18 noiembrie 2012

Cum s-au furat petrolul şi gazele din România. Partea I


Partea a II-a   Ultima parte   

Da, ştiu, "e Vocea Rusiei"...

Că doar nu v-oţi fi aşteptând să apară aşa ceva prin ziare eurobăsiste sau useliste !

Am scurtat partea introductivă, acum - direct la subiect:

[...] În perioada 2001-2002, Petrom a început să înregistreze inexplicabil un regres al activității pe anumite segmente. De menționat că Petrom derula operațiuni de explorare, exploatare și distribuție a rețelei de distribuție a produselor petroliere în Ungaria, Republica Moldova, Kazahstan și India, estimate la peste 200 milioane USD și era singurul operator al celor 2 licențe de explorare a blocului Neptun din Marea Neagră, după retragerea companiilor Total Fina ELF – Franţa și Connoco Philips - SUA. Prin H.G. nr. 556/2002, a fost aprobată strategia de privatizare a unor societăţi comerciale aflate în portofoliul Ministerului Industriei şi Resurselor, printre acestea regăsindu-se şi Societatea Naţională a Petrolului "Petrom". În iunie 2002 au fost selectate 7 firme de consultanță pentru privatizarea Petrom, câștigătoare fiind filiala britanică a CSFB în asociere cu ING Barring Ltd.

Cu complicitatea guvernului României, evaluatorul a stabilit valoarea de piață a societății la numai 2,23 miliarde euro, deși în realitate ea era mult mai mare, evaluarea fiind una total în defavoarea statului român. Astfel, pentru perioada 2004-2012, evaluatorul a calculat tona de țiței intern la numai 155 USD deși în anul 2003 ea s-a vândut cu 169 USD. În cazul gazelor naturale, cantitatea de 1.000 metri cubi a fost evaluată la 75 dolari SUA în 2006 și 2007, pentru ca OMV-Petrom să vândă gazele naturale extrase din zăcămintele autohtone la prețul de 130 dolari SUA/1.000 metri cubi în aceiași ani. Cum valoarea companiei Petrom a fost estimată ținându-se cont și de datoriile acumulate, anularea acestora prin Ordonanță Guvern, simultan cu contractul pe privatizare, fără a modifica prețul de ofertă, a reprezentat un alt prejudiciu adus statului român. Situația terenurilor Petrom la data privatizării, arată că ele erau situate în mediul urban, unde dinamica prețurilor după 2004 a cunoscut o creștere nestăvilită, înregistrându-se numai între valoarea reală de piață și prețul prevăzut în contractul de privatizare o diferență de 2 miliarde de euro.

La data de 1 august 2002, SNP Petrom şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au semnat prin intermediul Băncii Naționale a României (BNR) acordul de împrumut prin care Petrom a primit un împrumut în valoare de 140 milioane USD pentru retehnologizarea sectorului de rafinare. De menționat faptul că BNR era condusă de Mugur Isărescu, iar guvernul Adrian Năstase era dominat de membrii grupului de la Trocadero. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a solicitat și încheierea cu ministerul Industriei şi Resurselor a unui acord prin care obliga ministerul să cedeze, în momentul privatizării, 5% din capitalul social al Petrom (prin conversia unei părţi a împrumutului BERD). Potrivit cadrului legislativ aplicabil privatizării Petrom, majorarea de capital direct de către BERD, reprezintă o formă de diminuare a participaţiilor statului, faptă care încălca flagrant prevederile dispoziţiei Legii nr.137/2002 şi ale O.U.G. nr.88/1997. Aceeași procedură ilegală a adoptat-o și OMV, care inițial a cumpărat de la stat 33,34% din acțiuni pentru 669 de milioane de euro (din care a plătit doar 210 milioane de euro, adică 7% din valoarea Petrom), pentru ca ulterior să majoreze fictiv capitalul social cu 830,6 milioane de euro (prin așa-zise investiții sub formă de echipamente aduse ca fier vechi, dar supraevaluate de câteva ori), ajungând la participația de 51,01%".

http://romanian.ruvr.ru/2012_11_18/95005256/

15 comentarii :

Riddick spunea...

Pachetul majoritar de la Petrom s-a vândut pe 700 mil euro, Orban din Ungaria a refuzat 1,4-1,8 mld euro pe 40% din MOL (cât are statul ungar acolo). MOL e cam 1/3 din Petrom.

Riddick spunea...

Vocea Rusiei s-a pus cu parul pe PDUSL:

Scandalul gazelor şi redevenţelor agită rusofobii

La sfârşitul săptămânii trecute, două personaje foarte diferite au criticat vehement articolele publicate de Vocea Rusiei. Aceste personaje sunt Rodin Traicu şi Dan Cristian Turturică. Ce poate fi mai frumos decât unirea în cuget şi-n simţire a unui vajnic secretar de stat de la PSD şi a unui jurnalist care întruchipează băsismul? După cum spunea unul dintre veteranii jurnalismului românesc: „îi deranjăm pe toţi, înseamnă că suntem echidistanţi.”
Se pare că în România există trei lucruri care transcend liniile de partid şi faliile ideologice: dragostea faţă de OMV, ura faţă de Gazprom şi nepăsarea totală faţă de bunăstarea contribuabilului.

Secretarul de stat Rodin Traicu s-a plâns presei în legătură cu „isteria” creată în jurul exporturilor de gaze, găsind doar două argumente în vederea calmării spiritelor: OMV a declarat că momentan nu are de gând să înceapă exporturile şi faptul că Vocea Rusiei ar susţine interesele unei companii ruseşti care „riscă să piardă exporturile într-un sistem integrat”, fără a explica modul în care îşi închipuie că Gazprom va pierde exporturile dacă OMV va scoate din România gazul ieftin din producţia autohtonă. Probabil, secretarul de stat se referea la posibilele pierderi de exporturi în Austria, dar o asemenea argumentaţie ar funcţiona perfect la Viena şi nu la Bucureşti, sau Rodin Traicu încearcă să explice voalat românilor că trebuie să se sacrifice pentru binele consumatorului austriac? Referitor la faptul că Vocea Rusiei ar susţine interesele companiilor ruseşti, nu se poate reacţiona altfel decât prin a spune că abordarea editorială a Vocii Rusiei este una absolut firească, iar ceea ce este nefiresc în toată această situaţie este faptul că un oficial al guvernului român susţine pe faţă interesele unei companii austriece. Păcat că Rodin Traicu nu a menţionat ce se va întâmpla cu consumatorul român în condiţiile în care OMV va începe exporturile pentru care nu există nici un impediment de ordin legal sau tehnic.

Probabil, după prestaţia lamentabilă a psd-istului Traicu, s-a ajuns la concluzia că mai este nevoie de a pedala puţin subiectul. În mod normal, editorialistului Dan Cristian Turturică i-ar fi trebuit să fie ruşine să apară în faţa cititorilor înainte de a face mea culpa pentru gogoriţa referitoare la „zăcământul de anvergură globală” pe care OMV l-ar fi descoperit în Marea Neagră, dar care nu există în realitate. Se pare că onoarea şi demnitatea nu sunt plătite la fel de bine precum linguşeala faţă de colonizatorii economici ai României.

Mesajul jurnalistului băsist este unul pur propagandistic şi se bazează pe exploatarea emoţiilor cititorului care este îndemnat să se bazeze pe „încredere” şi nu pe analiza faptelor. Editorialistul de la România Liberă le explică cititorilor că ruşii sunt răi, deci indiferent de faptele prezentate, cititorii nu trebuie să le dea crezare. O asemenea abordare este un truc propagandistic de cea mai joasă speţă, bazat pe îndobitocirea cititorului care este „dresat” să reacţioneze în baza unui reflex pavlovian de repulsie faţă de orice informaţie incomodă

http://romanian.ruvr.ru/2012_11_18/95047438/

Crystal Clear spunea...

Praf face PDSUSL-ul
Pe de alta parte, vocea Rusiei cu siguranta nu doreste binele "consumatorului roman"...

Crystal Clear spunea...

Probabil ca nu se iau de PP-DD pentru ca n-au fost inca la guvernare.Sa vedem de urmeaza...

Riddick spunea...

Cred că sunt articole de credibilizare (a demersului jurnalistic), vor apărea curând și șopârlele, sunt convins.

Am senzația că aceste articole au apărut pentru a se comenta despre ele.

Anonim spunea...

Vocea Rusiei, ciocoflendere? Te-am vazut odata "argumentind" in contra lui Ron Paul cu faptul ca e citat de Vocea Rusiei. Mai era un prostovan, unul emil zborcean de pe la linia ferata, care tot cu Vocea Rusiei ii dadea in cap lui Ron Paul. Dupe care, l-a pus dreaqu pe impiedicat sa se dea mare initiind o discutie (cu ploconeli si gidilaturi) cu V. Nemoianu. Care e ronpaulist. Si i-a zis-o in fata.

Oh, bieti actori/ Ah, bieti nebuni... viaaaata e un teatru trist.

p.s. bah, oltene, tiganusule, tu sa treci pe la un psihiatru, ca esti dus rau de tot. pariez ca ai o forma avansata de paranoia. nu ca s-ar mai putea face mare lucru, dar la niste mici ameliorari pe baza de medicatie cotidiana cica ai putea sa te astepti.

Crystal Clear spunea...

Exact ! Vor sa para apropiati de romani...
Never ever trust these people !

Riddick spunea...

Bey, anonime...

Ești haios.

Riddick spunea...

Aia cu Ron Paul era în legatura cu Russia Today, cred, nu cu Vocea Rusiei.

Și mai știi care-i treaba, anonime ?

Eu, spre deosebire de tine, nu împing la căruța nimănui.

BTW, știi să nu lași urme pe net (mă-nțelegi tu...).

Crystal Clear spunea...

Ce se oftica eurobasistii...

Pasul 1- noi suntem extremisti
Pasul doi - noi trebuie sa mergem la psihiatru
Pasul 3ei -pierd alegerile si se aliaza cu USL pentru o"Europa Unita" spre binele "oltenilor"..

Crystal Clear spunea...

"Anonim fara urme"
Cin'sa fie, cin' sa fie ?..... :)

Riddick spunea...

Nu l-aș cataloga drept eurobăsist, e din altă categorie. Una care joacă foarte abil.

Crystal Clear spunea...

ARDeist...

Riddick spunea...

M-a mai luat unul cu "oltene", probabil fiindcă scrisesem la o postare, la mișto, vorba "ce zâsăși". Era pus pe regionalizare,´cea că "să rămâneți voi, regățeni jegoși" (ceva de genul ăsta).

Crystal Clear spunea...

Oltenii sunt spirt !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: