04 mai 2011

UE ia loc la Naţiunile Unite (Presseurop)



Se înaintează cu proiectul statal pentru UE, făcând compromisuri în favoarea Ligii Arabe, Uniunii Africane şi Uniunii Sud Americane:
UE a fost de acord cu schimbări legate de structura Naţiunilor Unite, transformând-o de la “un ansamblu de state naţionale într-un corp care oferă de asemenea drepturi de reprezentare blocurilor regionale, incluzând, la modul potenţial, Uniunea Africană, Liga Arabă şi Uniunea Sud Americană” (EUobserver/Presseurop)
Mult mai periculos decât UE este ONU, organismul embrionar al Statului Global.



euobserver.com,
4 mai 2011
Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy se va putea adresa Naţiunilor Unite la fel ca preşedintele SUA Barack Obama, preşedintele venezuelean Hugo Chavez sau cel al Rusiei, Dimistri Medvedev”, scrie EUObserver. UE va primi acum în mod simbolic “aproape toate drepturile” de care se bucură statele cu drepturi depline inclusiv “dreptul de a lua cuvântul, dreptul de a face propuneri şi a prezenta amendamente, dreptul de a replica, dreptul de a ridica puncte pe ordinea de zi şi de a supune circulaţiei documente”.

Până acum UE a avut doar statut de observator la Naţiunile Unite. O mişcare asemănătoare pentru a oferi UE ceva de genul statutului de membru cu drepturi depline, propusă de Belgia, a fost repinsă anul trecut. Noul statut va permite şefului de politică externă a UE, Înaltului Reprezentant Catherine Ashton şi oficialilor ei să ia cuvântul. Doamna Ashton a fost “încântată” de mişcarea care, spune ea “va permite pe viitor reprezentanţilor UE să prezinte şi să promoveze poziţiile UE la Naţiunile Unite”, scrie portalul de ştiri cu sediul la Bruxelles.

Potrivit lui EUObserver, pentru a câştiga platforma, UE a fost de acord cu schimbări legate de structura Naţiunilor Unite, transformând-o de la “un ansamblu de state naţionale într-un corp care oferă de asemenea drepturi de reprezentare blocurilor regionale, incluzând, la modul potenţial, Uniunea Africană, Liga Arabă şi Uniunea Sud Americană”.


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: