28 decembrie 2011

"România a devenit o anexă de tip bananier"



Se poate ieşi din actualul model economic, prin sine perdant?!
Ilie Șerbănescu, România liberă

Controversatul premier al Ungariei, Viktor Orbán, a declarat nu de mult, chiar în România, că, în perioada actuală de mari turbulenţe din Europa şi de pe plan mondial, estul Europei, văzând cum se prăbuşesc fetişurile de tot felul, ar trebui să-şi caute propriul model de dezvoltare economică şi societală. Poate plăcea sau nu dl Orban, pot stârni aprobare sau dimpotrivă dezaprobare poziţiile sale de a nu se împăca cu ceea ce Vestul rezervă Estului, dar evident nu poate fi refuzată reflecţia asupra temei lansate de dl Orban. A te mulţumi cu băltirea în actualele stări de lucruri înseamnă pur şi simplu a-ţi asuma poziţia de perdant iremediabil.

Indiferent dacă la Bucureşti dl Orban nu prea este agreat sau acţiunile sale sunt considerate nu prea „europene" (ce să zic?!), ideea lansată de dl Orban ar trebui să preocupe atât ca temă de reflecţie, cât şi ca strategie de acţiune. Şi aceasta dintr-un motiv precis: România este probabil cel mai mare perdant în plan economic al actualelor stări de lucruri. Cu o viteză extraordinară la scară istorică, a devenit o anexă de tip bananier. Nici nu contează a cui! O anexă de tip bananier este masiv şi iremediabil perdantă, indiferent cărui centru îi aparţine!

Deşi dovezi mereu mai multe şi mai clare atrag atenţia că România a devenit o anexă de tip bananier, fără decizii proprii în axa majoră a economiei, deţinută de capitalul centrului, fără politici proprii, fără control asupra sectoarelor strategice şi performante, clasa politică în integralitatea ei, cu doar câteva excepţii, nu recunoaşte oficial acest lucru, recunoaştere ce ar fi premisa indispensabilă a unei eventuale schimbări.

Mulţi politicieni sunt atât de în afara realităţii încât nici măcar nu conştientizează dramatismul respectivului statut, confundând probabil propria prosperitate cu presupuse avantaje ale acestuia. Iar, în particular, diferiţi politicieni recunosc realităţile, dar se mângâie cu prosteala că măcar suntem anexa bananieră a unui club al „lumii bune", cum este Uniunea Europeană. Nu mai punem la socoteală că Uniunea Europeană nu mai este ce era şi că se cam duce de râpă văzând cu ochii! În esenţă însă, anexa bananieră este tot anexă bananieră, a oricui ar fi!

Altceva este însă important: dacă se mai poate ieşi din acest statut şi consecinţele sale dramatice pe linia anulării oricăror perspective de dezvoltare. La o analiză obiectivă, nu se mai poate face mare lucru! Asta pentru a nu spune mai nimic! Ce să se mai facă atât timp cât nu doar exploatarea resurselor, puţinele procesări industriale rămase, serviciile publice în frunte cu distribuţiile de energie, băncile, intrările şi ieşirile din circuitul productiv sunt toate sub controlul străinilor?! Dar şi deciziile, pârghiile şi instrumentele de acţiune sunt tot în mâna acestora!

O mică breşă s-ar putea totuşi, eventual, face. Nu se ştie dacă va fi suficientă pentru a se şi ieşi din nefericirea actualei condamnări. Dar, ca breşă, trebuie încercată! Are un nume precis: creşterea salariilor. Este singura supapă pe care o mai poate cât de cât controla statul român şi a cărei îngustare mai poate împiedica firmele străine să nu scoată chiar tot în afară, lăsând ceva şi în ţară. Şi deci să se mai permită ţării să se aleagă cu ceva din activitatea capitalului străin pe teritoriul ei.
Guvernul, oricare ar fi acela, trebuie, ca atare, să mărească la maximum salariul minim, spre a împinge în sus întreaga grilă de salarizare. Operaţiunea trebuie întreprinsă cu orice costuri, res-pectiv cu acceptarea eventualităţii şi a unei reduceri a investiţiilor străine şi a unei gâtuiri a multor afaceri româneşti.

Prosteala menţinerii salariilor mici ca atractivitate pentru capitalul străin trebuie definitiv aruncată la coş. Ca orice prosteală! Salariile mici înseamnă contribuţii sociale neîndestulătoare, oricât de ridicată ar fi cota lor procentuală şi, mai ales, înseamnă piaţă internă restrânsă şi deci şanse slabe de dezvoltare. Şi, din aceste puncte de vedere, înseamnă şi investitori străini de mâna a paişpea sau unii puşi doar pe jaf, precum scârbăvnicia colonialistă cu nume pompos Nokia.

9 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce sa zic, ce mai consolare ....
Sclavi pe viata.
Basescu este cel care a pus in opera colonizarea Romaniei !

Crystal Clear spunea...

Ce ochiade isi mai tragea Basescu cu Sarkozy !
Niste golani , amandoi .

Iti dai seama ca Basescu nu ne-a vandut pe gratis


http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/uzina-hipermarket-cum-functioneaza-cel-mai-mare-magazin-din-romania-248775.html

Riddick spunea...

S-au pus bazele din 1990, pe parcurs au contribuit TOȚI, transpartinic.

Simeone spunea...

Guvernul majorează cota de participare la FMI. Ialomiţianu spune că nu este vorba de acordul UE

http://www.mediafax.ro/economic/guvernul-majoreaza-cota-de-participare-la-fmi-ialomitianu-spune-ca-nu-este-vorba-de-acordul-ue-9103306

Riddick spunea...

Am remarcat știrea. Asta e "de control", să vadă ce zice "opoziția"/presa/bizonu'.

‎... în pregătirea mutării mai mari, pe care trebuie s-o propună la primăvară (martie-aprilie) în parlament guvernul tehnocrat.
"Singing from the song sheet, reading from the script".

Câte-un pic-pic-piiic
Pâââ-nă n-o mai rămâ-nea nimic !

Crystal Clear spunea...

Ialomiteanu a fost numit "omul anului" in finante la nivel de UE ...
Parca asa am citit zilele trecute.

Ca sa-l motiveze si sa inceapa sarabanda suprataxarii.Sa-i dea curaj sa puna in practica inrobirea noastra.

Crystal Clear spunea...

Am impresia ca Ilie Serbanescu este pus sa ne anunte , pe fata care este situatia reala a Romaniei.( chiar daca face pe "revoltatul" ).
Iar "solutia" majorarii salariilor reprezinta de fapt indemnul de a accepta realitatea .
Firmelor mici private romanesti tot greu le va fi pentru ca degeaba majoreaza salariile daca forta de munca nu este calificata si lucreaza prost.Muncitorii buni emigreaza.
Vor aduce probabil emigranti din Asia, Africa...

Riddick spunea...

Nu îmi dau seama ce e cu acel "premiu", poate dacă se duce "să-l ridice" și se vor ține cuvântări ne vom da seama despre ce e vorba.

Am dubiile mele, fiind vorba despre o revistă britanică.

Riddick spunea...

Până una-alta, Șerbănescu e persoană privată. Făcea (face ?) parte din staff-ul Fundației social-democrate "Ovidiu Șincai" (un think-tank al PSD). Dacă mai e acolo, credibilitatea sa e serios subminată.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: