22 februarie 2011

Bagi şişul într-un poliţist, şi după aia capeţi bani de la statul român



Cazul, pe scurt:
Romania va plati 130.000 euro, daune morale si financiare, unui cetatean roman de etnie roma, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis marti ca tanarului i-au fost incalcate dreptul la viata si la o ancheta corecta, informeaza un comunicat de presa al institutiei. De asemenea, statul roman va mai achita daune morale de cate 10.000 de euro si altor doi reclamanti, implicati in acest dosar.

Soare il acuza pe politistul care a facut arestarea ca a folosit un exces de forta si l-a impuscat, dupa ce anterior il lovise in repetate randuri. De cealalta parte, autoritatile romane sustin ca tanarul era inarmat cu un cutit si l-a injunghiat pe politistul care l-a arestat.

Politistul a fost nevoit sa traga un foc de avertizare, dar s-a dezechilibrat si l-a nimerit pe reclamant in cap.

Judecatorii CEDO au stabilit ca politistii au incalcat dreptul la viata al tanarului, intrucat circumstantele in care acesta a fost arestat nu justificau utilizarea armei din dotare.

De asemenea, magistratii au hotarat ca ancheta efectuata in acest caz nu a fost una corecta pentru ca investigatorii nu erau independente de persoanele implicate in evenimente intrucat investigatia a fost efectuata de un procuror militar, care, la momentul respectiv, era un oficial militar la fel ca politistii cercetati.

Judecatorii de la Curtea Europeana a drepturilor Omului au decis ca statul roman trebuie sa plateasca cetateanului roman daune financiare de 90.000 de euro si daune morale de 40.000 de euro.
Dacă se întâmpla în SUA, nu mai punea nimeni sub semnul întrebarii uzul de armă al unui poliţist lovit cu cuţitul de un derbedeu. Şi nici nu mai "paraliza", că ăia nu trag cu jucării "Carpaţi".

După părerea mea, este un caz-test, edificator pentru  modul în care sunt abordate problemele ordinii şi legitimei apărări de către aşa-zisa "justiţie europeană".

Iar faptul că activista (Soros) Monica Macovei a iniţiat cazul la CEDO, este o banalitate.

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Se mai si mandreste cu asta si pune pe blog !
"Prostu nu e prost destul pana nu e si fudul"

Din cauza asta nu se mai baga politistii sa te apere de banditi ,pentru ca pot fi injunghiati !

Exact asa mi-a spus un politist acum ceva timp

Riddick spunea...

Poliţiştii americani sunt instruiţi să nu permită apropierea unui agresor înarmat la mai puţin de 4-5 metri (două salturi), să fie gata de tragere dacă ala nu renunţă.

Riddick spunea...

Şi o mai vor unii ... premier. HA !

Crystal Clear spunea...

Da, si tot in America politistii le cer suspectilor sa se culce pe burta si le pun catuse !

Uite mai jos un de duce "justitia europeista" : ( l-am gasit pe NR)

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1359285/Foreign-squatters-given-legal-aid-fight-1m-house-eviction.html

Riddick spunea...

Şi dacă se mişcă suspect înainte de percheziţia corporală, pot invoca faptul că li s-a părut că scoate o armă.

anarchix spunea...

Asta imi aminteste de cum sunt oprit cateodata noaptea pentru speeding (5/10 mph peste limita). Vad in oglinda cum se apropie caralii lipitzi de masina cu mana pe holster, just in case.

Astia ar trebui in RO. Cred ca ar fi numai plagi impuscate pe strazile din RO :-))


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: