11 mai 2011

"Deputaţii parlamentelor naţionale sunt, deocamdată, mai importanţi decât deputaţii Parlamentului European, aceasta este problema principală" (Vocea Rusiei)



Helmut Schmidt: ”Nu este o criză a euro, ci una a UE”

La discuţiile aprinse din cadrul UE în privinţa zonei euro s-a alăturat şi „artileria grea” în persoana fostului cancelar german, Helmut Schmidt. Toate discuţiile despre criza euro, presupune autoritatea incontestabilă în sfera economiei, sunt neserioase şi dăunătoare: ele generează neîncredere.

N-au de ce se teme, chiar dacă Grecia sau alt stat înglodat în datorii va părăsi zona euro, afirmă Schmidt. Valuta nu se va clătina, însă va avea de suferit apostatul. Nici nu va apuca să emită banii săi, valoarea lor va scădea foarte puternic, iar datoria nu se va micşora. Dezertarea din zona euro este un lucru suicidar la care nu se va gândi nici un politician european, a conchis fostul cancelar german, fostul ministru al economiei.

În acest caz, de ce alţi experţi europeni nu pot concepe ieşirea Greciei din zona euro? Iată opinia directorului Institutului de Economie, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, Ruslan Grinberg: „Cred că Schmidt are dreptate în privinţa faptului că nu există o criză a euro.  Aceasta este o mare realizare a Europei şi nimeni nu va renunţa la aceasta. Este o problemă a dezvoltării inegale a statelor economiile cărora sunt strâns legate între ele. Evident că aceasta necesită consolidarea reglementării supranaţionale, care îşi face drum cu mare greutate. 

Eu nu cred că aceasta este o criză a organelor de conducere. Întraga istorie a UE reprezintă trecerea de la o criză la altă criză, consolidând totodată începuturile. Mi se pare că urmează revizuirea serioasă a reglementării supranaţionale şi naţionale a proceselor economice. Va fi un fel de guvern european unic. Nu există o altă cale decât transmiterea competenţelor naţionale în favoarea UE. Însă este un proces foarte dificil. Deputaţii parlamentelor naţionale sunt, deocamdată, mai importanţi decât deputaţii Parlamentului European, aceasta este problema principală”. 

Experţii europeni consideră că Grecia nu va putea achita datoriile în mod independent. De aceeaşi părere este şi expertul Boris Rubţov, şef de catedră al Academiei Financiare. În privinţa crizei euro, poziţia lui se aseamănă cu cea a lui Schmidt: „Amploarea economiei Greciei nu este atât de mare încât să influenţeze situaţia în zona euro. Pentru rezolvarea situaţiei din Grecia, probabil că va fi găsit un compromis.  Probabil că se vor introduce programe de austeritate în privinţa bugetului, a cheltuielilor, Grecia va fi ajutată prin ştergerea unei părţi a datoriilor, sau reducerea cotelor procentuale. Eu, sincer vorbind, nu cred că Grecia, în situaţia actuală, se va putea descurca singură”.


>> Comentariu ( Zero Hedge - Greeks stay In ) :
Bruce you state, " The conclusion is that once one joins Club Euro you can’t quit. Ever. Ever? That seems like a long time."

Obviously, this would be the Hotel California solution, wherein, 'you can check in any time you want, you can never leave'.

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Daca si rusii sunt foarte mandri de moneda euro si o spun pe fata inseamna ca deja nu se mai feresc .A trecut perioada uneltirilor ascunse, acum trec la revendicarea vitoriei si consolidarea ei !
Iar EuroBase ne impinge si pe noi in prapastie .
Oare doarme linistit? N-are mustrari de constiinta?

Riddick spunea...

Pâi hai să împingem şi noi. ;-)

Vine "lupta cea mare". Ehe...

Crystal Clear spunea...

N-avem alta solutie.

Riddick spunea...

Problema lor este că fiecare cetăţean/votant, odata trezit, ei (partidele Euro-sistemului) îl pierd pe veci, nu îl mai pot prosti.

Crystal Clear spunea...

Correct !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: