21 mai 2012

La usele nu sunt tâmpiți



Că sunt ticăloși, e partea a doua (da' care partid parlamentar actual nu este unul de ticăloși ?!).

Păstrarea termenului trecerii României la euro pentru 2015 și mascarea măsurilor întreprinse în acest sens începând din 2010 drept măsuri anticriză a adus stânga (declarată ca atare) la putere:


România nu va mai adera la moneda euro în 2015. Potrivit unor surse ale Antena 3, termenul ar putea fi decalat chiar cu patru ani. De vină este situaţia economică de la noi şi din Europa.

Aderarea României la zona euro presupune ca economia să fie competitivă, a declarat pentru Antena 3 profesorul Daniel Dăianu.

Eu am considerat anul 2015 ca fiind o ţintă nerealistă. Am făcut această afirmaţie pornind de la situaţia economiei româneşti, gradul scăzut de competitivitate şi funcţionarea instituţiilor”, a precizat Dăianu.

Aderarea la zona euro se realizează pe baza următoarelor criterii stabilite prin Tratatul de la Maastricht: stabilitatea monedei, nivelul datoriei de stat şi al deficitului bugetar, inflaţie şi dobânzi.

Antena 3
 

Guvernul a amanat intrarea Romaniei in zona euro, pentru 2019, potrivit unor surse, tinta anterioara fiind anul 2015.
 
Astfel, termenul a fost decalat cu patru ani, din cauza situatiei economice din tara noastra, dar si a celei din Europa.

Decizia va fi anuntata abia dupa alegerile din noiembrie, pentru a nu destabiliza pietele, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Pentru ca un stat sa adere la zona euro, acesta trebuie sa indeplineasca cinci conditii.

Trebuie sa aiba un curs valutar stabil, un deficit bugetar de pana in trei procente, dar si o dobanda pe terem lung, care sa fie cu doua puncte procentuale peste media celor mai performante tari din UE.

De asemenea, datoria publica trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB, iar inflatia sa fie cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante 3 tari din zona euro.

Singurul criteriu pe care Romania il indeplineste in acest moment este datoria publica, care este de 32% din PIB.

Analistii chestionati de Ziare.com au cazut de acord ca tinta de 2015 este una nerealista.

Intrarea Romaniei in zona euro, din ce in ce mai improbabila?

Intrarea Romaniei in zona euro ar aduce numeroase avantaje pentru tara noastra, precum schimburi economice mult mai usoare, eliminarea riscului valutar, intensificarea comertului cu partenerii europeni si o largire foarte mare a pietei.

"Principalul dezavantaj ar fi acela ca nu mai exista o politica monetara independenta, adica orice dezechilibru in economie trebuie rezolvat prin politici fiscale, si nu prin cele monetare", a mentionat Dragos Cabat, analist financiar, pentru Ziare.com.

Si analistul Mircea Cosea a sustinut ca tinta de 2015 era total nerealizabila.

"Intrarea noastra in zona euro nu depinde doar de decizia politica, ci si de indeplinirea unor conditii, precum si de evolutia zonei euro, insa nu consider ca se va concretiza peste trei ani", a mentionat analistul, pentru Ziare.com.

5 comentarii :

Riddick spunea...

Care e “moneda puternică”, și cui vreți să o asigurați ?



Leonard Orban (interviu):



- Îşi pierde România suveranitatea?

"Nu este vorba despre o pierdere de suveranitate, ci de o partajare a suveranităţii pentru nişte lucruri care sunt absolut obligatorii. E clar că în momentul în care a fost creată zona euro nu au fost rezolvate toate problemele. Acum, în perioada de criză, aceste probleme de design sunt mai vizibile decât oricând", spune Orban.

"Dacă vrem să asigurăm o monedă puternică e clar că va trebui să luăm mai multe măsuri care să conducă la adâncirea integrării, evident în interiorul zonei euro, dar e valabil şi pentru statele din afară, care sunt obligate să adere la zona euro, care trebuie să se pregătească pentru aderare", declară ministrul.

http://riddickro.blogspot.com/2011/12/care-e-moneda-puternica-si-cui-vreti-sa.html



Alegere fără alegere: România acceptă să i se taie degetele, dacă e prinsă că mănâncă de dulce în post (Ziarul Financiar)

http://riddickro.blogspot.com/2011/12/alegere-fara-alegere-romania-accepta-sa.html

Anonim spunea...

Ticalosie tipica. Nu renunta la euro, cum ar fi normal, logic, elementar chiar in situatia actuala, in schimb se/ne pedepsesc "voluntar" cu toate dezavantajele euroizarii economiei fara vreun avantaj.

La fel am preaderat la UE vreo 15 ani, de ne-au jupuit de vii si ne-au adus intr-o dependenta absoluta de piata lor, la fel cotizam net la UE (8 miliarde date, 1,3 primite), degeaba.

Ne punem "voluntar" in situatia in care nu a ajuns inca Grecia, desi noi avem propria moneda nationala, cu o situatie economica si financiara mai buna.

Cit despre partajarea suveranitatii, doar in mintea unui schizofrenic pot "coexista" idei atit de trasnite. Pot "coexista" in masura in care acelasi creier adaposteste personalitati diferite, dar si acelea se manifesta pe rind.

Legal si logic suveranitatea nu poate fi partajata, se poate doar pierde.

Riddick spunea...

... iar acum oligarhia vrea să se asigure cu votul într-un singur tur că nu va avea OPOZIȚIE REALĂ în parlament. Pe de altă parte, USL cred că va proceda precum guvernul Tusk, care a anunțat că nu ia în considerare prea curând trecerea la euro (declarații din vara 2010, înaintea alegerilor din octombrie, pe care le-a câștigat), iar la finalul lui 2011 sau în primele luni din 2012 au anunțat că se trece la euro "în 2015". Bineînțeles, dacă USL va fi la guvernare după luna noiembrie.

Anonim spunea...

In noiembrie v-om avea un guvern MASONIC 100% chiar daca in componenta v-or fi si UNELTE. Noi trebuie sa ne RECUCERIM BISERICA si dupa aceea sa luam friele unei guvernari DREPTE SI JUSTE PENTRU POPORU ROMAN.

Riddick spunea...

Problema e simplă: trebuie să le luăm gâții înainte de a ni-i lua ei.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: