03 septembrie 2011

PDL chiar a uitat sau a premeditat?



Interesantă, această analiză Mediafax:

PDL şi-a modificat Statutul în baza căruia funcţionează ca partid politic, la mijlocul lunii mai, însă a uitat să informeze şi Tribunalul Bucureşti despre schimbările făcute, astfel că acum se cere radierea Partidului Democrat-Liberal din Registrul partidelor politice.

Ioan Oltean, uns secretar general al partidului cu aceeaşi ocazie, recunoaşte chiar că el trebuia să se ocupe de înregistrarea modificărilor operate în mai la Statut, dar pur şi simplu nu a făcut-o la timp.

Preşedintele PDL, Emil Boc, absolvent al Facultăţii de Drept, susţine că termenul de 30 de zile pentru depunerea la Tribunal a actelor este doar "o recomandare" şi, prin urmare, partidul său nu e în niciun pericol.

Legea partidelor politice spune însă, la articolul 25 alineatul 2, că orice modificare a Statutului partidului "se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării". "În cazul în care modificările nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau dacă instanţa a respins cererea de încuviinţare a modificării statutului, iar partidul politic în cauză acţionează în baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucureşti încetarea activităţii partidului politic şi radierea acestuia din Registrul partidelor politice", prevede articolul 26 al aceleiaşi legi.

Pare incredibil ca un partid care a trecut de-a lungul timpului prin alianţe, fuziuni şi schimbarea denumirii - toate aceste acţiuni obligatoriu de notificat la Tribunal - să fi uitat acum de această obligaţie. Dar dacă a premeditat?

De ceva vreme se vorbeşte în PDL şi în mediul politic despre "schimbarea la faţă" a partidului portocaliu, în vederea alegerilor de anul viitor. Culoarea portocalie nu mai este un atuu în alegeri, iar PDL a testat în ultimii ani verdele în cele câteva alegeri parţiale care au avut loc, cel mai recent în Neamţ, iar în Maramureş a mers pe alb. În plus, chiar în aceste zile Şcoala de vară a tineretului PDL se desfăşoară sub culorile verde, albastru şi alb, de la manifestare lipsind portocaliul. 

Este apoi discuţia despre semnul PDL, trandafirul, de care vechii PD-işti sunt ataşaţi, dar care a rămas din perioada în care formaţiunea era în Internaţionala Socialistă şi nu rezonează cu Partidul Popularilor Europeni, din care face acum parte şi care are ca simbol inima.

Şi despre schimbarea denumirii partidului s-a discutat, mai ales în preajma Convenţiei Naţionale din mai. Speculaţii au apărut şi în legătură cu cererea fiicei celei mari a şefului statului, Ioana Băsescu, de înregistrare la OSIM a denumirii "Mişcarea Populară".

Dezbaterea privind oportunitatea "rebranduirii" PDL există, partidul testează tot mai frecvent diverse formule, în special în privinţa cromaticii, însă o decizie încă nu a fost luată, având în vedere şi că în partid există o opoziţie la eventuale schimbări. În aceste condiţii, radierea PDL din cauză că, ce să-i faci, domnul Oltean a uitat, nu ar putea fi tocmai pretextul pentru "renaşterea" partidului sub o altă denumire, culoare şi simbol?

(Material realizat de Ioana Câmpean, ioana@mediafax.ro)

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Neprofesionist si ridicol !
Eu cred ca au premedidat

Riddick spunea...

Vedem pe 8 septembrie ce şi cum. Oricum, e ciudat.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: