03 februarie 2012

Ar putea USL să facă o faptă bună ?



"Europa" devine tot mai mult un subiect la zi în lupta politică din România. Dar să "acuzi" USL că ar vrea "să scoată România din Europa" e prea de tot. Doar ştim că PSD a negociat majoritatea chestiunilor privind aderarea la UE, între 2000 şi 2005, şi tot PSD a organizat referendumul falsificat din 2003 care a dus la apariţia modificării la Art.137 ("Sistemul financiar") astfel încât trecerea la euro să se facă fără alt referendum (textul scris cursiv a fost adugat în 2003): (2) Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene. PnL (alături de PDL şi UDMR) a admis aderarea la UE fără referendum (2007) şi ratificarea Tratatului de la Lisabona (2008) tot fără referendum.

Articolul de azi din România liberă, scris de Sabina Fati, are titlul... Ponta&Antonescu: Cele trei Strategii + de ce ar vrea USL să scoată România din UE. Aceeaşi Sabina Fati, colaboratoare a Ligii Pro Europa.
Discreditarea lui Traian Băsescu la Bruxelles şi în alte capitale occidentale este punctul central al ofensivei USL: Ponta&Antonescu vor primi în cele din urmă toate informaţiile şi probele necesare pentru a-l face pe şeful statului român să-şi piardă creditul. Reţeta este deja clasică şi a fost folosită cu adaptările de rigoare şi în cazul celorlalţi doi preşedinţi pe care i-a avut România în ultimii 20 de ani. Traian Băsescu este piesa de rezistenţă pentru angrenajul din spatele cuplului Ponta&Antonescu: dacă începe să se clatine, atunci succesul lor pe termen mediu este asigurat, dacă nu, nu.

Nervozitatea patrioţilor de tip Voiculescu este de înţeles după ce ambasadorul danez, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE, şi ambasadorul Statelor Unite au dat declaraţii indirecte, dar clare, în favoarea susţinerii preşedintelui Băsescu. Şi în această paradigmă se poate înţelege şi avertismentul dat de USL prin vocea europarlamentarei PSD Rovana Plumb: dacă Traian Băsescu şi Guvernul Boc nu pleacă, se poate activa articolul 7 al tratatului de aderare, adică blocarea fondurilor europene şi chiar blocarea dreptului de vot în cadrul Consiliului European, acolo unde România este reprezentată de preşedintele ei.

Şantajul este evident, iar intenţia exprimată de Rovana Plumb depăşeşte graniţele demagogiei politice şi intră în cele ale planificării, adică A Treia Strategie a USL: destabilizarea şi acapararea ţării prin scoaterea ei de sub mecanismele europene, care prevăd reguli stricte, verificări periodice, lupta anticorupţie, justiţie independentă. Amănunte care adesea au fost deranjante pentru oamenii USL.
Hai să fim serioşi. Nu-i vorba despre discreditare sau şantaj, ci despre manevre de credibilizare reciprocă a secţiunilor Putere şi Opoziţie din acelaşi eurocartel, astfel încât votanţii să nu se orienteze spre alte variante la alegeri, ci să opteze doar între partidele din eurosistem.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: