14 mai 2012

Interese mari în jurul Institutului Cantacuzino


 In ultimii 8 ani, Institutul Cantacuzino a avut trei directori:

    2005 – 2009: Dorel Radu Lucian (cercetator in cadrul Institutului), inlocuit la finalul mandatului ca urmare a acuzatiilor de management defectuos venite din partea sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;
    2009 – 2010: Radu Iordachel, demis de ministrul Sanatatii pentru management defectuos, ca urmare a protestelor sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;
    2010 – 2011: Gabriel Ionescu (cercetator in cadrul Institutului), care si-a depus voluntar demisia;
    2011 – 2012: Dorel Radu Lucian este din nou numit director dar isi da demisia pe fondul acuzatiilor de management defectuos venite din partea sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;
revista 22

Falimentul Institutului Cantacuzino. Cum a pierdut dreptul de a produce pana si vaccinul antigripal

In noiembrie 2011, ANM a primit o adresa din partea Institutului Cantacuzino prin care i se solicita eliberarea deciziilor de incetare a autorizatiilor de punere pe piata pentru 21 de produse aflate in portofoliul Institutului Cantacuzino. Este vorba de Polidin, de Cantastim, de vaccin stafilococic, de vaccin tetanic, ser anti-tetanic. Ce inseamna aceasta incetare? Inseamna ca nu mai intentionau sa fabrice aceste produse.

Fosta conducere, prin semnatura directorului Radu Dorel, a facut un gest surprinzator, de parca ar fi vrut sa-si taie singuri craca de sub picioare. In momentul in care o astfel de autorizatie se retrage, e ca si cand o iei de la 0. Adica ani de aprobari, incercari si retestari ale produsului.

In cele din urma echipa "Romania, te Iubesc!" a reusit sa se intalneasca cu directorul actual, cel care a revenit pe functie pentru a conduce un institut aflat cu un picior in groapa.

"Institutul nu mai detine nici o autorizatie de punere pe piata pentru produse biologice. In 2010 erau 17 produse autorizate", a spus Radu Iordachel, directorul Institutului Cantacuzino.

Cererea fostei conduceri este lipsita de logica. Intre cele 21 de produse se afla preparate ce aveau cautare in piata si in care s-au investit zeci de ani de munca.

Echipa "Romania, te iubesc!" nu a reusit sa afle care a fost motivatia fostului director. Si nu este singurul lucru surprinzator. In Cantacuzino exista linii de productie in care s-au bagat foarte multi bani. Din 2006, printr-un program al Bancii Mondiale, s-a demarat o linie de vaccin gripal. Aproape 10 milioane de euro au fost cheltuiti cu aceasta linie de productie si acum, dupa sase ani, aceasta nu este inca gata.

articolul integral - aici

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: