06 septembrie 2012

Uniunea Sovietică Europeană: "Taci și sapă"

You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.

The Good, the Bad and the Ugly, 1966

DailyBusiness.ro:

Jose Manuel Barroso a fost ales presedintele Comisiei Europene in 2004 si reales in 2009. Conform legislatiei, aceasta functie prevede un mandat de 5 ani, iar o persoana poate avea maxim doua mandate. 

Totusi, vicepresedintele CE baba Viviane Reding a cerut, intr-un interviu pentru Euractiv.com, ca Barroso sa ramana in functie pentru un al treilea mandat, motivand ca "avem nevoie de continuitate si stabilitate la carma guvernelor". Propunerea, bine primita de presa comunitara, a fost comentata de EUobserver.com.

Dar tot pentru continuitate si stabilitate, tarile comuniste isi tineau conducatorii la putere pe viata. Unul dintre acestia a fost Mao Zedong, presedinte al Partidului Comunist Chinez pentru 33 de ani (1943-1976). Si totodata, mentor al lui Jose Manuel Barroso, care in anii '70 activa ca lider al tineretului maoist din Portugalia.



1976: Barroso, ca student revoluționar (comunist)

Cat de bine merg treburile cand pui un sef in fotoliu si nu-l mai dai jos de-acolo? Avem un exemplu din istoria noastra recenta. In 1968, proaspatul lider comunist Nicolae Ceausescu isi atragea simpatia statelor dezvoltate prin criticile aduse invaziei URSS in Cehoslovacia. 20 de ani mai tarziu, cancelariile occidentale il priveau cu dezgust, in timp ce romanii sufereau de foame, frig si intuneric.  

Cum de s-a schimbat Ceausescu atat de mult, incat s-a transformat din inger in demon? Puterea corupe, alieneaza, spun sociologi si oameni politici implicati in fenomen, dintre care imi vine acum in minte fostul premier britanic Winston Churchill. Daca ii bagi in cap unui om ca e un sef de neinlocuit, acel om va pierde contactul cu realitatea, va crede ca toate deciziile lui sunt bune si ca oricine il contrazice, greseste.  

Pe aceste principii au fost guvernate Statele Unite ale Americii timp de peste 200 de ani, unde legislatia acorda unui presedinte maxim doua mandate de cate patru ani. Exceptia s-a numit Franklin Delano Roosevelt, cu trei mandate in perioada 1933-1945, dar asta in conditiile celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Alta stire recenta sprijina ideea ca diferentele dintre Uniunea Europeana si cea Sovietica se sterg, una cate una: creditorii europeni ai Greciei cer guvernului de la Atena sa introduca saptamana de lucru de 6 zile.  

Lasam la o parte ciudatenia ca niste banci vor sa impuna politica interna a unui stat. Dar ne putem intreba: foloseste o astfel de masura? Pe timpul comunismului, noi, romanii, munceam 6 zile pe saptamana, dar nu am reusit sa-i depasim economic pe italieni sau francezi, care munceau numai 5 zile. Si asta din motive de productivitate. Degeaba trudesti pana cazi lat si produci peste puteri daca nu vinzi, nu gasesti o utilitate pentru cantitatea de produse, in industrie sau pe piata.  

Sovieticii il aveau ca erou pe Alexei Grigorievici Stahanov, minerul care intr-o noapte a anului 1935 a scos de 7 ori mai mult carbune decat norma obisnuita. L-au facut model de conduita in activitate, i-au pus numele pe decoratii. Nu a contat daca la centrala termica existau sau nu capacitati suficiente pentru a procesa carbunele extras. Era epoca lui "taci si sapa", epoca pe care am crezut-o incheiata odata cu prabusirea Cortinei de Fier.

In lumina noilor orientari ale Uniunii Europene (pardon de limbaj), Stahanov, ca si conducatorul Uniunii Sovietice de pe vremea lui, Iosif Vissarionovici Stalin, incep sa para niste personaje actuale. 





"UE, noul URSS ?"

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: