AGERPRES: Proiectul european Nabucco este serios compromis (experţi)
Proiectul gazoductului Nabucco, ce ar urma să permită Europei să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, este serios compromis, susţin mai mulţi experţi, în special din cauza deciziilor Turciei, relatează AFP.
Neînţelegerile repetate între Rusia şi Ucraina asupra preţurilor, care au cauzat întreruperi ale aprovizionărilor, au împins în 2009 Uniunea European să-şi lanseze propriul proiect al unui coridor sudic de gaze (Southern Gas Corridor), pentru care Nabucco ar fi piesa centrală.
În decembrie însă, Turcia a permis Rusiei să treacă gazoductul South Stream prin apele sale din Marea Neagră, iar construcţia acestei conducte, care ar trebui să transporte 63 de miliarde de metri cubi pe an, ar urma să înceapă în acest an.
"Nabucco era în comă, chiar cu mult înainte de acordul asupra South Stream", susţine Necdet Pamir, fost director adjunct al companiei turce de hidrocarburi TPAO. "Însă nimeni nu a spus că Nabucco este mort", a adăugat el pentru AFP.
Turcia a semnat, de asemenea, în decembrie un acord cu Azerbaidjanul pentru construirea gazoductului TransAnatolia, aruncând un nou semn de întrebare asupra fezabilităţii Nabucco, ce a avut încă de la început dificultăţi în a garanta un nivel de aprovizionare suficient.
Oficial, Turcia, unul din cei şase parteneri, susţine în continuare proiectul. "Ne vom continua eforturile pentru ca acest proiect să devină realitate", a declarat recent ministrul turc al energiei, Taner Yildiz. Însă experţii au dubii serioase. "Turcia nu a intrat cu adevărat în joc", a spus Andrew Neff, expert pentru IHS Global Insight. "Turcia se vede un arbitru în domeniul energiei", a adăugat el.
Ross Wilson, fost ambasador american în Turcia şi în prezent director al Dinu Patriciu Eurasia Center, în SUA, susţine că, prin semnarea înţelegerii cu Rusia, Turcia şi-ar putea creşte 'puterea de negociere' cu europenii în ceea ce priveşte coridorul sudic.
Coridorul sudic ar putea include Nabucco, TAP (Trans-Adriatic Pipeline) sau Interconnector (ITGI), aceste ultime două plecând din Turcia spre Italia şi manifestându-şi interesul de a colabora cu TransAnatolia.
"Nabucco este un proiect incomplet, de la început", spune Mete Goknel, fost director al companiei naţionale turce de distribuţie Botas, unul din partenerii Nabucco. "Cine va pompa gaz în conductă?", s-a întrebat el.
Elnur Sultanov, expert în energie al Academiei Diplomatice din Azerbaidjan, susţine că proiectul Southeast Europe Pipeline (SEEP), sprijinit de gigantul britanic BP, este 'cea mai bună soluţie posibilă'.
La fel ca Nabucco, şi această conductă ar avea ca ţintă finală Austria, însă la un cost mai redus, cu o capacitate mai slabă la pornire şi folosind infrastructuri existente.
Cu toate acestea, experţii remarcă faptul că, beneficiind chiar şi de un proiect de anvergura Nabucco, Europa, cu nevoile sale tot mai mari, nu va putea să-şi reducă semnificativ dependenţa de Rusia. Conform previziunilor BP, importurile europene de gaz se vor dubla până în 2030.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu