23 iunie 2011

"Nu am susţinere nici pentru regionalizare, de-aia încerc s-o trec fără referendum"



Susţinere în opinia publică (şi niciun proiect de regionalizare nu are), altfel partidele sunt deja înţelese asupra temei, chiar dacă mai au diferenţe de detaliu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, la B1 TV, că nu are susţinere parlamentară pentru un Legislativ "monocalmeral", iar pentru a materializa într-un fel sau altul rezultatul referendumului din 2009, dacă partidele refuză, "va trebui să se flexibilizeze".

"USL spune 'Vrem parlament bicameral, dar suntem de acord cu 300 de parlamentari'. În regulă, proiectul de Constituţie pe care eu îl transmit mâine (joi - n.r.) Parlamentului nu poate trece doar cu majoritatea actuală. Mai mult decât atât, este unul din partidele din coaliţie, UDMR, care categoric este pentru Parlament bicameral. Deci, pentru a materializa într-un fel sau altul rezultatul referendumului, dacă partidele refuză să dea curs rezultatului din noiembrie 2009, va trebui să mă flexibilizez. (...) Şi eu as vrea să nu mă flexibilizez, dar ce facem...", a spus preşedintele.

El a explicat că acestă "flexibilizare", acest compromis, ar permite realizarea unuia din dezideratele referendumului din 2009 şi anume, reducerea numărului de parlamentari la 300.

Preşedintele a mai spus că, strict de regionalizare, Parlamentul bicameral, cu care ar fi de acord şi opoziţia şi UDMR, ar fi fost format dintr-o cameră superioară în care ar fi fost 60 de senatori aleşi, reprezentanţi ai teritoriului, ai celor opt regiuni, şi 240 de deputaţi naţionali.

"Camera superioară urmând să aibă atribuţiuni doar de administraţie locală şi, probabil, de politică externă, dar fără a avea capacitatea să ia decizii definitive, orice vot de acolo trebuind să fie validat de camera inferioară, care este Parlamentul real. Aş fi văzut şi o astfel de de soluţie, dacă cea cu Parlament unicameral este respinsă", a mai spus Traian Băsescu. 

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Un presedinte "negociator" care a intrat deja in derizoriu.
Rad si curcile de el..

Crystal Clear spunea...

Asta este intr-adevar dictatura :

T. Băsescu a promulgat Legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur

Cel mai simplu excemplu ca este complet gresit ceea ce a facut este votul de duminica de la Chisinau

http://www.administratie.ro/articol.php?id=36722

Riddick spunea...

Am impresia că au devenit importante nişte chestii din agenda reală, cea care nu ni se prezintă. dar sunt promovate ca "interesul cetăţeanului" (my ass...).

Crystal Clear spunea...

Da, e graba mare


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: