19 aprilie 2012

Scăpare, sau...



Pâi, ori "management privat", ori "management străin" ! Iar faptul că tocmai el face confuzia, spune multe.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat miercuri seară, la B1Tv, unele „surprize” în privinţa primelor patru societăţi de stat care vor avea management privat în maximum o lună.
„Listarea la bursă este singura şansă ca întreprinderile de stat să capete posibilitatea de a fi conduse de manageri competenţi, crescuţi în spriritul acţiunii private şi al profitului, prin faptul că statul, retrăgându-se parţial din acţionariat, face loc managementului privat”, a spus Ungureanu.
Întrebat, în acest context, ce se mai întâmplă cu proiectul privind conducerea privată la societăţile de stat, primul ministru a afirmat: „Veţi avea surprize în următoarele trei-patru săptămîni să vedeţi primele patru întreprinderi de stat care capătă management străin”.
Solicitat să dea un exemplu în acest sens, Ungureanu a amintit de Oltchim care, prin privatizare, o să aibă management privat, deşi acolo este o altă situaţie. În acest caz, „statul român nu pleacă, dar Oltchim va deveni o întreprindere privată integral prin participare străină”, a spus şeful Executivului.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: