09 noiembrie 2011

Grupul Frankfurt sau cine conduce de fapt Europa de câteva săptămâni (Ziarul Financiar)



Europa are un nou "directorat informal" care îşi propune să găsească o soluţie pentru a rezolva criza datoriilor suverane. Aşa-numitul "Grup Frankfurt", compus din liderii Franţei şi Germaniei, preşedintele Comisiei Europene, şeful Consiliului European, guvernatorii Băncii Centrale Europene (BCE) şi FMI, liderul miniştrilor de finanţe ai zonei euro şi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, a trecut la conducerea zonei euro de câteva săptămâni, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Noul birou politic s-a întâlnit de patru ori pe durata summit-ului G20 de la Cannes care a avut loc săptămâna trecută şi a lansat un ultimatum Greciei că nu va primi nici măcar un cent dacă nu îşi va respecta angajamentele faţă de Europa şi a strâns cu uşa Italia să adopte măsurile de austeritate sub atenta supraveghere a FMI.

Totul a început de la discuţiile aprinse care au avut loc la Opera din Frankfurt pe 19 octombrie care a marcat retragerea guvernatorului BCE Jean-Claude Trichet de la conducerea instituţiei.

În contextul în care criza datoriilor din Grecia continua să se agraveze, băncile europene se clătinau, iar investitorii panicaţi renunţau la obligaţiunile guvernamentale, preşedintele francez Nicholas Sarkozy a plecat în grabă să se întâlnească cu cancelarul german Angela Merkel.

De atunci, în jurul lor s-a format un grup de discuţii care se întâlneşte regulat şi care îşi propune să construiască un pod peste prăpastia ideologică dintre nordul şi sudul Europei şi între suporterii disciplinei fiscale ortodoxe germane şi ai unei bănci centrale independente care are ca unic obiectiv lupta împotriva inflaţiei şi avocaţii unei uniuni economice şi monetare mai integrate şi mai extinse. Prezenţa directorului FMI Christine Lagarde dă grupului credibilitate în faţa investitorilor de pe pieţele financiare şi verifică disponibilitatea creditorilor internaţionali de a ajuta zona euro.

http://www.zf.ro/business-international/grupul-frankfurt-sau-cine-conduce-de-fapt-europa-de-cateva-saptamani-8947364

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: