18 ianuarie 2012

I-am văzut pe viermi, am trecut printre ei



Am trecut în seara asta pe la Piața Universității, ieșind din metrou vis-a-vis de strada Batiștei și intrând apoi prin pasaj. Nu făcea să stau prea mult, era cam frig, și asta îmi amintea de un marș de protest de pe vremea lui Văcăroiu, iarna, pe zăpadă, de la Piața Universității până la Piața Victoriei (nu mai rețin dacă și înapoi, pe Calea Victoriei, ca de obicei). Lumea protesta și s-a ales mai apoi cu Țapetele, care a trântit meciul în 2000, iar de ani buni apare alături de Ilici pe la simpozioane și conferințe.

Erau vreo câteva (2-3, 4 maxim) sute de viermi, mai vocali cei de pe partea Teatrului Național, care aveau mai multe pancarte. Am văzut și câțiva cunoscuți țuțeri blogosferici ai PnL, mai la o parte, nu în lumina de la stâlpii stradali. Presă, care de reportaj, forțe de ordine (numeroase), trecători neimplicați ori care erau împotrivă și nu se manifestau. Scandări obosite, cu excepția unui grup de vreo 30 de inși cu steaguri, care probabil avea menirea să anime atmosfera (mergeau de colo-colo). Mașinile circulau normal în ambele sensuri, dar nu am auzit niciun claxon de susținere, ca în alte ocazii politice sau fotbalistice. Nu zic că n-or fi fost în alte momente.

Bucureștiul nu marșează la făcătură, indiferent de opțiunea politică a fiecăruia. Dar nu ăsta e scopul agitatorilor, ci mediatizarea evenimentului, întreținerea unei atmosfere tensionate, la început de an electoral. Mâine este anunțat un mare miting al USL, anunțat inițial doar de PnL și PC, și la care PSD a confirmat abia azi participarea  (a propos, mai există Alianța de Centru-Dreapta PnL-PC ? că nu mai dă niciun comunicat). PnL nu are cum să facă un mare miting, nici măcar la București, fără logistica și șoșonarii PSD. PnL nu este nimic altceva decât o bulă politică, bulă care va dispărea pe cale naturală dacă va mai sta decuplată de bugetul de stat încă o legislatură.

6 comentarii :

inainte_spre_89 spunea...

Perfect de acord cu tine, cu unele remarci proprii.
Unii incearca din rasputeri sa umfle mitingul pentru perspectiva imediata, altii il ironizeaza (ma refer strict la cantitate, nu la calitate). Dupa parerea mea, revolutia a pornit ieri (cand televiziunile stiute au intors armele si au lansat atacul) si se vrea in ritm tot mai crescut (numar din ce in ce mai mare de oameni, glas tot mai puternic si, eventual, sange) pana atinge un apogeu in 24 Ian.
Totusi, prin mediile in care ma invart, nu vad decat nemultumire, ura irationala (toti se uita la a3, sau macar la Badea) si, daca nu si-ar simti sentimentul inutilitatii, ar iesi si ei in strada.
Asadar, nu as subestima perfidia opozitiei in a utiliza oameni, nici atacul total lansat in ultimele zile (eu il vad prin mobilizarea pe internet, isteria media si febrilitatea latenta a oamenilor obisnuiti) si nici tradarile care inca nu au iesit in fata; tradari din partea oamenilor politici care au fost parafate pana in 21 Nov (de fapt dupa 11 Nov cand arestarea lui Apostu i-a speriat si convins pe toti) si chiar din partea sustinatorilor apolitici (bloguri 'independente si de dreapta') care au inceput sa ridice vocea.

P.S. Surprinzator pentru mine e ca au atacat blogary, dar au crutat politeia ;)

Riddick spunea...

A întors armele și societatea Ciuvică (GDS, Pora,Căcărescu, etc).

Bătălia o va câștiga cel care va convinge nehotărâții. Participarea la vot e de cam multișor sub 55-60%.

Cică vine viscolul, va fi distractiv să vedem vreo cincizeci de inși sărind de pe un picior pe altul de frig.

Anonim spunea...

foarte bun articolul! felicitari

Riddick spunea...

Mulțumesc !

Lilick Auftakt spunea...

Nu am fost la mitingul opozitiei dar stiu exact ce s-a intamplat. Te anunt ca doar PSD Bucuresti si Mazare au adus oameni. Restul, toti, erau adusi de PNL. Hmm, te cam mira, nu? :)

Riddick spunea...

Nu-i mare chestie să aduci 100-200 de inși de județ. "Profesii liberale", care nu au probleme cu învoirea de la serviciu la mijlocul săptămânii. ;-)

La Budapesta socialiștii au strâns 60-70.000, iar Fidesz peste 100.000, spre 200.000.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: