În Ungaria Orban şi Fidesz scriu istorie. După noua Constituţie (în care nu apar cuvinte precum "euro", "Uniunea Europeană", "regiuni"), interdicţia pentru străini de a deţine teren agricol, iar acum anchetă la banca centrală, cu acuzaţii grave.
Chestiuni aproape de negândit în România.
Banca centrală din Ungaria este investigată de poliţie
Banca centrală din Ungaria este investigată de poliţie, după un control de audit potrivit căruia reprezentanţii instituţiei financiare au oferit în mod ilegal informaţii Fondului Monetar Internaţional şi nu au respectat regulile de păstrare a datelor.
Divizia pentru corupţie şi delicte economice a poliţiei de Budapesta a deschis o anchetă referitoare la abuz de autoritate şi alte delicte, a anunţat biroul de presă al instituţiei, transmite Bloomberg.
Banca centrală a respins într-un comunicat constatările auditului şi este "nedumerită" de investigaţie.
Premierul Viktor Orban, care va numi săptămâna viitoare un nou preşedinte al băncii centrale, a încercat fără succes să îl determine pe actualul şef al instituţiei, Andras Simor, să se retragă înainte de expirarea mandatului său, pe 3 martie.
Guvernul a criticat politica monetară a băncii centrale, pentru că nu face suficient pentru stimularea creşterii economice, în timp ce instituţia a susţinut că măsurile guvernului au contribuit la intrarea în recesiune.
"Biroul de stat pentru audit a notificat autorităţile relevante în privinţa constatărilor sale, dar nu a făcut plângeri împotriva băncii centrale", a anunţat joi autoritatea.
Partidul de guvernământ Fidesz vrea să îl convoace pe Simor la o audiere parlamentară, pentru a discuta concluziile controlului de audit, potrivit agenţiei de presă MTI.
Biroul de audit, instituţie de stat independentă, este condusă de un fost parlamentar al Fidesz, numit de premierul Orban în 2010.
* * *
Ziarul Financiar : Mario Draghi l-a avertizat la Budapesta pe premierul Viktor Orban să nu atace independenţa băncii centrale pentru că altfel riscă să fie izolat de Occident
"Fiecare bancă din UE ar trebui să aibă independenţă instituţională, personală, funcţională şi financiară. Independenţa instituţională şi personală protejează banca centrală şi pe membrii structurilor de decizie de influenţa pe care ar avea-o terţii asupra performanţelor activităţilor lor", a spus Monti la o conferinţă organizată de banca centrală ungară.
Discursul preşedintelui BCE nu a menţionat expres Ungaria, dar ţinta remarcilor este foarte clară, scrie The Wall Street Journal. Orban, care vrea ca banca centrală să sprijine guvernul în politicile de stimulare economică prin dobânzi mai mici, este de doi ani în conflict cu această instituţie, care ţine cu dinţii de dobânzile mari, cele mai mari din UE, pentru a ţine sub control cursul forintului în speranţa că atenuează astfel impactul datoriilor prea mari în valută.
RFI : Conflict între Viktor Orban şi guvernatorul băncii centrale
Dispute în Ungaria cu privire la politicile băncii naţionale. Banca centrală de la Budapesta e acuzată că a pus economia pe butuci, ţinând dobânda mult prea sus. Guvernul maghiar ar putea depune plângere în instanţă împotriva lui Andras Simor, pentru a-l forţa să-şi părăsească postul, potrivit unor surse apropiate.
Ziarul Financiar : După expirarea mandatului, guvernatorul Băncii Ungariei va trece în slujba „duşmanului“ guvernului
Guvernatorul băncii centrale a Ungariei Andras Simor, duşmanul nedeclarat al premierului Viktor Orban, va prelua un post de manager la Erste Bank Ungaria după ce îi va expira mandatul, pe 3 martie, scrie Magyar Nemzet.
Publicaţia notează că Simor „a mai lucrat înainte pentru austrieci“, el fiind unul dintre fondatorii şi directorul executiv al diviziei ungare a băncii istorice Creditanstalt după căderea regimului comunist. Simor a fost, de asemenea, manager al unităţii locale a Deloitte, una dintre cele mai mari firme de audit din lume.
BusinessMagazin : Săptămâna neagră a ungurilor. De ce îl urăşte Viktor Orban pe guvernatorul băncii centrale
În 2009, pe când era în opoziţie, Orban l-a acuzat pe Simor, precum şi pe diverşi oficiali ai guvernului, că şi-au transferat averile în companii din paradisuri fiscale, ca să le ferească de fiscul ungar. Simor a recunoscut atunci că are o companie înregistrată în Cipru, iar ulterior presa a dezvăluit că din 2007 până în 2008, 850 de milioane de forinţi din declaraţia de avere a lui Simor au dispărut, luând cel mai probabil calea companiei din Cipru, astfel încât guvernatorul nu mai figura în declaraţia din 2008 decât cu 67 de milioane de forinţi. Orban a cerut atunci demisia lui Simor, motivând că un guvernator de bancă centrală nu se cuvine să fie un milionar cu averea în paradisuri fiscale.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu