Verificând arhivele, evident, afirmaţiile preşedintei Camerei nu se confirmă. Doar la începutul anului 2003 s-a discutat mult despre regionalizarea propusă de Octav Cozmâncă - punctul forte al ei coonsta în numirea de către guvern a unui guvernator pentru fiecare regiune de dezvoltare economică -, iar dezbaterile s-au sistat, ca şi acum, după ce UDMR a solicitat ca una dintre regiuni să fie compusă din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. În 2004 subiectul nu a existat, în 2005 au existat dezbateri, dar nu pe îngropatul proiect Cozmâncă, ci pe unul referitor la o regionalizare asimetrică promovat de grupul Provincia de la Cluj şi Liga Pro Europa, în 2006 s-a discutat de „regionalizarea gripei aviare" (în sensul localizării şi izolării focarelor de infecţie), iar în 2007, PLD-ul condus de Theodor Stolojan şi Gheorghe Flutur a încercat să reactiveze proiectul lui Cozmâncă, dar nu a găsit interlocutori. De atunci şi până pe 1 iunie 2011, când Traian Băsescu a anunţat brusc noile sale intenţii de reorganizare administrativ-teritorială, au mai existat doar periodice dispute privind relizarea Ţinutului Secuiesc şi a regionalizării propuse de UDMR.
Bogdan Chirieac: Doamnă, din 2003 în 2011, cinstit, aţi auzit dumneavoastră vorbindu-se despre aşa ceva şi cercetările au fost puse pe masa?
Roberta Anastase: Bineînţeles. Aşa este.
Emil Hurezeanu: Nu, atât de bine pregătită a fost această descentralizare...
Roberta Anastase: Că nu s-a vorbit...
Emil Hurezeanu: ... încât principalul dumneavoastră partener de guvernare, care este UDMR, nu a ştiut nimic.
Roberta Anastase: Nu. Ce încercam să vă spun şi repet, ca să fiu foarte clară, am spus că la nivelul Executivului, la nivelul societăţii civile şi, mai ales, în comunitatea ştiinţifică de specialitate a existat o serie întreagă de cercetări, care au beneficiat şi de expertiză internaţională, care vizau reorganizarea administrativ-teritorială. Ar fi fost ideal să fi avut puterea s-o facem încă din 2003. Atunci baronii locali au spus 'nu'. Şi am să vădau un exemplu de la Prahova...
Tudor Muşat: E un proiect bine documentat, ne spuneţi, dar ce folos că a fost discutat în spaţiul public - despre asta vorbim, doamnă.
Roberta Anastase: Numai o secundă. La momentul respectiv, pe regiunea sud Muntenia, capitala a fost mutată la Călăraşi. Ştiţi motivul? Pentru că domnul Mircea Cozma, şi pe-atunci preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, a intrat într-un conflict cu domnul Cozmâncă. Pentru că dânsul a spus categoric "nu", varianta a fost, evident, aceea a ONG-urilor şi, mai mult decât atât, dânsul a venit cu o altă formulă de reorganizare teritorială.
Tudor Muşat: Suntem în 2011 totuşi.
Roberta Anastase: Şi-au plătit unul altuia poliţe, iar Ploieştiul, din acest motiv, nu este capitala regională.
Tudor Muşat: Doamnă, iertaţi-mă, suntem în 2011. Vorbiţi de episoade petrecute acum opt ani.
Emil Hurezeanu: V-aţi fi scos pârleala acum, în varianta nouă. Făceaţi din Ploieşti capitala Valahiei.
Roberta Anastase: E logic, Ploieştiul are populaţia cea mai mare şi poate deveni un motor de dezvoltare şi prin schimbările care au loc în momentul acesta în Ploieşti.
Tudor Muşat: Bun, ne vorbeaţi de un episod de-acum opt ani. Întrebarea era - şi încercam să ne lămurim cu toţii....
Roberta Anastase: Credeţi că se schimbă populaţia? Dezvoltarea industrială, agricolă şi aşa.
Emil Hurezeanu: Dar staţi puţin, documentele astea erau clasificate? Astea din 2003?
Roberta Anastase: Poftim?
Emil Hurezeau: Strategia Cozmâncă şi toate celelalte...
Roberta Anastase: Nu, nu era o strategie Cozmâncă. A fost...
Emil Hurezeanu: Sunt clasificate?
Roberta Anastase: Nu, nu sunt clasificate.
Emil Hurezeanu: Păi dar unde sunt? Au apărut în scena publică? Sunt pregătirea, deci, hotărârii prezidenţiale de a dezbate povestea?
Roberta Anastase: Sunt în scena publică, bineînţeles. Dar bineînţeles, tocmai pe asta a şi mizat domnul preşedinte.
Bogdan Chirieac: Doamnă, dar cum s-a făcut că nu le-a ştiut decât PDL, mă rog?
Roberta Anastase: Ei, Doamne iartă-mă! Cum să le ştie tot PDL când a venit premierul cu hotărârea...
Bogdan Chirieac: Păi UDMR-ul a spus că 'nu'...
Roberta Anastase: Ştiţi foarte bine că o ştiu toţi.
Tudor Muşat: Partenerii dumneavoastră de guvernare susţin că au aflat într-o bună zi, la o şedinţă de coaliţie, o discuţie despre hartă....
Roberta Anastase: Nu. Colegii noştri de la UDMR au aflat, dacă vreţi, decizia sau propunerea noastră, făcută ulterior şi public, decizia noastră de a pune pe tapet o reorganizare teritorială, dar nu ca număr de regiuni, pentru că vreau să vă spun ceva: aceste regiuni funcţionează, numai că ele nu au putere administrativă. Ele sunt aşa, un fel de organizaţii neguvernamentale, care se subsumează prin activitatea lor planului de dezvoltare coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale.
Tudor Muşat: Iertaţi-mă, concluzia e că nu aţi discutat-o. Bogdan Chirieac: UDMR a spus că nu ştia, PSD-ul a spus că nu ştia, PNL.
Roberta Anastase: PSD are o pierdere de memorie sau să-l întrebe pe domnul Adrian Năstase, care semna proiectul acela de lege.
Bogdan Chirieac: Înainte să propuneţi în spaţiul public proiectul, i-aţi convocat pe liderii USL să le comunicaţi: "Uitaţi, dom'le, am găsit planul dumneavoastră din 2003 şi vrem să-l propunem să treacă prin Parlament".
Emil Hurezeanu: Sau să-l îmbunătăţiţi.
Roberta Anastase: Domnule Chireac, noi am făcut aşa...
Bogdan Chirieac: Aţi făcut aşa?
Roberta Anastase: Noi a făcut în felul următor: am spus "Uitaţi, noi considerăm că a venit momentul să facem o reorganizare administratitor-teritorială", şi vă spun, USL spune: "E necesară organizarea asta administrativ-teritorială". Deci până în acest punct avem puncte de vedere, să zic, comune. După care am spus: "Noi mergem pe varianta de opt regiuni pentru că există argumente, repet, cercetări etc.
Bogdan Chirieac: Deci înainte de anunţul preşedintelui, a avut loc...
Roberta Anastase: Am făcut noi...
Bogdan Chirieac: Doamna preşedinte...
Roberta Anastase: Noi am avut conferinţă de presă, la partid, şi am anunţat, spunând că avem disponibilitatea de dialog. Preşedintele a invitat la dezbateri la Cotroceni.
Tudor Muşat: Ţine asta loc de o discuţie în spaţiul public, amănunţită, cu politicieni, cu societate civilă, cu geografii, cartografii, sociologii, profesorii de care vorbeau invitaţii noştri ceva mai devreme?
Roberta Anastase: Nu, nu, tocmai că nu numai că nu ţine, dar deja din 2003 o tot discutăm.
Bogdan Chirieac: Extraordinar.
Reporter: În laboratoarele partidului, înţelegem, că în spaţiul public ne-a scăpat tuturor, aparent.
Emil Hurezeanu: Nu vă reproşaţi nimic?
Roberta Anastase: În ce sens? Haideţi să discutăm, domnule Hurezeanu. În ce sens să discutăm?
Emil Hurezeanu: Lipsa de ritm, ruperea de ritm. E o rupere de ritm. Totuşi ideea a venit intempestivă..
Roberta Anastase: Da, aşa, am produs o surpriză, da, ne reproşăm asta.
Emil Hurezeanu: .. a fost anunţată împotriva voinţei, dorinţei, indiferent de elementul cartografic nou, o hartă necunoscută de UDMR. Totuşi, s-a creat un scandal imens.
Roberta Anastase: Domnule Hurezeanu, cum să fie necunoscută de UDMR? Nu vă supăraţi pe mine. Organizaţiile alea despre care v-am spus pe principiile astea funcţionează. Nu de-acum, din 2003 sau 2004. Dumnezeule mare, funcţionează. Înţelegeţi? Numai că ele nu au independenţa de a aplica în mod direct pentru proiecte de dezvoltare la nivelul Comisiei Europene. Asta era, de fapt, ideea de la care porneam şi spuneam în felul următor: lăsaţi dezvoltarea la nivelul acestei regiuni şi descentralizăm totul la nivelul comunităţilor locale, dispărând acest nivel, care este al judeţelor, un nivel, să spunem, insuficient din punctul de vedere al proiectelor regionale şi, în acelaşi timp, dacă vreţi, un nivel, care este politizat excesiv în acest moment.
>> ROMANIA - GERMAN THREATS, EU VOTE RIGGING AND UK WARSHIPS
There was however no German criticism of the genuinely corrupt methods used by the Romanian Government in October 2003 to push through constitutional change in preparation for entry into the European Union.
In order to achieve the legally stipulated minimum vote of 50% of the electorate the period for voting was extended to two days. Further manipulations led to Opposition protests of "massive vote rigging" and "irregularities". The Government even mobilised the clergy who urged people to vote. Local mayors of the Governing Party are said to have threatened pension reductions for those refusing to vote. The voting booths were in some places on the streets and voting was possible even with out of date identity cards. (5)
The new Constitution corresponds with Germany's demands and prepares the way for the more effective pursuit of "minority politics".
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu