24 noiembrie 2011
"Va rog, nu râdeți!" România vrea în zona euro (Business24)
Romania insista sa bata la usa Europei, fara sa tina cont de problemele care se ascund in spatele adoptarii monedei unice europene. Caruselul datoriilor a ametit investitorii si a zdruncinat economiile puternice ale continentului european, dar seful statului, Traian Basescu mentine obiectivul de aderare.
Singurul care inca mai sustine adoptarea monedei unice europene este Traian Basescu, in opinia caruia anul 2015 ramane un obiectiv pentru adoptarea euro. Ce-i drept, in cadrul declaratiei pe care seful statului a facut-o in Germania, in compania cancelarului Angela Merkel, le-a cerut jurnalistilor sa nu rada.
Situatia nu este deloc amuzanta, in conditiile in care criza datoriilor a ros din temelii fiecare economie din zona euro si acum se pregateste sa inghita si economiile considerate mult mai stabile, precum Franta.
Italia a cazut de mult, iar ultima reduta, Germania, incepe sa isi revizuiasca strategia, simtindu-se amenintata. Ce se va intampla cu Romania, dupa ce zona euro se va destrama?
Miercuri, consilierul guvernatorului BNR a precizat ca Banca Nationala a Romaniei nu a luat ca reper ferm anul 2015 pentru intrarea Romaniei in zona euro, intrucat aderarea depinde atat de indeplinirea unor criterii, cat si de contextul European.
"Noi, la Banca Nationala, nu ne-am pus neaparat problema ca Romania sa fie in 2015 in zona euro, pentru ca traim o perioada atat de dinamica si atat de imprevizibila incat putem sa ne trezim si mai repede in zona euro, sau mult mai tarziu", a spus Vasilescu.
In ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen, Angela Merkel a declarat ca abordarea etapizata, propusa de Germania si Franta si sustinuta de Romania, este o posibilitate de rezolvare a acestei probleme.
"Germania si Franta au propus un plan in mai multe etape, care e acceptat si de Romania. Nu toate statele membre vor sa dea curs acestui plan, dar noi credem ca aceasta abordare etapizata in privinta spatiului Schengen e o posibilitate si putem sa avem un spatiu comun", a spus cancelarul german.
Daca Romania ar adera mai repede la zona euro, cel mai probabil nivel de trai ar fi afectat, pentru ca preturile ar urma sa se alinieze cu cele din uniunea monetara si ar creste.
In plus, problemele bancilor din zona s-ar reflecta si asupra statului roman. Bancile-mama din Grecia si Franta si-ar putea reduce expunerea pe piata locala, iar costul creditarii ar putea creste.
Statul, bun de plata
Statul va fi primul care va "plati" daca bancile-mama vor alege sa isi retraga capitalul de pe piata locala, pentru ca se va imprumuta mult mai scump.
Grupul austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a declarat ca nu exista "nici nevoia, nici dorinta" de a pastra o promisiune facuta alaturi de alte banci in 2009, cand s-a decis permiterea unui flux de fonduri catre subsidiarele din estul Europei.
Pe de alta parte, daca Romania intra in zona euro ar putea fi fortata sa isi ajusteze economia la criteriile impuse de uniunea monetara.
Una dintre cele mai vehiculate ipoteze se refera la "Europa cu doua viteze'. Acest lucru ar insemna sa existe doua grupuri de tari cu monede diferite. Pentru Romania, asta ar fi cea mai proasta combinatie posibila, pentru ca ar reusi sa piarda simultan atat flexibilitatea cat si stabilitatea, precizeaza Romania Libera.
O alta ipoteza ar fi fondarea Statelor Unite ale Europei. Integrarea statului roman in SUE ar insemna, in egala masura, atat criterii multi mai dure de respectat, cat si beneficii mai mari. Totusi, SUE ramane un vis frumos care nu ar putea rezista foarte mult, iar economia Romaniei va incasa socurile.
Nu in ultimul rand, liderii din zona euro incep sa se gandeasca la plata datoriilor cu bani proaspat tipariti. O astfel de miscare ar fi inflationaista si cu consecinte rele pentru zona euro, dar, paradoxal, pozitiva pentru Romania. Asta pentru ca lichiditatile vor fi mai multe pe piata, iar banii ar putea fi trimisi catre investitii.
Daca Germania tuseste, Romania raceste
De altfel, in acest moment, investitiile si exporturile sunt singurele motoare care ar putea salva Romania. Daca Germania tuseste, Romania raceste, asa cum spunea recent, intr-un interviu pentru Business 24, reprezentantul Asociatiei Patronatelor din Romania, Dan Matei Agathon.
Germania este cel mai mare partener comercial al Romaniei, iar daca statul german se va vedea nevoit sa se concentreze mai mult asupra propriei sale economii, tara noastra ar putea avea de suferit.
Destramarea zonei euro ar insemna, in acelasi timp si limitarea posibilitatilor pentru romani pe piata muncii. State precum Spania si Italia, renumite pentru faptul ca sunt cautate de angajatii romani, prefera sa aleaga doar muncitori locali, in conditiile in care se confrunta cu o rata a somajului de peste 9%.
In acest moment, exista mai multe scenarii anticipate de analisti pentru zona euro: fie liderii europeni accepta motenizarea datoriilor si plata lor cu bani proaspat tipariti, fie iau in calcul sacrificarea sistemului bancar si stergerea tuturor restantelor.
Mai exista, desigur si posibilitatea formarii unui nucleu al zonei euro, asa cum isi dorea cancelarul german, dar nu poate fi ignorata nici posibilitatea iesirii statelor pe rand, alungate de probleme si incepand cu Grecia.
http://www.business24.ro/macroeconomie/zona-euro/va-rog-nu-radeti-romania-vrea-in-zona-euro-1502580
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Adrian Severin, europarlamentar din România : "Nu mă ascund şi voi repeta mereu această formulă, a Statelor Unite ale Europei...
-
Un articol ceva mai vechi (25 mai 2010), dar foarte actual. Scris de Leon de Winter în Der Spiegel , traducerea - Presseurop : T...
-
Precizări ale Administraţiei Prezidenţiale cu privire la desemnarea preşedintelui Traian Băsescu ca membru de onoare al Academiei Oamenilor...
-
Haşotti : Românii au fost manipulaţi şi neinformaţi la referendum PNL nu poate accepta rezultatul referendumului pentru Parlamentul u...
-
Sub un singur nume sunt de fapt prezentate trei revoluţii: cea "anarhist-proletară" din 1905 (cu ramificaţii în armată - cuirasatu...
-
Agenţia Naţională de Integritate reconfirmă actul de constatare a incompatibilităţii lui Mircea Dinescu ca membru al CNSAS. Să vedem c...
-
M-am bucurat foarte când panaramei de M.Dinescu i s-a interzis azi, accesul la microfon, în timpul unui miting electoral al lui Traian Băs...
-
"Nu ştiu unde se poate duce cursul şi nici nu vreau să mă gândesc la acest lucru. Îngheţarea acordului cu FMI, cuplată cu o eventuală...
-
Îmi vine greu să cred că nu exista o altă modalitate de finanţare (câteva mii de euro) a spitalizării Doinei Cornea în Franţa, în urma unu...
-
PNL a lansat, vineri, la nivelul Bucureştiului o campanie privind redresarea economică ce va începe luni şi se va încheia pe 1 septembri...
5 comentarii :
Preiau pe FB ;)
E râsu-plânsu. PDL va pierde alegerile în mare parte datorită europupcurismului.
Eu cred, totusi ca Basescu are o problema psihica, de perceptie a realitatii....
Dacă ar fi inițiată o suspendare pentru subminarea statului în favoarea unei entități străine (UE), aș vota cu două mâini. Dar nici ăilalți nu sunt altfel, cum să vină ei cu o asemenea motivație ?!
Da, asta-i problema....
Trimiteți un comentariu