09 noiembrie 2011

Grupul Frankfurt sau cine conduce de fapt Europa de câteva săptămâni (Ziarul Financiar)



Europa are un nou "directorat informal" care îşi propune să găsească o soluţie pentru a rezolva criza datoriilor suverane. Aşa-numitul "Grup Frankfurt", compus din liderii Franţei şi Germaniei, preşedintele Comisiei Europene, şeful Consiliului European, guvernatorii Băncii Centrale Europene (BCE) şi FMI, liderul miniştrilor de finanţe ai zonei euro şi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, a trecut la conducerea zonei euro de câteva săptămâni, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Noul birou politic s-a întâlnit de patru ori pe durata summit-ului G20 de la Cannes care a avut loc săptămâna trecută şi a lansat un ultimatum Greciei că nu va primi nici măcar un cent dacă nu îşi va respecta angajamentele faţă de Europa şi a strâns cu uşa Italia să adopte măsurile de austeritate sub atenta supraveghere a FMI.

Totul a început de la discuţiile aprinse care au avut loc la Opera din Frankfurt pe 19 octombrie care a marcat retragerea guvernatorului BCE Jean-Claude Trichet de la conducerea instituţiei.

În contextul în care criza datoriilor din Grecia continua să se agraveze, băncile europene se clătinau, iar investitorii panicaţi renunţau la obligaţiunile guvernamentale, preşedintele francez Nicholas Sarkozy a plecat în grabă să se întâlnească cu cancelarul german Angela Merkel.

De atunci, în jurul lor s-a format un grup de discuţii care se întâlneşte regulat şi care îşi propune să construiască un pod peste prăpastia ideologică dintre nordul şi sudul Europei şi între suporterii disciplinei fiscale ortodoxe germane şi ai unei bănci centrale independente care are ca unic obiectiv lupta împotriva inflaţiei şi avocaţii unei uniuni economice şi monetare mai integrate şi mai extinse. Prezenţa directorului FMI Christine Lagarde dă grupului credibilitate în faţa investitorilor de pe pieţele financiare şi verifică disponibilitatea creditorilor internaţionali de a ajuta zona euro.

http://www.zf.ro/business-international/grupul-frankfurt-sau-cine-conduce-de-fapt-europa-de-cateva-saptamani-8947364

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: