03 februarie 2012

Ar putea USL să facă o faptă bună ?



"Europa" devine tot mai mult un subiect la zi în lupta politică din România. Dar să "acuzi" USL că ar vrea "să scoată România din Europa" e prea de tot. Doar ştim că PSD a negociat majoritatea chestiunilor privind aderarea la UE, între 2000 şi 2005, şi tot PSD a organizat referendumul falsificat din 2003 care a dus la apariţia modificării la Art.137 ("Sistemul financiar") astfel încât trecerea la euro să se facă fără alt referendum (textul scris cursiv a fost adugat în 2003): (2) Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene. PnL (alături de PDL şi UDMR) a admis aderarea la UE fără referendum (2007) şi ratificarea Tratatului de la Lisabona (2008) tot fără referendum.

Articolul de azi din România liberă, scris de Sabina Fati, are titlul... Ponta&Antonescu: Cele trei Strategii + de ce ar vrea USL să scoată România din UE. Aceeaşi Sabina Fati, colaboratoare a Ligii Pro Europa.
Discreditarea lui Traian Băsescu la Bruxelles şi în alte capitale occidentale este punctul central al ofensivei USL: Ponta&Antonescu vor primi în cele din urmă toate informaţiile şi probele necesare pentru a-l face pe şeful statului român să-şi piardă creditul. Reţeta este deja clasică şi a fost folosită cu adaptările de rigoare şi în cazul celorlalţi doi preşedinţi pe care i-a avut România în ultimii 20 de ani. Traian Băsescu este piesa de rezistenţă pentru angrenajul din spatele cuplului Ponta&Antonescu: dacă începe să se clatine, atunci succesul lor pe termen mediu este asigurat, dacă nu, nu.

Nervozitatea patrioţilor de tip Voiculescu este de înţeles după ce ambasadorul danez, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE, şi ambasadorul Statelor Unite au dat declaraţii indirecte, dar clare, în favoarea susţinerii preşedintelui Băsescu. Şi în această paradigmă se poate înţelege şi avertismentul dat de USL prin vocea europarlamentarei PSD Rovana Plumb: dacă Traian Băsescu şi Guvernul Boc nu pleacă, se poate activa articolul 7 al tratatului de aderare, adică blocarea fondurilor europene şi chiar blocarea dreptului de vot în cadrul Consiliului European, acolo unde România este reprezentată de preşedintele ei.

Şantajul este evident, iar intenţia exprimată de Rovana Plumb depăşeşte graniţele demagogiei politice şi intră în cele ale planificării, adică A Treia Strategie a USL: destabilizarea şi acapararea ţării prin scoaterea ei de sub mecanismele europene, care prevăd reguli stricte, verificări periodice, lupta anticorupţie, justiţie independentă. Amănunte care adesea au fost deranjante pentru oamenii USL.
Hai să fim serioşi. Nu-i vorba despre discreditare sau şantaj, ci despre manevre de credibilizare reciprocă a secţiunilor Putere şi Opoziţie din acelaşi eurocartel, astfel încât votanţii să nu se orienteze spre alte variante la alegeri, ci să opteze doar între partidele din eurosistem.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: