'Comisia Europeană a transmis României, în mod repetat, să includă în această lege mențiunea că Guvernul nu va căuta să influențeze sub nicio formă deciziile luate de membrii conducerii BNR. Răspunsul lui Ponta? Sfidare prin trimiterea a doi emisari ai săi care au sărit direct din Guvern în Banca Națională'.

Departamentul de comunicare al PDL

2 comentarii :

Anonim spunea...

Madam Vass spune:
''Andreea Paul: 'Politizarea fără precedent a BNR pune în mare pericol economia României''
Ma gindesc ca, totusi, economia Romaniei ar putea fi pusa in aceeasi situatie si de: http://universulromanesc.ro/observator/de-ce-a-intrat-romania-in-u-e/.
Chiar daca articolul de mai sus s-ar situa in limite relative ''largi'' de evaluare, Poporul Roman ar trebui sa citeasca atent si sa desprinda concluziile ce se impugn !

Riddick spunea...

Concluzia cea mai importantă e că nu avem un partid naţionalist de masă. Ce colcăie-n parlament lucrează pentru acelaşi stăpân.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Victor Ponta, 2012: "Mai multă autonomie, mai multă libertate, mai multă iniţiativă pentru Transilvania este în favoarea Transilvaniei şi a României. Oamenii au un spirit mai european aici şi nu trebuie să existe o rivalitate prost înţeleasă între Transilvania şi alte regiuni ale ţării. Sunt un adept convins al ideii de descentralizare şi de dezvoltare regională a Transilvaniei. Trebuie să facem acest lucru şi din punct de vedere politic. Sunt lucruri care definesc Transilvania şi care nu trebuie stricate de Guvernul central. Nu înţeleg de ce banii din taxele din Transilvania să vină în Bucureşti. Cred că dezvoltarea judeţelor din Transilvania se face mult mai bine de aici, decat de la Bucureşti".

Victor Ponta, 2013: "În niciun caz nu trăiesc vreo spaimă că ia cineva vreo bucată din România și o duce la Bruxelles, nu am asemenea spaime, dimpotrivă, eu unul nu doar că sunt pro-european dar cred că Europa are ca șansă să supraviețuiască integrându-se mai mult și fiind mai unită decât este acum. Nu știu, poate găsim o soluție - există și în Constituția actuală - ca atunci când e vorba de tratatele europene, cu două treimi, să nu mai treci prin toată procedura cu referendum, ci cu două treimi din Parlament să poți să faci modificări sau să adopți legi cu caracter constituțional. Cred cã aceastã variantă va acoperi orice modificare din următoarea perioadă la nivel european. Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - și sper să se realizeze pe parcursul vieții mele politice - al Statelor Unite ale Europei."

Victor Ponta, 2013 (interviu Deutsche Welle):
DW: Nu demult s-a desfăşurat în mediul public românesc o mică dispută pe tema ”Statelor Unite ale Europei”. USL a fost destul de reticent faţă de această formulă adoptată de preşedintele Traian Băsescu.
Victor Ponta: Eu nu.
Eu sunt total convins că, - sigur proiectul ideatic de State Unite ale Europei probabil că va mai necesita ceva timp, - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune.
DW: Indiferent de costuri, indiferent de cedările de suveranitate?
Victor Ponta: Indiferent de cedările de suveranitate sau costuri. În cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile.

Postări populare (nu P.P.E. !):