05 aprilie 2012

Pâş-pâş, spre poziţiile dinainte stabilite



Noua Republică lansează în dezbatere publică principiul comasării structurilor administrative neperformante. Astfel, satele şi comunele care au sub 10.000 de locuitori trebuie să-și ajusteze aparatul birocratic. Primăriile au nevoie de o dimensiune rezonabilă, suportabilă financiar la nivelul comunității locale. Mai mult, primăriile trebuie depolitizate și ocupate, astfel, de oameni cu înzestrări manageriale certe. România rurală are nevoie de gospodari, nu de politruci.

Pentru a rezolva această situaţie Noua Republică propune ca reforma administrativ-teritorială să fie implementată cât mai urgent şi să dezvolte cel puţin trei direcţii:

1) redesenarea administrativ-teritorială a României;

2) programe de dezvoltare regională / rurală care să dea o șansă întineririi lumii sătești;

3) redesign instituţional şi aplicaţii IT&C care să eficientizeze serviciile publice în aşa fel încât calitatea acestora să crească.

Propunerile de mai sus trebuiesc realizate în cadrul unei structuri suple menită să ofere comunităţilor locale autonomia decizională, pentru că noi credem că centralismul administrativ nu mai este o soluţie viabilă.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: