15 septembrie 2011

Severin a găsit "vinovaţii" de instabilitatea din Orientul Mijlociu: NATO, UE şi Israelul



COMUNICAT DE PRESĂ 
Adrian SEVERIN: Calea spre un viitor al păcii în Orientul Mijlociu

Strasbourg, 15 septembrie 2011

Europarlamentarul Adrian Severin a depus, miercuri, 14 septembrie 2011, o declaraţie scrisă în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului European cu privire la situaţia actuală din Libia, Siria şi evoluţia procesului de pace din Orientul Mijlociu, în care afirmă că dincolo de incertitudinile generate de revoltele arabe, 'ingineria politică' practicată de actorii euro-atlantici măreşte periculozitatea situaţiei din zonă.

Deputatul european precizează în declaraţia scrisă că 'nu s-au stins ecourile discursurilor auto-amăgitoare din UE că asistăm deja în Egipt la reintroducerea stării de asediu; în Libia, la descoperirea atrocităţilor comise de rebeli şi anunţata reintroducere a legii islamice ca model de guvernare. În plus, 'Turcia, fost aliat strategic al Israelului, reduce drastic nivelul relaţiilor diplomatice cu această ţară şi declară obligaţia recunoaşterii statului palestinian ' a precizat Severin.

Europarlamentarul român a mai adăugat că 'politica implantării de colonii israeliene lasă fără suport teritorial autodeterminarea palestiniană, iar violenţele din Siria şi atacurile talibane anti-NATO în Afganistan demonstrează neputinţa Occidentului în regiune'.

În finalul declaraţiei scrise, Adrian Severin oferă soluţii pentru un viitor al păcii, propunând: renunţarea la geopolitica păguboasă care garantează securitatea Israelului prin susţinerea unor regimuri arabe lipsite de legitimitate; abandonarea instrumentalizării drepturilor omului în scopuri geopolitice, ca şi a transferului neo-colonial al modelelor de organizare socială occidentale în Orientul Mijlociu; susţinerea politicilor de cooperare care să pună capăt economiei de rentă în Orientul Mijlociu, laicizarea relaţiilor internaţionale, precum şi încetarea 'războiului cultural' dintre 'iudeo-creştinismul mântuitor' şi 'islamul damnat'.

AGERPRES

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: