11 februarie 2011

Vreţi partide noi ? Aveţi răbdare, vă fac Soros şi Patriciu câte partide vreţi



Asaltul trepăduşilor lui Soros spre pârghiile de control din PDL pare mai lipsit de şanse ca oricând. Partidul s-a lămurit, în sfârşit. Tapalagă e disperat, ştie că e cam greu de creat o momeală eficientă, care să fie gata, "la cheie", pentru 2012:

Ideea infiintarii unui nou partid a facut masa critica. Practic, toata lumea vorbeste sau face ceva, in subteran sau la vedere. Consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, a dat tonul. In hora s-au prins Patriciu, Alina-Mungiu. Cocheteaza cu ideea Macovei, mai recent Funeriu. Comentatori cu seismograf politic sensibil ca Mircea Cartarescu au simtit si ei vibratia. Asadar, oameni politici sau analisti imping cu totii in spatiul public, din motive radical diferite, ideea ca partidele vechi au expirat, ca liderii lor s-au uzat pana la refuz si ca e nevoie de altceva, cu totul diferit de ce-am avut in ultimii 20 de ani. 

Pe noul partid nenascut se vor bate destui parinti, legitimi sau nu. De acum, pare o chestiune de timp. Nu daca, ci cand se va intampla? Cine-l va impune? Cum o va face? Cine va prelua in mod credibil stafeta? In numele cui?

Dar, de unde vine presiunea schimbarii? Cine vrea, totusi, altceva? Primul care a inteles ca exista un imens spatiu gol care asteapta sa fie umplut a fost consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. Pe 30 august 2010 o anunta, pe Blogary.ro, pe Alba ca Zapada. De atunci, Alba ca Zapada zace cu marul in gat, tot asteptandu-si printul.

Dinu Patriciu a prins ideea din zbor si a rostogolit-o mai departe. S-a dezlipit treptat de PNL, la fel cum se distanteaza astazi Traian Basescu de PDL. Instinctele de om de afaceri i-au spus lui Dinu Patriciu ca in piata politica se deschid noi oportunitati. Intr-un interviu pentru Romania Libera, publicat pe 30 ianuarie 2011, Patriciu admite ca l-ar tenta sa finateze un nou partid, deseneaza corect publicul tinta si trimite cateva torpile catre Antonescu, Ponta, Basescu.

Ca noul model de lidership trebuie sa porneasca invers, de jos in sus, ca trebuie sa reuneasca in mod natural diferite comunitati si competente reale, a inteles-o perfect Alina Mungiu Pippidi, cand a lansat, in noiembrie 2010, Alianta pentru o Romanie Curata. A scris atunci un text voit ambiguu - Partida Societatii Civile - cu scopul evident de a sugera ca noua alcatuire ar putea deveni, cine stie, un nou partid.

Intre timp, ideea s-a mai copt, tensiunea a sporit si asteptarile publice au crescut gratie comportamentului catastrofal al celor trei partide mari.

AMP a sugerat, ceva mai clar, intr-un text mai recent, publicat in Romania Libera, intitutulat Lideri pentru 2011, ca proiectul sau ar putea evolua intr-o directie politica: "Cu liderii politici şi mulţi dintre cei de opinie compromişi de clientelism şi parohialism totodată, care ne sunt alternativele? Nu există mulţi lideri alternativi în România, dar sper ca www.romaniacurata.ro să vă prezinte câţiva în anul care vine".

24 de comentarii :

TANO spunea...

Ade ceva timp baniesc ca alba ca zapada, este un instrument faurit de basescu. sa asteptam sa vedem cine pune mana pe PDL.daca aripa basescu pierde ne trezim cu opozitia la guvernare cat de curand, apoi cu alba ca zapada.axa este stiuta

Riddick spunea...

Traian Băsescu a spus că părerile lui Lăzăroiu nu sunt mesajele lui către PDL.

"Dacă aripa Băsescu pierde ne trezim cu opoziţia la guvernare cât de curând"...

Nu înţeleg mai multe chestii:

Care e "aripa Băsescu" ? Ăia care dau în PDL zi de zi ?!

Care e legătura între pierderea majorităţii parlamentare şi pierderea la congres, alta decât trecerea unora de partea USL ?

"apoi cu Albă ca Zăpada"... când ?

TANO spunea...

ce zici de axa asta boc-macovei-ungureanu-baconschi-funeriu-udrea-voinescu-preda? astai scheletul noului partid daca dupa congres nu se impun in PDL. e doar o banuiala

Riddick spunea...

Nu îi văd în axă pe Boc şi Ungureanu (Traian, nu Răzvan).

Restul s-or screme de un 3-6%, incert pentru accederea în parlament.

Crystal Clear spunea...

O trupa formata special ca sa distruga PDL,sa puna mana pe putere si sa aduca "guvernanta economica europeista" in Romania.Sa ne dreseze si sa ne faca sclavii Europei-sa desfiinteze practic Statul Roman

Riddick spunea...

Sunt raşi la congres, dupa câte se pare. Sunt curios ce opţiune va avea Emil Boc. E foarte important, dacă trece de partea "sectei", partidul se rupe. Sigur.

Crystal Clear spunea...

Boc o are inca pe Vass ca si consilier.Ceea ce nu este deloc OK.
Daca Boc trece de partea sectei, ai dreptate, se rupe PDL.
Pacat, mare pacat.
Asta a si fost scopul acestor nemernici ,sa rupa PDL.

TANO spunea...

PDL, nu se rupe, el este deja rupt. Aripa BVB va cadea. Chiar daca vor castiga la congres. boc e in cealalta barca, nu mai are ce face intr-un PDL patronat de Blaga

Riddick spunea...

@Crystal Clear, TANO: Vedem după congres. Cine iese din partid înseamna că are combinaţii cu USL.

Torkill spunea...

PDL a devenit un partid de corupti. Perceptia generala este ca acest partid a copiat la indigo tarele PSD - ului din guvernarea de trista amintire dintre 2000 si 2004. Este nevoie de o noua constructie politica in Romania, constructie care sa se bazeze pe scheletul liberal, provenit din PLD, din cadrul actualului PDL. PDL este compromis ca si idee politica, e terminat. In viitorul ciclu electoral va ajunge la scorul PD - ului din 2004: 7-8%. Cred ca este binevenita aparitia un ei formatiuni politice sanatoase, incoruptibile, capabila de a duce mai departe ideile politice ale presedintelui Traian Basescu.

Riddick spunea...

Aşa s-ar putea spune despre toate partidele din România, că sunt "partide de corupţi".

Nu sunt, de principiu, împotriva unui nou partid de dreapta (personal, aş dori un partid nou eurosceptic gen UKIP din Marea Britanie), dar presimt că noua construcţie va canibaliza PDL şi va întinde o mână USL. Şi va fi de un europupcurism patologic.

Cum se vor poziţiona eventualii parlamentari fugari din PDL în paradigma putere/opoziţie ? Adică, în primul rând, ce vor face la moţiunile de cenzură? Au nevoie de timp să crească, nu de anticipate.

http://www.ukip.org/

Crystal Clear spunea...

Care PLD?
Cei care vorbesc si scriu carti despre dreapta si promoveaza economia sociala de piata ( stanga) ?
cei care fac de fapt "false flag"-propaganda

Riddick spunea...

Sunt din ce în ce mai convins că vor să faca acel nou partid. Caută pretexte, spun vorbe în doi peri... reţeta clasică.

Crystal Clear spunea...

Da, cu siguranta
Mai ales ca s-au investit deja multi bani .
Se vad de la o posta "propagandistii" pe bloguri care activeaza de 1,5 chiar 2 ani

murfi spunea...

riddick, asa cred si eu
o singura observatie - noul partid nu este nevoie sa intinda nici o mina usl; remember campeanu, anii 90? e suficient sa imparta electoratul si cistiga sigur usl

si o nuanta legata de articolul lui tapalaga - masa de manevra nu sint cei "nemurdariti" de comunism, astia sint "idiotii utili" cu cont pe facebook, care n-au vazut in 90 cum se fura o revolta si nu stiu ce aduc revolutiile; papusarii mici (activistii) sint cei scoliti de soros, chomsky, dawkins si greenpeace, direct sau indirect; iar papusarii mari sint (de obicei) tot aia

oamenilor le creste cheful de revolutii si daca trece de o limita, asta e, vom avea din nou "the march of folly"; dupa trecerea betiei, vedem ce mai ramine in picioare; incendiatorii se vor descurca, dar oamenii simpli vor plinge

tano, axa boc-macovei-ungureanu-baconschi-funeriu-udrea-voinescu-preda nu exista; nu ii leaga nimic serios, nu au forta, convingeri sau interese comune (au insa orgolii), orice pala de vint ii va imprastia; si, spre deosebire de alba ca zapada sorosiana, nu au un "vis" frumos de vindut electoratului

romanii trebuie sa lase dracu milenarismele si sa isi vada de lucru, ca au mult; my own wishful thinking :(

Riddick spunea...

Reformatorul Funeriu nu ştie acum (ci "după congres") dacă va fi creat un nou partid, dar ştie să semneze protocoale de colaborare cu 39 de ONG-uri "din învăţământ":

http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/50929.html

(nu le specifică, dar sunt curios daca printre ele este şi Greenpeace Romania):

http://riddickro.blogspot.com/2010/11/cu-ce-se-mai-ocupa-ministerele-lui.html

Scriam atunci:

Se pare că m-am înşelat. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu asistă doar pasiv, ci încurajează, împreună cu Ministerul Mediului şi al Pădurilor aberaţiile propagandei aşa-zisei "încălziri globale":

Dăm startul votului online in Concursul National Tinerii Ambasadori împotriva Schimbărilor Climatice, pe 17 noiembrie 2010, de la ora 00:01!

Fundaţia TERRA Mileniul III, Asociaţia ALMA-RO şi Reţeua de Acţiune pentru Climă România (RAC-RO) dau startul votului online pentru desemnarea de către public a celei mai bune lucrări în cadrul concursului naţional „Tinerii Ambasadori împotriva schimbărilor climatice.

Până pe 24 noiembrie 2010, ora 23:59 puteti vota lucrarea preferată accesând următoarea pagina web: www.adevarul.ro//tinerii_ambasadori_impotriva_schimbarilor_climatice/

Va fi declarată câştigătoare lucrarea cu cele mai multe voturi.

Orice vizitator al paginii www.adevarul/tinerii_ambasadori_impotriva_schimbarilor_climatice/poate acorda un singur vot unei singure lucrări.

Câştigătorul premiului publicului va primi un premiu special din partea partenerului media - Adevarul de Seara, în cadrul ceremoniei de premiere ce va avea loc în data de 13 decembrie 2010, la reşedinţa Ambasadorului Germaniei la Bucureşti.

În perioada 17 septembrie - 29 octombrie 2010 elevii de gimnaziu au trimis aplicaţii constând în obiecte, materiale audio sau video, machete, desene etc., ce îşi propun conştientizarea fenomenului schimbărilor climatice. În cadrul concursului ajuns în acest an la ediţia a treia, am primit peste 400 de aplicaţii din 14 judeţe ale României şi Bucureşti. O selecţie preliminară a avut loc, astfel încât, pentru fiecare grupă de vârstă din fiecare judeţ, a fost selectată câte o lucrare. Aceste lucrări sunt acum disponibile pe http://www.adevarul.ro/tinerii_ambasadori_impotriva_schimbarilor_climatice/ pentru ca publicul să desemneze un câştigător. Lucrările finale vor fi analizate din nou de un juriu care va decide cei 4 Tineri Ambasadori împotriva schimbărilor climatice. Din juriu vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Ministerului Educaţiei, Ambasadei Germaniei, Adevarul, Fundaţiei TERRA Mileniul III, ALMA-RO şi RAC-RO şi Didactica Publishing House. "Tinerii Ambasadori impotriva Schimbarilor Climatice" este un proiect al Fundatiei TERRA Mileniul III si al Asociatiei ALMA-RO, implementat cu sprijinul financiar E.ON Romania si in colaborare cu Ambasada Germaniei la Bucuresti si Reteaua de Actiune pentru Clima Romania (RAC-RO).

http://www.adevarul.ro/tinerii_ambasadori_impotriva_schimbarilor_climatice/

Crystal Clear spunea...

Propaganda ecologista a inlocuit-o pe cea comunista,iar Funeriu e vasnic luptator.
Din CV lui Funeriu rezulta ca in 1989 a fost in echipa Frantei la Olimpiada de chimie.
El traia in Franta in 1989 ?

http://edu.presidency.ro/upload/Daniel_Funeriu.pdf

Riddick spunea...

Da, familia lui a plecat din România prin 1987, parcă.

Avea nişte clipuri când era europarlamentar, o să le caut - era contra religiei, progresist-progresist.

Crystal Clear spunea...

Inteleg ca a fost impins de catre Stolojan ca sa ajunga europarlamentar.
Tot Stolojan a impins-o si pe A.Vass si R.Turcan.
Cuidate miscari.Mai ales ca noi , in Romania habar n-aveam cine sunt personajele respective....Foarte tineri si complet necunoscuti,unii nici macar nu traiau in Romania.

Riddick spunea...

Am impresia că s-a umblat la "softul" lui Stolojan când era funcţionar la Banca Mondială (anii '90).

If you know what I mean... ;-)

Crystal Clear spunea...

Cred ca pricep ce spui.Nasol.

N-ar fi exclus deloc ,mai ales ca acolo inteleg ca s-a ocupat de republicile ex sovietice :

* dezvoltarea si implementarea programelor de privatizare în Republica Moldova si Uzbekistan
* privatizarea în masa, comert, programe de restructurare a întreprinderilor; în programele de privatizare din Republica Kirghistan, Ucraina si Etiopia
* consultanta în politicile economice pentru Republica Moldova

http://www.inpolitics.ro/ovidiu-meghesan_b858/felicitari-stolo_32212.aspx

Riddick spunea...

Biii-ne că n-a ajuns premier (decembrie 2008). Iar era sa dea chix Piratu' la alegerea oamenilor. Sau, nu ?! De unde strania lui înclinaţie către asemenea personaje ?

Crystal Clear spunea...

Ahhhh!
Exact la asta ma gandesc de o perioada,dar imi dau singura peste gura si maina ca sa n-o zic ( scriu)pentru ca este "The Unthinkable"
De cateva zile ma tot gandesc la episodul cu inghititul broastelor raioase de la sfarsitul lui 2008, la insistenta de a crede in Blaga ( care a demonstrat clar la alegerile de la primarie ca n-are de gand sa fie de dreapta), la aparenta sustinere a "oamenilor noi" .Gata ma opresc.
Mai strang dovezi :(

Crystal Clear spunea...

Incapatanarea de-a nu ajuta la aparitia unui post de televiziune de "dreapta" ...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: