30 martie 2012

Germania bagă la înaintare pionul polonez



Ministrul polonez de Externe Radek Sikorski a declarat că Uniunea Europeană s-ar putea destrăma, iar Statele Unite ar putea părăsi NATO, lăsând Polonia singură în faţa unei Rusii tot mai hotărâtă, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Şeful diplomaţiei ploneze a prezentat acest „scenariu negru" într-un discurs susţinut joi la Varşovia în faţa parlamentarilor polonezi, într-o perioadă în care unii lideri UE afirmă că cea mai dificilă etapă a crizei financiare s-a încheiat.

Notâmd că Statele Unite sunt deja mai interesate de Pacific decât de Europa şi că ţările UE devin tot mai egoiste, Sikorski a zugrăvit un viitor în care frontierele şi pieţele muncii deschise sunt desfiinţate, în bugetul UE ajung tot mai puţini bani, iar proiecte importante ca Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) devin „complet erodate".

„Obosite de zgârcenia cu privire la bugetele apărării şi de ineficienţa generală a Europei, Statele Unite părăsesc NATO. Acest gol este umplut de Rusia în estul Europei şi de China în Asia. Crizele tranziţiei continuă în lumea arabă, dar Europa nu mai oferă un exemplu bun.

Unde este Polonia în această viziune întunecată? Abandonată propriilor sisteme, la periferia unei Europe împotmolită în letargie, depunând eforturi cu modernizarea nefinalizată şi privată de o bază solidă pentru securitatea naţională", a declarat ministrul.

Aliaţii Poloniei

Sikorski a subliniat aceste riscuri cu scopul de a pleda pentru crearea unei „uniuni politice de durată" în cadrul UE. El a adăugat că Varşovia vrea în continuare să adopte euro, dar că ţări risipitoare, ca Grecia, trebuie să plătească un preţ pentru căile greşite.

„Ţări care, spre deosebire de Polonia, au neglijat reformele, au trăit peste posibilităţile lor, au finanţat sisteme ale bunăstării şi sisteme de pensii mai mult decât generoase şi au pierdut încrederea pieţelor, riscă acum să piardă abilitatea de a controla propriile politici financiare şi economice", a spus el, „Nu este nimic greşit în asta... Nicio ţară nu are dreptul să trăiască pe cheltuiala altora", a adăugat ministrul.

Şeful diplomaţiei poloneze a prezentat, de asemenea, o listă a aliaţilor ţării sale atât din UE, cât şi din afara acesteia, referindu-se la Germania, Franţa şi Suedia, şi afirmând că „cel mai important partener sunt în continuare Statele Unite".

De asemenea, Polonia este „dezamăgită" că Marea Britanie nu vrea să participe la capabilităţi comune de apărare în UE, iar Ungaria „poartă responsabilitatea reputaţiei întregii regiuni în termeni de respectare a normelor democratice", a mai spus ministrul, adăugând că ţara sa va continua efortul de reconciliere cu Rusia.

Adevărul: Ministru polonez: UE şi NATO s-ar putea destrăma


>> A place for Russia in the Weimar Triangle

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: