26 martie 2013

E clar ce ar însemna asta, nu ? Guvern federal UE !

 

Comisia Europeană pregăteşte legislația pentru coordonarea politicilor economice naționale cu Bruxellesul

Comisia Europeană a început să pregătească terenul pentru o legislaţie prin care statele membre să nu poată adopta taxe importante, reforme financiare sau pe piaţa muncii fără să aibă aprobare din partea Comisiei sau a altor guverne, relatează EUObserver.

Într-un proiect de hotărâre făcut deja public, Comisia spune că o coordonare anterioară a guvernelor statelor membre ar trebui să se refere la toate “planurile de reformă economică majoră şi ar trebui să aibă loc în prima parte a programului, înainte ca măsurile să fie adoptate legal”.

Ideea se referă, practic, la legislaţia naţională a tuturor guvernelor, inclusiv la legi privind competitivitatea şi piaţa muncii, reforme ale producţiei sau serviciilor, reforme ale sistemului de taxe şi impozite sau ale reţelei industriale.

Stabilitatea financiară şi sustenabilitatea fiscală sunt, de asemenea, puncte importante pentru care legile ar trebui întâi discutate la Bruxelles, înainte de a fi aplicate în ţările respective.

Propunerea ar putea fi pusă în practică anul viitor şi este parte din eforturile de a forţa cele 17 state membre ale zonei euro să se comporte mai mult ca o entitate comună, politică şi economică.

Împrumutul ce va fi probabil acordat Ciprului, din cauza problemelor din sistemul bancar, este considerat un risc sistemic pentru restul eurozonei.

Există temeri că pieţele vor trage Italia în aceeaşi direcţie ca atunci când liderii UE l-au convins pe Berlusconi să demisioneze din funcţie în 2011, în favoarea prim-ministrului tehnocrat Mario Monti.

Irlanda şi Cipru sunt criticate frecvent pentru taxele mici pentru companii, în timp ce guvernul belgian a anunţat, recent, că se va plânge Comisiei Europene pentru salariile mici din Germania.

Legea ar putea să ofere mai multe puteri Comisiei Europene, care deja are mai multă influenţă în supravegherea bugetelor naţionale de la începutul crizei economice în 2008.

Propunerile vor fi discutate de liderii europeni la summitul din iunie.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: