14 mai 2011

Jurnal de corespondent: Tractoare de pădure și bun simț sub picioare (TRU)



13.05.2011
In PE, deputații se întreabă mai curînd, dacă utilajele agricole mici și tractoarele de pădure trebuie cu adevărat aduse la standarde atît de amănunțite.

De multă vreme presa se amuză pe tema birocrației europene. Și nimic nu slujește mai mult acestei campanii decît faimoasa lege care decide ce dimensiuni trebuie să aibă bananele importate în Uniunea Europeană. Nimeni nu mai știe sau n-a știut vreodată ce e cu această dispoziție. E o lege sau o directivă? A fost ea adoptată de Comisia sau de Parlamentul European? Cert e că episodul a atins dimensiuni legendare și e mereu invocat de presă. E mai comod dar asta nu înseamnă că, dacă s-ar sili puțin, presa n-ar putea găsi muniție proaspătă.

Săptămîna care se încheie Parlamentul European a votat în jur de 100 de acte legislative. Printre ele, multe inițiative raționale și importante, de la alocări bugetare la rezoluții de politică externă. Tot acolo și un pachet de 20-30 de dispoziții care bat legenda bananelor. E vorba de acte legislative care reglementează în fel și chip tot ce mișcă sau nu mișcă în domeniul utliajelor agricole mici și al tractoarelor de pădure.

Astfel, o lege separată stabilește dimensiunile și amplasarea ușilor și ferestrelor, alta regimul de exploatare și alta normele de alimentare. Fiecare din aceste legi a fost votată mașinal de aproape 700 de deputați prezenți în sală și a trecut aproape în unanimitate. Nimeni nu a înțeles despre ce e vorba în textul votat și nimeni nu se mai obosește să priceapă de ce e nevoie de asemenea legi. Deputații se întreabă mai curînd, dacă utilajele agricole mici și tractoarele de pădure trebuie cu adevărat aduse la standarde atît de amănunțite și, mai ales, dacă bunul simț trebuie atît de mărunt călcat în picioare. 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: