29 octombrie 2011

Ilie Șerbănescu (EVZ): "Cineva va trebui să plătească aceşti bani pe care statele nu îi mai plătesc, iar plătitorii vor fi populaţiile"



Liderii europeni au făcut, în această săptămână, o tentativă de a salva zona euro de la o criză financiară şi de la un eventual faliment al Greciei. Despre eficienţa măsurilor decise în zona euro şi despre ce efect ar putea avea acestea asupra României vorbeşte analistul economic Ilie Şerbănescu, într-un interviu acordat EVZ.

 Acesta spune că, dacă statul român va fi nevoit să contribuie la capitalizarea băncilor de la noi, atunci ar putea folosi această oportunitate pentru a le naţionaliza pe cele care au nevoie de lichidităţi, creând astfel un portofoliu important de bănci de stat.

Evenimentul zilei: Cum vedeţi faptul că Greciei i-au fost şterse datoriile?
Ilie Şerbănescu: Ceea ce este regretabil este privilegiul acordat investitorilor financiari. Dacă cineva investeşte într-o afacere industrială care dă faliment, nimeni nu îl depăgubeşte. Dar dacă bagi banii în aşa ceva (bănci, n.r.), vin state să îţi dea înapoi banii pe care i-ai pierdut.

Doamna Merkel a făcut însă o breşă în această regulă. I-a pus şi pe privaţi să plătească.

Ar putea crea un precedent faptul că Greciei i-au fost şterse datoriile?
Desigur, există şi reversul medaliei. Se vor dedulci şi alţii la această poveste. Cineva va trebui să plătească aceşti bani pe care statele nu îi mai plătesc, iar plătitorii vor fi populaţiile. Cum ar fi cea din România, care nu are nicio vină.

Cel mai probabil, aceşti bani vor fi strânşi prin impozite care vor fi instituite în toate ţările UE. La fel cum au făcut în 2009. Acum este aceeaşi chestiune.

Care ar fi cea mai bună soluţie pe care ar putea-o adopta România?
România va fi pusă, ca şi în 2009, fără nicio vină, să finanţeze supravieţuirea băncilor străine din România. În 2009, statul român a împrumutat bani de la FMI pentru că aveam o datorie care fusese creată în special de bănci străine.

Dacă acum va trebui să şi recapitalizăm băncile, dacă tot scoatem bani din buzunar, chiar dacă ar fi să tipărim bani, pentru că noi aveam această posibilitate, deoarece nu am trecut la euro, atunci să ne luăm băncile înapoi, să le naţionalizăm.

Vorbiţi de băncile mari care au fost privatizate?

Mă refer la băncile care nu vor avea bani pentru capitalizare. Poate băncile greceşti. Nu să le dăm bani, ci să le naţionalizăm şi, în felul acesta, vor rămâne în portofoliul statului românesc.

Cum vedeţi actualul acord cu Fondul Monetar Internaţional?
Aşa-zisul acord preventiv, prin intermediul cărora avem pusă la dispoziţie o sumă dar nu o utilizăm, este o capcană. Nu ne mai dau bani de la FMI, aşa că ajungem să ne împrumutăm de la bănci de trei ori mai scump. Unii politicieni se laudă cu chestia asta, însă plătim de trei ori mai mult pentru aceste credite.

12 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Nu inteleg de ce nu le lasam sa intre in faliment curat,capitalist ?

De ce trebuie eu sa salvez banci? N-am luat credite, nu am bani depusi in banca.Eu folosesc banca doar pentru circulatia banilor.

Riddick spunea...

Se pare că vestitul anunț că va trebui să cotizăm pt bănci (pt salvarea euro, de fapt) "is in the making"...

Crystal Clear spunea...

Am priceput.Ai dreptate!

Crystal Clear spunea...

Nu merg linkurile de la Dudele din dreapta Dau eror 404

Crystal Clear spunea...

Este acelasi lucru cu a salva FNI sau alta schema Pontzi ca sa salveze de fapt moneda euro.
Din 2013 va urma ESM care va fo o schema Pontzi la nivel european...

Riddick spunea...

EFSF a primit rating AAA. De comă, nu altceva...

Am reparat linkurile.

Crystal Clear spunea...

Daaa...
Iar I Serbasescu o tot da cu nationalizarea bancilor ca sa dea o justificare mai blanda faptului ca de fapt noi le platim,deci ar trebui sa avem actiuni la bancile salvate.
Sa faca altfel: bancile sa ceara sa fie cumparate de cine va dori sa aiba actiuni acolo.Binineteles ca nu va dori nimeni si deci vor intra in faliment.Eu nu stiu cum sa fac, ma dau peste cap, sufar cateodata ingrozitor,fac sacrificii imense in familie( cateodata ma intreb daca chiar merita) , ca sa nu intru in faliment.....Pentru ca bani, ca sa traiesti iti trebuie mereu...

Riddick spunea...

Ca să se întâmple ce zice el, ar trebui să avem un guvern al României, ori noi avem doar împuterniciții UE la Palatul Victoria.

Crystal Clear spunea...

Da, nici macar sa nationalizam nu mai putem...

Crystal Clear spunea...

Vad ca a mai aparut un bloger :
Nasul care ne ameteste cu coruptia .....

Riddick spunea...

E și el în orchestra "sectei", deh... Altfel, talentat, îi merge mintea.

Crystal Clear spunea...

Da,pacat de el...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: