30 martie 2012

Germania bagă la înaintare pionul polonez



Ministrul polonez de Externe Radek Sikorski a declarat că Uniunea Europeană s-ar putea destrăma, iar Statele Unite ar putea părăsi NATO, lăsând Polonia singură în faţa unei Rusii tot mai hotărâtă, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Şeful diplomaţiei ploneze a prezentat acest „scenariu negru" într-un discurs susţinut joi la Varşovia în faţa parlamentarilor polonezi, într-o perioadă în care unii lideri UE afirmă că cea mai dificilă etapă a crizei financiare s-a încheiat.

Notâmd că Statele Unite sunt deja mai interesate de Pacific decât de Europa şi că ţările UE devin tot mai egoiste, Sikorski a zugrăvit un viitor în care frontierele şi pieţele muncii deschise sunt desfiinţate, în bugetul UE ajung tot mai puţini bani, iar proiecte importante ca Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) devin „complet erodate".

„Obosite de zgârcenia cu privire la bugetele apărării şi de ineficienţa generală a Europei, Statele Unite părăsesc NATO. Acest gol este umplut de Rusia în estul Europei şi de China în Asia. Crizele tranziţiei continuă în lumea arabă, dar Europa nu mai oferă un exemplu bun.

Unde este Polonia în această viziune întunecată? Abandonată propriilor sisteme, la periferia unei Europe împotmolită în letargie, depunând eforturi cu modernizarea nefinalizată şi privată de o bază solidă pentru securitatea naţională", a declarat ministrul.

Aliaţii Poloniei

Sikorski a subliniat aceste riscuri cu scopul de a pleda pentru crearea unei „uniuni politice de durată" în cadrul UE. El a adăugat că Varşovia vrea în continuare să adopte euro, dar că ţări risipitoare, ca Grecia, trebuie să plătească un preţ pentru căile greşite.

„Ţări care, spre deosebire de Polonia, au neglijat reformele, au trăit peste posibilităţile lor, au finanţat sisteme ale bunăstării şi sisteme de pensii mai mult decât generoase şi au pierdut încrederea pieţelor, riscă acum să piardă abilitatea de a controla propriile politici financiare şi economice", a spus el, „Nu este nimic greşit în asta... Nicio ţară nu are dreptul să trăiască pe cheltuiala altora", a adăugat ministrul.

Şeful diplomaţiei poloneze a prezentat, de asemenea, o listă a aliaţilor ţării sale atât din UE, cât şi din afara acesteia, referindu-se la Germania, Franţa şi Suedia, şi afirmând că „cel mai important partener sunt în continuare Statele Unite".

De asemenea, Polonia este „dezamăgită" că Marea Britanie nu vrea să participe la capabilităţi comune de apărare în UE, iar Ungaria „poartă responsabilitatea reputaţiei întregii regiuni în termeni de respectare a normelor democratice", a mai spus ministrul, adăugând că ţara sa va continua efortul de reconciliere cu Rusia.

Adevărul: Ministru polonez: UE şi NATO s-ar putea destrăma


>> A place for Russia in the Weimar Triangle

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: