30 martie 2012

Se încearcă (şi) scenariul tip Cipru în Republica Moldova



Indiciile unei strategii precum cea aplicată la aderarea Ciprului grecesc la UE sunt mai vechi şi le-am semnalat.

Astfel, UE a încheiat un Protocol Nr.10 la tratatul de aderare a "Ciprului" la UE (partea de nord a fost exclusă, amplificând tensiunile) care de fapt consideră partea turcă a Ciprului ca subordonată celei greceşti.

O confirmare vine şi din articolul HotNews de azi:
Titus Corlatean: Autoritatile de la Chisinau trebuie sa evite existenta unei conditionalitati intre rezolvarea conflictului transnistrean si negocierile pe problematica UE/Nicu Popescu: Conflictul din Transnistria va deveni punct principal de negociere cu UE dupa rezolvarea tuturor chestiunilor ce tin de reformele de europenizare.
Se fac presiuni abia mascate ca Moldova să renunţe la Transnistria fără prea multă gălăgie, după cum nimeni nu va recunoaşte că în timp, în Cipru va fi a doua frontieră terestră Grecia-Turcia.

Petru Bogatu o spune mai direct: A început anexarea Transnistriei. Nu, nu Moldova a început-o.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: