06 septembrie 2012

Uniunea Sovietică Europeană: "Taci și sapă"

You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.

The Good, the Bad and the Ugly, 1966

DailyBusiness.ro:

Jose Manuel Barroso a fost ales presedintele Comisiei Europene in 2004 si reales in 2009. Conform legislatiei, aceasta functie prevede un mandat de 5 ani, iar o persoana poate avea maxim doua mandate. 

Totusi, vicepresedintele CE baba Viviane Reding a cerut, intr-un interviu pentru Euractiv.com, ca Barroso sa ramana in functie pentru un al treilea mandat, motivand ca "avem nevoie de continuitate si stabilitate la carma guvernelor". Propunerea, bine primita de presa comunitara, a fost comentata de EUobserver.com.

Dar tot pentru continuitate si stabilitate, tarile comuniste isi tineau conducatorii la putere pe viata. Unul dintre acestia a fost Mao Zedong, presedinte al Partidului Comunist Chinez pentru 33 de ani (1943-1976). Si totodata, mentor al lui Jose Manuel Barroso, care in anii '70 activa ca lider al tineretului maoist din Portugalia.



1976: Barroso, ca student revoluționar (comunist)

Cat de bine merg treburile cand pui un sef in fotoliu si nu-l mai dai jos de-acolo? Avem un exemplu din istoria noastra recenta. In 1968, proaspatul lider comunist Nicolae Ceausescu isi atragea simpatia statelor dezvoltate prin criticile aduse invaziei URSS in Cehoslovacia. 20 de ani mai tarziu, cancelariile occidentale il priveau cu dezgust, in timp ce romanii sufereau de foame, frig si intuneric.  

Cum de s-a schimbat Ceausescu atat de mult, incat s-a transformat din inger in demon? Puterea corupe, alieneaza, spun sociologi si oameni politici implicati in fenomen, dintre care imi vine acum in minte fostul premier britanic Winston Churchill. Daca ii bagi in cap unui om ca e un sef de neinlocuit, acel om va pierde contactul cu realitatea, va crede ca toate deciziile lui sunt bune si ca oricine il contrazice, greseste.  

Pe aceste principii au fost guvernate Statele Unite ale Americii timp de peste 200 de ani, unde legislatia acorda unui presedinte maxim doua mandate de cate patru ani. Exceptia s-a numit Franklin Delano Roosevelt, cu trei mandate in perioada 1933-1945, dar asta in conditiile celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Alta stire recenta sprijina ideea ca diferentele dintre Uniunea Europeana si cea Sovietica se sterg, una cate una: creditorii europeni ai Greciei cer guvernului de la Atena sa introduca saptamana de lucru de 6 zile.  

Lasam la o parte ciudatenia ca niste banci vor sa impuna politica interna a unui stat. Dar ne putem intreba: foloseste o astfel de masura? Pe timpul comunismului, noi, romanii, munceam 6 zile pe saptamana, dar nu am reusit sa-i depasim economic pe italieni sau francezi, care munceau numai 5 zile. Si asta din motive de productivitate. Degeaba trudesti pana cazi lat si produci peste puteri daca nu vinzi, nu gasesti o utilitate pentru cantitatea de produse, in industrie sau pe piata.  

Sovieticii il aveau ca erou pe Alexei Grigorievici Stahanov, minerul care intr-o noapte a anului 1935 a scos de 7 ori mai mult carbune decat norma obisnuita. L-au facut model de conduita in activitate, i-au pus numele pe decoratii. Nu a contat daca la centrala termica existau sau nu capacitati suficiente pentru a procesa carbunele extras. Era epoca lui "taci si sapa", epoca pe care am crezut-o incheiata odata cu prabusirea Cortinei de Fier.

In lumina noilor orientari ale Uniunii Europene (pardon de limbaj), Stahanov, ca si conducatorul Uniunii Sovietice de pe vremea lui, Iosif Vissarionovici Stalin, incep sa para niste personaje actuale. 





"UE, noul URSS ?"

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: