26 februarie 2013

Lobby pentru socialism transnaţional (postnaţional ?)



Dacă tot este să le cedăm, mai bine să le cedăm direct Europei

[...] De ce să nu împiedice din start demolarea Arpechim, distrugerea Combinatului de la Târgovişte de oţeluri speciale sau a instalaţiilor de producţie a PVC de la Oltchim, măcar şi pentru nu a mai majora numărul de imigranţi în ţările din Vest care vor urma să provină din aceste oraşe.

De ce să nu se privatizeze inclusiv CFR Marfă sau Poşta Română către un organism transnaţional, european, către capitalul european şi nu al unui singur stat din UE? UE are deja expertiză în această direcţie prin Banca Europeană de Recontrucţie şi Dezvoltare, dar şi prin Banca Europeană de Investiţii (BEI) unde Mihai Tănăsescu, fostul ministru de finanţe al României, a devenit vicepreşedinte de curând.

Pentru că dacă tot este să cedezi controlul unor monopoluri, aşa cum sunt distribuţia de energie electrică, exploatarea petrolului, serviciile poştale care în Franţa sunt deţinute de francezi, în Italia de italieni şi în Austria de austrieci, mai bine le-am da Comisiei Europene direct, unde măcar avem şi noi o reprezentare.

Nu are România capacitatea la nivelul statului să-şi administreze eficient companiile de stat, măcar să le dăm nu unor alte state (aşa cum s-a întâmplat în cazul telecom - statului grec, în cazul electricităţii - statului italian, în cazul distribuţiei de gaz - statului francez sau german), ci direct UE, unde avem şi noi un cuvânt de spus. Cât avem.

Aceasta va însemna cu adevărat o integrare europeană - o implicare pentru dezvoltarea economică locală - şi România poate fi prima ţară în care acest Fond de Redresare Industrială a Europei să acţioneze. E timpul pentru o astfel de acţiune europeană, pentru că fără decizii luate acum, "oalele" se vor sparge nu numai în capul administraţiei de la Bucureşti, dar şi în acela al comisarilor de la Bruxelles. Vrând-nevrând.

Un comentariu :

Riddick spunea...

"Sarcina este aceea de a crea şi de a construi Statele Unite Socialiste ale Europei. Un guvern muncitoresc european ar expropria băncile şi marile corporaţii şi ar folosi resursele lor pentru a crea noi locuri de muncă şi pentru a răspunde nevoilor sociale, nu pentru a aduce profit celor bogaţi"


... susţine WSWS (World Socialist Web Site) - troţkiştii Internaţionalei a IV-a. Aparent, o divergenţă faţă de "proiectul" UE... doar aparent... :

Ce speră să salveze UE prin moneda euro?

De Peter Schwarz
22 octombrie 2011


http://riddickro.blogspot.ro/2011/10/sarcina-este-aceea-de-crea-si-de.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: