27 mai 2013

Cam care este, în continuare, "schema de joc"


Cu cine se poate asocia gruparea MP-FC/DA-disidenţi PnL, cu altcineva decât cu PSD-Ponta? Fiindcă la PDL şi PnL vor avea uşa-nchisă.

Noul partid / noua alianţă va veni, probabil, cu un candidat gen Isărescu la turul întâi, la cel de-al doilea susţinându-l, evident, pe Ponta.


Dacă se adevereşte ruperea USL (şi nu e doar zvonistică), PDL ar trebui, ca să aibă un candidat ajuns în turul doi, să-l susţină încă de la turul întâi pe Dan Diaconescu. Ceea ce, evident, nu o va face.

Alianţa Băsescu-Ponta acuză "alianţa PDL-PnL".

Evenimentul zilei: 

Băsescu - Ponta: jocul de-a Lansatorul şi Favoritul ! 

[...] Coabitare, foarte bine! Colaborare, splendid! Dar de ce dracu atâta sentiment şi implicare? De ce sarcasticul, cinicul şi pragmaticul Băsescu a ajuns să îmbrăţişeze cu atâta înflăcărare acţiunile lui Ponta? Că doar nu e fi-su! Colac peste pupăză, îi mai cedează şi locul la Bruxelles. Acum fix un an, Băsescu justifica necesitatea ca Preşedintele, iar nu Premierul, să reprezinte România la Consiliul European. Ce s-a schimbat într-un an de zile? „E un semn de încredere”, a explicat Băsescu uluitoarea răsturnare. Hă?

Toate aceste întrebări şi încă alte o mie mi se întârtejeau în cap zilele trecute. Era trecut de miezul nopţii. Butonam telecomanda absent, până am ajuns la un canal care difuza rezumatul etapei din Turul ciclist al Italiei. E aproape de sprintul final. Un joc fantastic începe. În pluton apar mişcări stranii. Echipele se plasează în şir, aşa-numitul „trenuleţ”, şi măresc ritmul de pedalare. Pe măsură ce se apropie finişul, sportivii care au dus trena abandonează epuizaţi. Rămân câte doi din fiecare echipă: Favoritul şi Lansatorul. Al doilea îl trage pe primul. Îl „încarcă”. Cu trupul său, sparge aerul, ca un sfredel aerodinamic. Uneori, e chiar nevoie să-şi facă loc izbind cu umerii şi coatele în adversari. Favoritul, ferit, stă la cutie şi aşteaptă. La câteva zeci de metri de finiş, Lansatorul se dă deoparte. Favoritul ţâşneşte. Dacă Lansatorul l-a „încărcat” bine, nu are cum să rateze victoria.

Îmi trag o scatoalcă: ceea ce face Băsescu seamănă teribil cu jocul Lansatorului. Îl trage pe Ponta spre victorie. Trimiţându-l la Bruxelles, acolo unde merg şefii de state, l-a „încărcat” pentru Preşedinţie! Binecuvântarea lui Băsescu poate atrage asupra lui Ponta binecuvântarea Europei. Iar UE, exasperată de derapajele taberei Antonescu - Voiculescu, e nevoită să îmbrăţişeze răul cel mai mic.

Dar Băsescu ce câştigă? În ciclism, Lansatorii sunt la mare preţ. Dintre ei se aleg Favoriţii de mâine. Între Lansatori şi Favoriţi se creează o legătură ombilicală. Însă rolurile se schimbă adesea. Uneori, Lansatorii sunt foşti Favoriţi, scoşi pe tuşă de vreun accident de parcurs, şi care încearcă să revină în joc.

Ieşirea lui Băsescu din cadrul rece, instituţional, faţă de Ponta, şi asumarea personală a acţiunilor acestuia, anunţă un parteneriat lung. Să nu ne mire dacă, după 2014, vom asista la refacerea în oglindă a cuplului de amorezi politici de azi: Ponta, preşedinte - Băsescu, premier!

5 comentarii :

Gogu spunea...

Fapte de ''vitejie'' petrecute sub deviza : '' Vreau să fiu premierul tuturor românilor şi maghiarilor din România''.
http://www.ghimpele.ro/2013/05/un-politician-a-fost-exclus-din-psd-pentru-ca-a-propus-ca-demnitarii-sa-aiba-doar-cetatenia-romana/
Intimplarea se-a consumat la Tirgu Mures.

Gogu spunea...

Macar sa stim si sa nu zicem ca am fost pacaliti !
http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/05/27/the-sky-is-pink-cerul-este-roz-gasland-documentar-video-subtitrat-romana/

Riddick spunea...

PSD crede că lumea nu află...

Nu ştiu sigur dacă fracturarea hidraulică are sau nu consecinţe (grave), dar n-aş vrea ca acel gaz să fie exportat, conform directivelor UE. Acel gaz, şi altele, din producţia internă.

Rusia face lobby anti-gaze de şist, dar a iniţiat prospecţiuni în vederea exploatarii lor, pe propriul teritoriu naţional.

Gogu spunea...

https://deveghepatriei.wordpress.com/2013/05/17/militarii-romani-incep-sa-vorbesca-pana-unde-merge-amabilitatea-guvernelor/

Nu comentez !
As pune, totusi, o intrebare(retorica): Romania plateste ceva despagubiri pentru holocaust ?
In caz afirmativ, care este suma si cine a aprobat ???

Riddick spunea...

Nu știu detalii.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: