20 ianuarie 2013

Regionalizare forfetară
Regionalizarea. Trimiterile naţional-socialiste

Regionalizarea României prin unitatea în diversitate era soluţia "superioară",  de tip naţional-socialist, atât democratismului francez cât şi fascismului italian (idem, p.326). De ce trebuia România să se regionalizeze? Ca să-şi rezolve aşa-numitele tensiuni dintre "cele trei mari cercuri culturale": Vechiul Regat, Basarabia, Transilvania. Statul român, pentru a rămâne unitar, nu doar că avea să se regionalizeze, dar trebuia să urmărească modelul omului mitteleuropean, reprezentat atunci în Transilvania şi Bucovina, considera Hӧpker. În felul acesta, România ar fi ieşit din capcana liberalismului francez şi ar fi putut să supravieţuiască ca stat. Lăsând la o parte curioasa prejudecată a reducerii liberalismului la Franţa, nu putem să nu remarcăm o alta: teza superioritatăţii omului central-european. 

Regionalizarea înseamnă federalizare de facto

În ultimii 23 de ani, prin distrugerea economiei naţionale şi uriaşa campanie de propagandă antinaţională având ca vârf de lance grupul “intelectualilor publici”, s-au pus bazele economice şi psihologice ale destrămării României.
Acum, se va face pasul hotărâtor: se vor pune şi bazele administrative şi politice.
Oare merită chiar atâta încredere marile puteri şi vecinii noştri încât, după precedentele dezmembrării Iugoslaviei, Cehoslovaciei, după secesiunea regiunilor Kosovo din Serbia, Osetia de Sud şi Abhazia din Georgia sau a Transnistriei, la doi paşi de noi, să creăm chiar noi cu mâna noastră entităţi politico-administrative capabile de secesiune?
Există vreun plan de actiune pentru situaţia în care lucrurile evoluează spre o declaraţie de independenţă a uneia dintre regiuni (nu neapărat acum, poate peste 10-20 de ani), sau mergem pe ideea că nouă aşa ceva nu ni se poate întâmpla, deşi s-a întâmplat peste tot în jurul nostru?

Regionalizare = dezmembrare

Poate la un moment dat politicienii dintr-o anumită regiune vor pretinde că s-au săturat că ţină în spate regiunile mai puţin dinamice din punct de vedere economic. În virtutea acestui argument pueril vor pretinde independenţa. După cum bine se ştie, birocraţii de la Bruxelles sunt foarte deschişi la asemenea iniţiative. Nu vrea nordul Italiei să se rupă de sudul sărac? Bănuiesc că în anul 1986, când Spania a aderat la UE, nu s-a gândit nimeni că într-o bună zi se va confrunta cu independenţa Cataloniei. Ce drepturi le sunt negate catalanilor în interiorul Spaniei? Nu pot ei să se dezvolte sub toate aspectele în democratica Spanie? Uniunea Europeană încurajează secesionismul pe orice criterii. Regionalizarea României este primul pas spre o asemenea evoluţie. Peste 10-15 ani vom putea vorbi despre independenţa cine ştie cărei regiuni româneşti.

Căcărău, dat de gol de Zgonea

"Domnul Antonescu a fost luat prin suprindere pentru că eu nu l-am anunţat în timp util despre decizia mea personală de a informa Preşedinţia cu privire la aceste modificări din Statut. Preşedintele PSD Victor Ponta a ştiut şi a fost informat", a spus Zgonea, vineri seară.
  • Nu ştia că documentul va ajunge la Cotroceni, dar sigur ŞTIA despre ce-i scris acolo.

Marga - "naţionalistul", "dinozaurul"...

Am fost onorat sã fiu invitat de cãtre ministrul german la o reflecţie care câştigã în importanţã astãzi. Am trãit decenii de satisfacţie, chiar de euforie, vãzând progresând unificarea europeanã. Erau şi dificultãţi, dar acestea au rãmas în penumbrã. Acum dificultãţile şi problemele deschise trebuie sã ne preocupe. Unificarea europeanã este un proiect grandios şi salutar, care întâmpinã acum dileme redutabile asupra cãrora trebuie reflectat. În Europa trebuie date acum rãspunsuri la probleme care sunt în premierã istoricã : reafirmarea scopului Uniunii Europene, reducerea „deficitului democratic”, luarea sub control a datoriilor suverane, lãmurirea condiţiilor unei democraţii transnaţionale etc.
  • În 2008, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, a fost amfitrionul unei conferinţe internaţionale al cărei subiect era destructurarea statelor naţionale şi crearea "Statelor Unite ale Europei".

Lista firmelor, fundaţiilor, asociaţiilor şi avocaţilor care ocupă spaţii RA-APPS

  • 300 de locaţii ale protocolului de stat care găzduiesc interese de grup.

BULIBAŞA si AUTONOMISMUL sau cauza şi efectul

Procurorii și polițiștii timișoreni au făcut mai multe descinderi, căutând o așa-numită grupare a naționaliștilor autonomi. Cu doar câteva zile înainte, gruparea în cauză anunța premierea cu o sumă modică a țigăncilor sterilizate. Câteva asociații care nu mai pot de dragul drepturilor omului și fac alergie la discriminări au făcut nițel tămbălău, iar procurorii au intervenit prompt, probabil în lipsă de activitate.

Impozitul forfetar ar putea fi aplicat şi în agricultură

Un nou impozit inventat de ministrul de Finanţe. Guvernul vrea să bage impozit forfetar şi în agricultură după ce a anunţat că va introduce un astfel de impozit la firmele mici din sectorul serviciilor. Noua taxă îi vizează pe micii fermieri din România şi are ca scop reducerea evaziunii.
  • Formal e prezentat ca impozit forfetar, real e cam un impozit pe "avere". Ce plătesc cei care nu mai pot cultiva terenul, nemaiavând putere sau bani ?

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Lucian Boia, 2002: "Problema noastră este că avem o mitologie istorică defazată în raport cu mitologia europeană. Se construiește o întreagă mitologie istorică europeană. Ieșim încetul cu încetul din faza națiunilor. Intrăm în faza construcției europene. Se poate vorbi, de pe acum, cum construcțiile istorice și discursurile istorice se adaptează la ceea ce se dorește să fie Europa. Asistăm la un dublu joc. Pe de o parte, sigur e integrarea europeană, față de care ne arătăm și suntem într-un fel atașați. Pe de altă parte, însă, auzim un discurs naționalist de toată frumusețea în materie de istorie, care nu se lipește de proiectul nostru de integrare europeană. Ăsta este dublul discurs. Astfel, un istoric foarte oficial cum este profesorul Scurtu scria, în ziarul Adevărul, că istoria românilor trebuie să revină la ceea ce este ea cu adevărat, să aibă patru piloni: vechimea, unitatea, continuitatea și independența. Poate că acestea sunt, nu spun că nu, dar sunt exact cei invocați în anii lui Ceaușescu. Ceea ce am constatat totuși în aceasta înșiruire este că lipsește orice referire la Europa. Toate sunt mituri naționale. Independența este iarăși un mit al sec. al XIX-lea. În Evul Mediu nu exista conceptul de independență, iar astăzi, mă întreb, de ce trebuie insistat chiar atât de tare pe independență când independența este ceva ce, încetul cu încetul, se pierde și nu numai în cazul românilor. Și Germania și Franta își pierd independența, nu mai au nici măcar monedă națională. Dacă facem construcția europeană, nu cred că mitologia independenței este prima care trebuie pusă înainte. Construcția europeană e inevitabilă, sigur, păstrându-ne ceea ce avem de păstrat, trăsăturile noastre naționale și atâtea alte lucruri. În contextul european nu se mai poate vorbi de o independență în sensul național, în sensul forte al termenului care corespunde epocii națiunilor, epocii statelor naționale".

Postări populare (nu P.P.E. !):