05 aprilie 2012

Pâş-pâş, spre poziţiile dinainte stabilite



Noua Republică lansează în dezbatere publică principiul comasării structurilor administrative neperformante. Astfel, satele şi comunele care au sub 10.000 de locuitori trebuie să-și ajusteze aparatul birocratic. Primăriile au nevoie de o dimensiune rezonabilă, suportabilă financiar la nivelul comunității locale. Mai mult, primăriile trebuie depolitizate și ocupate, astfel, de oameni cu înzestrări manageriale certe. România rurală are nevoie de gospodari, nu de politruci.

Pentru a rezolva această situaţie Noua Republică propune ca reforma administrativ-teritorială să fie implementată cât mai urgent şi să dezvolte cel puţin trei direcţii:

1) redesenarea administrativ-teritorială a României;

2) programe de dezvoltare regională / rurală care să dea o șansă întineririi lumii sătești;

3) redesign instituţional şi aplicaţii IT&C care să eficientizeze serviciile publice în aşa fel încât calitatea acestora să crească.

Propunerile de mai sus trebuiesc realizate în cadrul unei structuri suple menită să ofere comunităţilor locale autonomia decizională, pentru că noi credem că centralismul administrativ nu mai este o soluţie viabilă.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: