Transnistria joacă maskirovka democrației, acolo fiind ales "președinte" Evgheni Şevciuk, "și nu candidatul preferat și susținut de Moscova". Șevciuk a fost instruit la Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse și la Ministerul de Externe al Ucrainei.
Vorbind despre Moldova, care sunt intenţile dvs pentru soluţionarea conflictului care vă opune de mai mult de 20 de ani? O autonomie teritorială? O reîntoarcere la Moldova? La Ucraina?
Eu doresc să realizez visul exprimat de transnistreeni la referendumul din 2006: independenţa. Dar eu o înţeleg altfel. Cred că dacă Transnistria va deveni prosperă, cu o economie în creştere, cu cetăţeni care trăiesc în bunăstare, ea va deveni atractivă pentru marile puteri, care o vor recunoaşte. Pentru mine independenţa înseamnă mai multe proprietăţi pentru oameni, locuri de muncă pentru tinerii care vor rămâne aici, şi care nu vor mai dori să plece în alte ţări.
Nu vă deranjează deci că nimeni nu recunoaşte Transnistria?
Recunoaşterea este imperativă. Dar uitaţi-vă: de 20 de ani nu s-a făcut nimic constructiv în acest sens. De aceea cred că este mai important să ne ocupăm acum de bunăstarea populaţiei. Dorinţa populaţiei este şi rămâne independenţa. Dar vă repet, eu o înţeleg altfel.
Ce reprezintă Europa pentru dvs?
(Zâmbind). Europa? Este vecinul nostru. Trebuie să avem relaţii bune cu vecinii noştrii.
"Europa? Vecinul nostru" (Presseurop)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu