05 aprilie 2012

Pâş-pâş, spre poziţiile dinainte stabiliteNoua Republică lansează în dezbatere publică principiul comasării structurilor administrative neperformante. Astfel, satele şi comunele care au sub 10.000 de locuitori trebuie să-și ajusteze aparatul birocratic. Primăriile au nevoie de o dimensiune rezonabilă, suportabilă financiar la nivelul comunității locale. Mai mult, primăriile trebuie depolitizate și ocupate, astfel, de oameni cu înzestrări manageriale certe. România rurală are nevoie de gospodari, nu de politruci.

Pentru a rezolva această situaţie Noua Republică propune ca reforma administrativ-teritorială să fie implementată cât mai urgent şi să dezvolte cel puţin trei direcţii:

1) redesenarea administrativ-teritorială a României;

2) programe de dezvoltare regională / rurală care să dea o șansă întineririi lumii sătești;

3) redesign instituţional şi aplicaţii IT&C care să eficientizeze serviciile publice în aşa fel încât calitatea acestora să crească.

Propunerile de mai sus trebuiesc realizate în cadrul unei structuri suple menită să ofere comunităţilor locale autonomia decizională, pentru că noi credem că centralismul administrativ nu mai este o soluţie viabilă.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Vlad Nistor, 2023 (cerând introducerea "anulării legale" a dreptului de veto al statelor-membre UE neconforme cu "linia"): "Consider că pentru a ajunge la maturitate ca actor geopolitic autentic, Uniunea Europeană trebuie să-și extindă instrumentarul de politică externă și să consolideze structura sa instituțională pe direcția relațiilor externe. Votul în unanimitate, de exemplu, limitează în mod clar capacitatea UE de reacție rapidă."

 

Postări populare: