08 martie 2011

Altul, care "ne-a reprezentat", cică...



Ia auziţi aici:


Intelectualii din 16 ţări au dezbătut, la Roma, identităţile Europei unite (Corespondenţă Agerpres)

Istoria şi identitatea europeană a fost dezbătută joi şi vineri la Roma de către intelectualii din 16 ţări în cadrul seminarului internaţional "Storie e identita'. L'Europa degli intelletuali".

România a fost reprezentată
[ei, na ?!] de către jurnalistul şi dramaturgul Matei Vişniec, care a vorbit despre aspectele "spălării creierului la Est şi la Vest".

Amfiteatrul muzeului Ara Pacis din Roma a găzduit timp de două zile lucrările de analiză ale raportului între intelectuali şi istoria propriei ţări la care au fost invitaţi să participe scriitori, filosofi şi profesori din Spania, Italia, Irlanda, Slovacia, Portugalia, Franţa, Estonia, Danemarca, Ungaria, Germania, Finlanda, Polonia, Suedia, România, Lituania şi Marea Britanie.

Seminarul organizat la Roma s-a aflat la a VI-a ediţie şi a fost conceput de către secţiunea "Casa delle Letterature" /"Casa literaturilor"/ din cadrul departamentului de politici culturale al Primăriei din Roma [condusă de un socialist !] şi susţinut de către Comisia Europeană [dea...] /prin biroul de reprezentanţă în Italia/, ambasadele şi institutele culturale europene.

Jurnalistul şi dramaturgul român Matei Vişniec a ales să vorbească despre "spălarea creierului la Est şi la Vest" cu ajutorul a şase eseuri interpretate de actorul şi regizorul Thomas Otto Zinzi.

"Am încercat să introduc în această dezbatere subiecte care ne dor mai mult pe noi, cei din Europa de Răsărit, pe cei din România. Merită să abordăm subiecte care uşor uşor sunt uitate sau marginalizate, cum este chiar căderea comunismului sau cum sunt suferinţele celor care se aflau de partea proastă a Cortinei de Fier. Au fost două generaţii care şi-au ratat viaţa", a explicat, pentru Agerpres, Matei Vişniec.

Dramaturgul locuieşte de 24 de ani în Franţa şi a vorbit despre prima experinţă pe care a trăit-o când a ajuns în Occident, în 1984. Vişniec a constatat că manipularea comunismului a fost înlocuită, în forme subtile, de către presiunea consumismului. Dacă în primul caz "Răul" era uşor de identificat, lupta împotriva diferitelor forme de spălare a creierului prin mass-media într-o societate de consum devenea şi mai dificilă.

Vişniec le-a vorbit colegilor europeni despre greutăţile pe care le întâmpină în dublul rol de scriitor şi jurnalist. În timp ce scriitorul luptă să îşi păstreze luciditatea, jurnalistul trebuie să reziste tentaţiei de a intra în spectacolul mediatic.

AGERPRES

Un comentariu :

Riddick spunea...

Ia ziceţi voi, băeţi, cam ce înţelegeţi prin "Europa unită" ? ;-)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: