20 martie 2011

Nuanţă, sau scăpare ?



Titus Corlăţean (PSD, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului):
"România nu poate lua alte decizii, decât cele în cadrul legalităţii internaţionale oferite de rezoluţia Consiliului de Securitate, care spune foarte clar anumite lucruri, începând cu solicitarea adresată regimului Gaddafi de a stopa imediat violenţele împotriva populaţiei civile, împotriva insurgenţilor. Lucru adoptat acum două zile şi nerespectat. România nu poate lua alte decizii decât alături de aliaţii europeni. Din acest punct de vedere, România nu poate fi decât solidară cu acţiunea comunităţii internaţionale democratice de sancţionare, de stopare a violenţelor generate de un regim dictatorial îndreptat asupra populaţiei civile", a declarat la Realitatea TV, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului.

"Pe de altă parte, România trebuie să ţină cont de capacităţile sale militare logistice limitate, dacă ne referim strict la operaţiunea legată de Libia", a mai spus Titus Corlăţean.
Dacă se referea la statele membre ale UE, nu era mai corectă formularea "partenerii europeni" ?

Sau, poate se referea la acei aliaţi din NATO care sunt şi state europene ? De ce, atunci, o abordare care ar exclude, aparent, SUA ? De ce nu apare menţionat NATO ? (care, la acest moment, încă nu a luat o hotărâre).

Pare aceeaşi dorinţă ca a lui Sarkozy, de neimplicare a NATO. Se opune cumva Turcia ? Doar acest motiv ar fi unul plauzibil.

Sau, nu cumva este o scăpare care ne duce cu gândul la aşa-zisa "armată europeană", mult îndrăgită de Rusia şi Germania ?

7 comentarii :

Anonim spunea...

corlätzeanu, este o clasä inferioarä de mäscärici läträtori.

ce functzioneazä acum, este numai o coalitzie condusä de frantza.sarko- este un besmetic.

acum dupä crizä, sä arunci miliarde si oamenii in luptä, este o smintealä.

nemtzii sunt de acord cu hotärarea lui merkel.

dece ar intra in räzboi romania, cu ce?

cu avioane si tancuri de hartie?

atunci ar fii vinovat tot bäsescu- dece trimite.

opozitzia, este o adunäturä de oameni clocitzi la minte.

Riddick spunea...

Au intrat şi americanii.

Mă întreb de ce se prostesc şi nu distrug clădirile guvernamentale din Tripoli şi emiţătoarele radioului şi televiziunii oficiale. Cică nebunul vrea să înarmeze 1 milion de oameni. De-abia de acum Tripoli devine ţintă de-a binelea.

Crystal Clear spunea...

Mie mi se pare din nou , un scenariu.
Asa cum am avut "Revolutia in direct" avem acum "Razboi in direct".
Pe langa asta, probabil ca ,asa cum a spus si Merkel, Sarkozy are probleme cu "hormonii" ...Vrea sa-si dovedeasca puterea....

Probabil vor lungi razboiul special ca sa creeze instabilitate permanenta ani in sir.
Romania sa faca ceea ce face NATO- asa este normal.

Anonim spunea...

atentie, liga araba nu mai este de acord cu no fly zone si cu operatiunile curente din libia...niste curveturi si astia din liga araba, mai intai s-au isterizat si au cerut interventie, acum nu mai vor, ca da rau la prostimea din tzarile lor...

la mine pe blog Euro-antropulogu' Adrian Severin, cu ambele maini ar fi apucat 100 000 de euro mita in numele socialismului european cu fata bovina!!!!

Riddick spunea...

Am impresia că turcii fac figuri şi nu vom avea curând o decizie a NATO.

Complicat.

Riddick spunea...

Au plecat avioane ale Emiratelor Arabe Unite spre o bază din Sardinia. Om vedea.

Crystal Clear spunea...

Nasol


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: