28 septembrie 2012

Isărescu e inevitabil și inamovibil pentru România ?


Național:

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca Romania trebuie sa devina parte integranta a uniunii bancare din UE.

agerpres 6472610 232x300 Isarescu: Uniunea bancara este inevitabila pentru Romania
Mugur Isarescu sustine aderarea Romaniei la uniunea bancara
Conducerea BNR a dezbatut ieri proiectul de uniune bancara propus de UE, iar Isarescu a declarat ca este vorba de un proces inevitabil, mult mai rapid decat s-a anticipat cu cateva luni in urma, iar Romania va trebui sa se inscrie in el.
Comisia Europeana a lansat recent un proiect pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro. Prin acesta, prerogativele Bancii Centrale Europene vor fi mult extinse, in timp ce Autoritatea Bancara Europeana va garanta coerenta reglementarilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, adica isi va subordona toate bancile nationale, inclusiv BNR.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: