18 ianuarie 2012

I-am văzut pe viermi, am trecut printre ei



Am trecut în seara asta pe la Piața Universității, ieșind din metrou vis-a-vis de strada Batiștei și intrând apoi prin pasaj. Nu făcea să stau prea mult, era cam frig, și asta îmi amintea de un marș de protest de pe vremea lui Văcăroiu, iarna, pe zăpadă, de la Piața Universității până la Piața Victoriei (nu mai rețin dacă și înapoi, pe Calea Victoriei, ca de obicei). Lumea protesta și s-a ales mai apoi cu Țapetele, care a trântit meciul în 2000, iar de ani buni apare alături de Ilici pe la simpozioane și conferințe.

Erau vreo câteva (2-3, 4 maxim) sute de viermi, mai vocali cei de pe partea Teatrului Național, care aveau mai multe pancarte. Am văzut și câțiva cunoscuți țuțeri blogosferici ai PnL, mai la o parte, nu în lumina de la stâlpii stradali. Presă, care de reportaj, forțe de ordine (numeroase), trecători neimplicați ori care erau împotrivă și nu se manifestau. Scandări obosite, cu excepția unui grup de vreo 30 de inși cu steaguri, care probabil avea menirea să anime atmosfera (mergeau de colo-colo). Mașinile circulau normal în ambele sensuri, dar nu am auzit niciun claxon de susținere, ca în alte ocazii politice sau fotbalistice. Nu zic că n-or fi fost în alte momente.

Bucureștiul nu marșează la făcătură, indiferent de opțiunea politică a fiecăruia. Dar nu ăsta e scopul agitatorilor, ci mediatizarea evenimentului, întreținerea unei atmosfere tensionate, la început de an electoral. Mâine este anunțat un mare miting al USL, anunțat inițial doar de PnL și PC, și la care PSD a confirmat abia azi participarea  (a propos, mai există Alianța de Centru-Dreapta PnL-PC ? că nu mai dă niciun comunicat). PnL nu are cum să facă un mare miting, nici măcar la București, fără logistica și șoșonarii PSD. PnL nu este nimic altceva decât o bulă politică, bulă care va dispărea pe cale naturală dacă va mai sta decuplată de bugetul de stat încă o legislatură.

6 comentarii :

inainte_spre_89 spunea...

Perfect de acord cu tine, cu unele remarci proprii.
Unii incearca din rasputeri sa umfle mitingul pentru perspectiva imediata, altii il ironizeaza (ma refer strict la cantitate, nu la calitate). Dupa parerea mea, revolutia a pornit ieri (cand televiziunile stiute au intors armele si au lansat atacul) si se vrea in ritm tot mai crescut (numar din ce in ce mai mare de oameni, glas tot mai puternic si, eventual, sange) pana atinge un apogeu in 24 Ian.
Totusi, prin mediile in care ma invart, nu vad decat nemultumire, ura irationala (toti se uita la a3, sau macar la Badea) si, daca nu si-ar simti sentimentul inutilitatii, ar iesi si ei in strada.
Asadar, nu as subestima perfidia opozitiei in a utiliza oameni, nici atacul total lansat in ultimele zile (eu il vad prin mobilizarea pe internet, isteria media si febrilitatea latenta a oamenilor obisnuiti) si nici tradarile care inca nu au iesit in fata; tradari din partea oamenilor politici care au fost parafate pana in 21 Nov (de fapt dupa 11 Nov cand arestarea lui Apostu i-a speriat si convins pe toti) si chiar din partea sustinatorilor apolitici (bloguri 'independente si de dreapta') care au inceput sa ridice vocea.

P.S. Surprinzator pentru mine e ca au atacat blogary, dar au crutat politeia ;)

Riddick spunea...

A întors armele și societatea Ciuvică (GDS, Pora,Căcărescu, etc).

Bătălia o va câștiga cel care va convinge nehotărâții. Participarea la vot e de cam multișor sub 55-60%.

Cică vine viscolul, va fi distractiv să vedem vreo cincizeci de inși sărind de pe un picior pe altul de frig.

Anonim spunea...

foarte bun articolul! felicitari

Riddick spunea...

Mulțumesc !

Lilick Auftakt spunea...

Nu am fost la mitingul opozitiei dar stiu exact ce s-a intamplat. Te anunt ca doar PSD Bucuresti si Mazare au adus oameni. Restul, toti, erau adusi de PNL. Hmm, te cam mira, nu? :)

Riddick spunea...

Nu-i mare chestie să aduci 100-200 de inși de județ. "Profesii liberale", care nu au probleme cu învoirea de la serviciu la mijlocul săptămânii. ;-)

La Budapesta socialiștii au strâns 60-70.000, iar Fidesz peste 100.000, spre 200.000.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: